CIMG2214.jpg

Öljyssä paistettujen/uppopaistettujen lihapiirakoiden ohje on ollut koko blogihistoriani yksi katsotuimmista ohjeista, siis tämä ohje.

Uunissa paistetuja lihapiirakoitakin olen tehny  tämän ohjeen mukaan, mutta kyllä meillä enemmän tykätään rasvassa keitetyistä.

Nyt halusin kokeilla jotain toista ohjetta, vaikka eihän niissä isoja eroja olekkaan. Ohjenuoraksi otin Liemessä-blogin lihapiirakka eli lihisten ohjeen.

Tässäpä ohje, miten minä lihapiirakat tein. Tein alla olevan taikina ohjeen tuplana ja täytettä tein enemmän.

Lihapiirakat

(ohjeella tulee noin 12 kpl isoja lihapiirakoita)

Taikina

3 dl maitoa

25 g tuorehiivaa

vähän vajaa 1 rkl sokeria

2 tl suolaa

2 rkl öljyä

2 dl vehnäjauhoja

noin 5 dl hiivaleipäjauhoja

Täyte

noin 300 g jauhelihaa

1 iso keltasipuli

2 valkosipulin kynttä

1 dl raakaa puuroriisiä

1 rkl valkoviinietikkaa

mustapippuria, suolaa, aromatseosta, paprikajauhetta

Lisäksi tarvitaan 1 litra öljyä (rypsi tai rapsi käy)

Valmistaminen

Valmista ensin hiivataikina kohoamaan.

(Lämmitä maito käden lämpöiseksi, lisää hiiva, suola, sokeri, öljy ja sekoita tasaiseksi. Lisää vehnäjauhot ja alusta hiivaleipäjauhoilla tasaiseksi pehmeäksi taikinaksi. peitä liinalla kohoamaan lämpimään paikkaan. Monet kohottavat mikrossa, ei siis ole päällä)

Valmista viimeistään tässä vaiheessa täyte. Täytteen voisi tehdä jo edellisenä päivänä kylmään valmiiksi.

(Ruskista jauheliha + hienonnettu sipuli ja sekoita kulhossa mausteiden kanssa. Keitä riisi vedessä kypsäksi, valuta se hyvin ja yhdistä lihaseokseen. Maistele täytettä. Makuja saa olla ihan reippaasti.)

Kun taikina on kohonnut, puolita se ja kaulitse jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi. Annostele täytettä piirakan koon mukaan 1-2 kukkuraa rkl/piirakka. Ummista piirakat hyvin. Katso eri tapoja täältä. ja alapuolella on kuvia yhdestä tavasta. Piirakat voisi tehdä myös niin, että ottaa ohueksi kaulitusta levystä pyöreällä muotilla pohjia, laittaa niihin täytteen, voitelee reunat ja ummistaa haarukalla. Näin piirakoista tulisikaikista saman kokoisia.

Lisäksi minä teen yhden haarukkapiston piirakoihin päällepäin.

Teetpä piirakat millä tapaa tahansa, kohota ne hyvin muotoilun jälkeen.

Kuumenna öljy 170-180 asteiseksi. Jos ei ole/halua käyttää mittaria, niin kokeile öljyn kuumuus pienellä taikinan palalla. sen pitää nousta heti pintaan ja ruveta ruskistumaan.

Kun piirakat ovat kohonneet ja rasva on sopivan kuumaa, laita muutama piirakka kerralla kypsymään öljyyn. Ole varovainen, ettet polta itseäsi. Käännä piirakat kerran ja ruskista rtoiseltakin puolelta. Kypsä piirakka on kevyt kokoonsa nähden ja kauniin ruskea molemmin puolin.

Nosta piirakat valumaan isoon siivilään tai paperin päälle lautaselle.

CIMG2156.jpg

CIMG2160-001.jpg

Minä en ummista piirakoita haarukalla, vaan painan reunan kiinni kämmensyrjällä/sormilla ja irrotan piirakan pienellä lautasella kieräyttämällä. Koskaan eivät ole saumat auenneet, kun saumakohdassa ei ole täytettä, eikä jauhoja. Jotkut voitelevat saumakohdan vedellä (tai kananmunalla) ennen haarukalla ummistamista, tähän tapaan. Isosta säilyketölkistä saisi myös hyvän kiinnittämisvälineen. Puhdistetusta silyketölkistä vaan kansi/pohja pois ja tölkin terävällä reunalla painaa piirakan kiinni. Pienen pieniä minilihapiirakoita voi tehdä muovisella pasteijamuotilla.

CIMG2168.jpg

Jos piirakka on turhan korkea täytteen kohdalta, voi sitä kädellä painaltaa hieman matalammaksi.

CIMG2185.jpg

Minä uppopaistan piirakat 170 - 180 asteisessa öljyssä (ihan rypsi- tai rapsiöljyssä). Tällä kertaa laitoin rasvan pieneen kattilaan ja piirakoiden ollessa isoja, mahtui kerralla kypsymään vain 2 kpl.

CIMG2178.jpg

 

Joku tykkää vaaleammaksi paistetuista, mutta me tykätään ihan reippaan tummasta paistopinnasta. Polttaa ei kuitenkaa saa. Öljyn lämpötilaa on seurattava koko paistamisen ajan. Mulla oli levy koko ajan 3-4  (kun suurin on 6). Jos käryä ei sisälle halua, niin järjestää paistopaikan ulos.

CIMG2198.jpg

 

CIMG2193.jpg

Tuolataikinasta tuli 24 isoa piirakkaa.

Koska tein täytettä enemmän (oli jauhelihaa, mikä piti saada käytettyä), päätin tehdä heti seuraavana päivänä lihapiirakoita lisää. Toki tähteeksi jääneen täytteen olisi voinut myös pakastaa.

Kukas se määrää, että lihapiirakan on oltava aina tietyn mallinen eli puolikuu.

Minä päätin tehdä pitkulaisia tyynyjä.

CIMG2230.jpg

Taikinaa tein yksinkertaisen ohjeen lisää.Tyynyjen tekotapa sama mitä puolikuun mallisissa lihapiirakoissa.

CIMG2241.jpg

Tässä kuvassa tyynyt ovat menossa kohoamaan liinan alle lämpimään paikkaan. Näihin tein parikin haarukkan pistoa/höyryaukkoa.

CIMG2276-001.jpg

Näihin tyynyihin sain käytettyä loput täytteestä. 15 kpl tyynyjä = yksinkertainen yllä oleva taikina ja täytettä noin yksinkertainen ohje. Kaikki tyynyt eivät ole tasapitkiä, mutta eipä tuo makua haitannut.

CIMG2244.jpg

Nam! Lämmitettynä/täytettynä tai ihan tällaisenaan kylmänä.