CIMG4150-normal.jpg

Eräällä kyläreissulla siskon luona Kaavilla katselin muutamaa vanhaa ohutta keittokirjaa (nimet nyt hukassa) ja yhdestä niistä tuli vastaan Valjan piirakat. Ihan outoja minulle, joten kirjoitin ohjeen lappuselle. Valjan piirakoiden pohjalla tein myös tämän ison kinkkutäytteisen kranssin. Nimenä annan olla alkuperäisen, vaikka teinkin omia sävellytyksiä ohjeeseen.

Valjan piirakat

(Montako tulee?? Nyt tekee muisti kepposen, enkä ollut muistanut ohjeeseen merkata....vaan kuvasta laskeskelin että olisin tehnyt 18 kpl?? Pitääpä tarkistaa asia ensi kerralla.)

Pohjataikina

2½ dl maitoa

1/4 palaa hiivaa (eli reilu 10 g)

½ rkl sokeria

vähän vajaa tl suolaa

50 g voita tai margariinia

5-7 dl vehnäjauhoja (... kunnes pehmoinen hiivataikina, mistä pystyy hieromaan pöytää vasten jauhoisella kädellä pallosen)

Täyte

noin 350 g jauhelihaa (käytän aina nautaa)

1 iso keltasipuli hienonnettuna

½ iso punainen suippoparika pieninä kuutioina (oma lisäys)

(1 dl riisiä....keitä vedessä kypsiksi ja valuta.... tätä en laittanut ollenkaan)

suolaa

mustapippuria myllystä

paprikajauhetta

vajaa dl kermaviiliä (ensi kerralla laitan jotain maustettua tuorejuustoa)

Lisäksi tarvitaan voiteluun muna

Tee ensin pohjataikina. Lämmitä maito haaleaksi. Lisää hiiva ja mausteet. Sekoita kunnolla. Lisää jauhot ja alusta taikina normaalisti pehmoiseksi taikinaksi. Lisää rasva alustamisen aikana pehmeänä (tai sulatettuna haaleana). Kohota taikina täytteen valmistamisen ajan.

Valmista täyte. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan paistinpannulla  ja laita hienonnettu sipuli sekaan kuullottumaan. Lisää mausteet, kermaviili ja paprikakuutiot. Tarkista maku.

Ota taikina jauhotetulle pöydälle, hieraise siitä tanko ja jaa osiin.Pyörittele pohjapyörykät pikkupullien tapaan. Kaulitse tai taputtele pullat ohuiksi pyöreiksi pohjilsi, laita täyte keskelle (noin 2 rkl). Sipaise kananmunaa reuniin ( kokeilin muutaman ilman reunojen voitelua ja hyvin pysyivät kiinni, mutta varmuus ennenkaikkea...) ja nipistele/poimuta liitoskohta kiinni päällepäin keskelle....katso kuva. Laita piirakat kiinnityspuoli alaspäin sukkulan mallisina pellille. Minä halusin kokeilla myös niin päin, että kiinnityskohta on ylöspäin.... enpä oikein osaa sanoa kummasta mallista tykkäisin enemmän. Kohota piirakat vielä valmiina. Voitele pinta munalla ja paista piirakat noin 200 asteisessa uunissa kypsiksi. Koosta riippuen aikaa menee 15 min molemmin puolin.

CIMG4126-normal.jpg

Taikinasta palloset sitten kaulitaan ohuehkot pyörylät, keskelle täyte, reunan voitelu päältä, piirakan sulkeminen ja pellille kohoamaan kummin päin nyt haluaakaan piirakan laittaa... kohonnut piirakka voidellaan munalla ja paistetaan. Ja sitten syödään.

CIMG4130-normal.jpg

Alkuperäisessä ohjeessa käsketään siis Valjan piirakat paistaa kuten etualalla, vaan minusta ovat aika kivan näköisiä toisinkin päin....vai?

CIMG4165-normal.jpg

Munalla voitelu tekee valmiisiin piirakoihin kauniin kiiltävän pinnan. Jos ei siitä niin välitä, voi munalla voitelun jättää tekemättä

CIMG4144-normal.jpg

Sihti ei ihan pelannut, kun ovat noin eri kokoisia. Vasemmalla olevassa piirakassa ei ole voideltu reunaa ennen kiinnittämistä ja ihan hyvin pysyi kiinni. Jauhoja ei saa liitoskohdassa olla, muutoin voi käydä hassusti. Itse otin kuitenkin varman päälle ja sipaisin kiinnityskohtaan munaa.

CIMG4135-normal.jpg

Kummin päin vaan voi Valjan piirakat paistaa. Oikealla oleva malli muistuttaa ulkonäöltään parsinpiiraita...niitäkään ei ole tullut aikoihin tehtyä... Meillä Valjan piirakoista tykättiin oikein paljon ja ihan taatusti tulee tehtyä näitä uudemmankin kerran.