IMG_20221219_003132.jpg

Instan puolella tuli kyselyjä, että onnistuvatko talonpojan tangot gluteenittomana? Minulla oli aikomus tehdä jotain gl-pikkuleipiä, joten päätin kokeilla talonpojan pikkuleipäohjetta. Hyvinhän se muuten pelittää, mutta jauhoja jouduin laittamaan enemmän. Nyt halusin laittaa perunajauhoja taikinaan ja mantelijauhetta/jauhoa käytin reilusti enemmän mitä alkuperäisessä ohjeessa.

Itse taikinahan on munaton. Kokeilin myös pikkuleipää ilman munavoitelua. Löysästä taikinasta se onnistuu, mutta pikkuleipä leviää liikaa ja taasen jämäkämmästä taikinasta tehtyyn pikkuleipään ei päälyksen enää tartu, joten voitelin pikkuleivät ihan alkuperäisen ohjeen mukaisesti.

Alla ohje miten minä sain aikaiseksi kuvissa olevat pikkuleivät. Tein siis samasta taikinasta myös täytettyjä. Ekan kuvan kaikki pikkuleivät on tehty 1x ohjeella. Pari koepikkuleipää piti maistella ennen kuvien ottamista.

IMG_20221219_003055.jpg

Täältä löytyy tavallinen talonpojan puikkojen ohje tekokuvineen.

Jos teet ohjeella, niin älä pinnaa koepikkulevän paistosta. Jos pikkuleivät leviävät liikaa, on jauhoja lisättävä ja paistettava uusi koepikkuleipä. Jos taas jostain kumman syystä pikkuleipä ei leviäisi, eli siinä on jauhoja liikaa, saat sen löysemmäksi lisäämällä tilkan kylmää vettä ja taas on paistettava uusi koekakku.

Gluteenittomat pikkuleivät syntyivät alla olevalla ohjeella.

Gluteenittomat talonpojan puikot ja täytetyt pyöreät pikkuleivät

(minä tuli taikinasta 30 kpl  talonpojan puikkoa ja 15 kpl täytettyjä pyöreitä pikkuleipiä)

200 g voita (pehmeää)

2 dl sokeria

1 rkl siirappia (tummaa)

noin 2 dl mantelijauhoa (1 pieni pss 75-80 g valmistajasta riippuen)

1 tl soodaa

1 rkl vettä

2½ dl perunajauhoja   

5 dl Semperin gl-jauhoja (laitettuasi taikinaan nämä jauhomäärät, on paistettava koepikkuleipä)

Lisäksi tarvitaan: voiteluun 1 muna (tästä jää osa)

Koristeluun: kuorellista mantelirouhetta ja raesokeria

Valmistaminen alkuperäisen ohjeen tapaan

Vatkaa ensin pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi, lisää sitten siirappi, vesi ja keskenään sekoitetut kuivat ainekset. Sekoita taikina tasaiseksi iahn kunnolla (minä sekoitan käsin) Minulla taikina oli helposti leipoutuvaa, ei tarttunut käsiin, eikä yhtään jauhoja tarvinnut käyttää tekovaiheessa.

PAISTA AINA ENSIN KOEPIKKULEIPÄ, JOTTA NÄÄT TAIKINAN KÄYTTÄYTYMISEN

Minäkin paistoin näiden teossa 3 eri versiota koepikkuleipiä, ennen kuin sain jauhomäärän mieluisaksi.

Jos koepikkuleipä ei leviä mielestäsi riittävästi, laita pikkasen vettä ja paista uusi koekakku. Jos taas koepikkuleipä leviää mielestäsi liikaa, laita taikinaan vähän jauhoja ja paista uusi koepikkuleipä. Jos ollaan oikein tarkkoja, niin täydellä pellillä olevat pikkuleivät leviävät enemmän mitä koepikkuleipä, joten näitä EI kannata laittaa liian lähekkäin.

Kun olet todennut taikinan olevan ok koepikkuleivän paiston jälkeen, voikin pikkuleipiä tehdä koko pellillisen ja laittaa sen paistumaan.

Muotoile osasta taikinaa pöydällä tanko, jaa se pienempiin osiin ja pyöräytä käsien välissä tasainen pötkö. Voitele pikkuleivät kananmunaseoksella.  Laita matalalle isolle lautaselle mantelirouhe + raesokeriseos ja nostele siihen monta puikkoa vierekkäin (kun kastat voidellun pikkuleivän manteli-raesokeriseokseen, saat tarttumaan pintaan enemmän mitä jos vain ripottelet koristeet) Nostele puikot pellille leivinpaperin (kaksinkertainen) päälle riittävän kauas toisistaan koristepuoli ylöspäin.

Paista puikkoja vähän alle 200 asteessa  noin 10 min. Puikot leviävät paljon paistettaessa. Uunit paistavat niin eri tavalla. Ole skarppina pikkuleipien paistossa, ettei tule liian tummia. Minulla piti jonkun pellin olla lähes 15 min, kunnes pikkuleivät olivat kauniin kullan ruskeita. Nostele pikkuleivät jäähtymään tasaiselle alustalle. Käsittele kuumia pikkuleipiä varovaisesti. Jäähtyessään jämäköityvät.

Jos uunisi paistaa pohjasta paremmin, laita 2 leivinpaperia päällekkäin pellille, niin pikkuleipäpelti voi olla uunin keskiosassa niin kauan, että paistettavat ehtivät paistua kullanruskeiksi myös päältäpäin. Ole skarppina paistamisessa. Jos haluat tasaisen paistotuloksen, et saa välttämättä koko pellillistä kerralla uunista pois. Uunit kun tahtovat paistaa epätasaisesti.

Minä paistoin osasta taikinaa pyöreitä pikkuleipiä, mitkä täytin marmeladilla/täytteellä.

IMG_20221218_223323.jpg

Leivinpapaereita on 2 päällekkäin. Ihan pallona laitoin paistumaan pyöreät pohjat. Skarppina saa olla paistossa. Pikkuleipä repeilee jänskästi uunissa, vaan ei minua ainakaan tuo haitannut.

IMG_20221218_231304.jpg

Minä laitoin täytteeksi Justuksesta ostamaani täytetta (mangoa, limeä...), vaan mikä tahansa marmelsdi tai muun tyyppinen täyte käy. Sokeroin täytetyt pikkuleivät, en niinkään lisämakeuden kuin ulkonäön suhteen. Siro sokeri tarttus varmaan paremmin, vaan sitä ei sattunut käsillä olemaan.

IMG_20221219_003135.jpg

Punaisella marmeladilla olisvat jouisamman näköisiä, mutta halusin käyttää tuon täytteen loppuun.

IMG_20221219_003036.jpg

Talonpojan tankojen muoto antoi enemmän perikis mitä vehnäjauhoilla tehtynä, mutta en halunnut laittaa enää taikinaa kovemmaksi rakenteen ja maun takia.

IMG_20221219_003158.jpg

Tässä vielä kuva minun tekemistäni koepikkuleivistä. Etualalla eka suurin piirtein ohjeen mukaisella jauhomäärällä, mikä levahti ihan liikaa. seuraavana pikkuleipä, kun lisäsin vähän jauhoja taikinaan. Tuon pyöreän mallin halusin kokeilla muuten vaan. Muissa kuvissa pikkuleivissä on ohjeeseen merkatut jauhomäärät. Ite paistan siis aina, aina ja vierlä kerran aina koekakun pikkuleivistä, niin tavallisista kuin gluteenittomistakin.