CIMG1724.jpg

Tein eilen illalla pullataikinan jääkaappiin valmiiksi tätä aamua varten. Kylmään nesteeseen, ihan normi hiivamäärällä, tällä kertaa laitoin vettä nesteeksi, ei kananmunaa, mutta kardemummaa laitoin. Esim. täältä löytyy "köyhän munkkitaikinan" ohje. Lisäsin 1 rkl kardemummaa ½ litralle vettä. Kunnolla vaan peittää taikinakulhon, niin siellä se kylmässä aloittelee kohoamistaan.

Tänä aamuna herättyäni laitoin taikinakulhon lämpimään paikkaan kohoamaan aamutoimien ajaksi ja sitten rupesin leipomaan. Halusin tehdä pitkästä aikaa kierteisiä kanelimunkkeja.

CIMG1709.jpg

Yleensä olen hieronut näihin pöytää vasten säikeen, minkä kiepautan kierrepullaksi.

Nyt juolahti mieleen kokeilla vieläkin helpompaa ja nopeampaa mallia eli kaulitsin taikinan levyksi, leikkasin säikeitä ja pikkasen kierteitä hierasin säikeisiin ja sitten vaan kieritin löyhäksi littanaksi kierrepullaksi. Loppukohdan taitoin pienesti alle ja nipistin vielä sitä kiinni. Sitten vaan pullat kohoamaan.

CIMG1717.jpg

Lämpimässä paikassa liinalla ja muovilla peitettyinä kohosivat noin ½ tuntia.

CIMG1733.jpg

Sitten vaan uppopaistoin rypsiöljyssä ihan tavalliseen tapaan , valutin  ja sokeroin kaneli-sokeriseoksessa.

CIMG1707.jpg

Toiseksi munkkimalliksi tein erittäin helppoa tyynymallia.

Taikina kaulitaan levyksi, leikataan halutun muotoisiksi ja kokoisiksi paloiksi.Nyt tein vaan muutamia, joten leikkelin ihan vapaalla kädellä ja sen kyllä näkee, kun kaikki ovat eri kokoisia. Jos tekisin huolellisesti, leikkaisin ilman muuta leivinpapaerista msuikaleen, millä mitaten leikkaisn tasakoikooiset neliöt/suorakaiteen malliset osiot.

Painoin kohoamaan laittaessani muutaman haarukkapiston munkkeihin, tiedä sitten, olisko tarpeen?

CIMG1720.jpg

Hyvin kohonneet tyynymunkit paistetaan noin170-180 asteisessa 100% rasvassa kypsiksi. Valutetaan ja sokeroidaan. Nämä sokeroin iahn vaan hienolla sokerilla. Toki näihinkin voisi käyttää kaneli-sokeriseosta. Halutessaan nämä voisi täyttää paiston jälkeen munkintäyttötyllalla tasaisella marmeladilla. Minä en nyt täyttänyt.

CIMG1726-001.jpg

CIMG1721.jpg

Yhteispotretti kanelikierre- ja tyynymunkeista.

Täältä löytyy aikaisempi postaus hieman erilaisista kanelikierremunkeista.