CIMG4100-normal.jpg

Vaikka en olekkaan mikään makkararuokien ystävä, tulee nakeista tehtyä silloin tällöin kastiketta, keittoa yms nopeaa arkiruokaa. Tämä kastike oli meistä niin hyvää, jotta ansaitsee päästä julkaistavaksi blogiinkin, vaikka varsin simppeliä onkin. Yleensä tulee tehtyä kastikkeet nestesaostuksella, vaan joku kumman jauhojen pikkasen ruskistamis buumi jäi päälle, kun tein parisen viikkoa sitten ihan oikeaa läskisoosia. Kyllä maar nakkikastikeenkin kastikeosuus maistuu ihan erilaiselle, kun jauhoja edes vähän malttaa ruskistaa. Tämän ei kauhean ruskeaa ollut tarkoituskaan olla. Kastike oli ilman kummenmpia lisäyksiäkin oikein hyvää, vaan kun olin päättänyt käyttää kurkusalaattia maustamisessa, niin laitoin sitäkin vielä. Ilmankin olisi siis ollut oikein hyvää soosia.

Tällaise määrän mahtuu oikein hyvin tekemään kokonaan isolla paistinpannulla/paistokasarissa.

Nakkikastike

20 kpl  kuorettomia nakkeja

rasvaa ruskistamiseen (käytin voita ja öljyä)

1 oikein iso keltasipuli

3/4 dl vehnäjauhoja

6-7 dl vettä

1 lihaliemikuutio

noin 2 rkl sinappia

noin 2 rkl ketsuppia

noin 1 dl ruokakermaa (pehmentää makua, ei välttämätön)

(suolaa....en laittanut yhtään)

paprikajauhetta (n.½ tl) ja mustapippuria myllystä muutama kierros

(3/4 dl kurkkusalaattia)

Paloittele nakit, hienonna sipuli. Ruskista nakit ja sipuli isolla paistinpannulla vähässä rasvassa  kunnolla ruskeiksi. Laita sekaan jauhot (ja tarvittaessa öljyloraus) ja ruskista jauho-nakki-sipuliseosta vielä hetken. Lisää vesi kylmänä ja sekoittele varovaisesti kunnes kastike sakenee. Lisää lihaliemikuutio, sinappi ja ketsuppi. hauduttele kastiketta miedolla lämmöllä noin 10 min.

Tällaisenaankin kastike on minusta hyvää, vaan laitoin vielä hieman pippuria ja paprikajauhetta ja kurkkusalaattia (tämä varsinkaan ei todellakaan ole pakollista, mutta jos tykkäät kurkkusalaatista, antaa jo pieni määrä mukavan lisämaun kastikkeelle). Tarkista vielä valmiin kastikkeen sakeus ja maku ja lisää hieman suolaa, jos katsot tarpeelliseksi.

CIMG4103-normal.jpg

Nakkikastikkeen kanssa maistui oikein hyvin ystävältä saaduista puolukoista tehty puolukkasurvos.... iso kiitos ystävälle puolukoista.