IMG_20231219_205306_edit_104045653699371

Tein ystäväperheelle lahjaksi suolaisen piirakan. Kinkkupiirakasta tykkäävät, vaan nyt halusin käyttää jotain muuta lihaa ja kun sain selville, että poro on ok, oli päätös helppo. Paria eri sorttia meidän kaupasta kylmäsavuporoa löytyi, tätä rouhetta ja ohuita siivuja ja päätin käyttää rouhetta. Leipäjuustokuutioiden laittamista harkitsin hetken, mutta päädyin kuitenkin käyttämään tavis juustoraastetta. Pohjana on tuttu perunasosejauhe-kaurapohja, kun se vaan on niin helppo ja nopea tehdä ja minusta maukaskin.

Alla olevalla ohjeeella valmistui kuvissa oleva juustoinen poropiirakka.

Kylmäsavuporo-juustopiirakka

(pellillinen, pellin koko 34 x 37 cm)

Pohja:

3 dl vehnäjauhoja

2 dl kaurahiutaleita

2 dl perunamuusijauhetta (mulla oli Lidlin)

1 tl suolaa

2 tl leivinjauhetta

150 g voita sulatettuna

2 dl kylmää vettä

Täyte:

150 g pss kylmäsavustettua pororouhetta (minulla oli Lapin lihan, S-marketissa maksoi 7.99e)

1 iso punainen suippopaprika pieninä kuutioina

noin 1 dl kevätsipulia hienonnettuna (tai purjon vihreää osaa tai ruohosipulia hienonnettuna noin ½ dl)

noin 5 dl juustoraastetta (= 250 g)

Valkoinen seos päälle:

4 dl kermaviiliä (eli 2 pientä prk)

1dl (ruoka)kermaa (maitokin käy)

5 kananmunaa

suolaa (tarvitseeko? poro suolaista ja paljon juustoa)

paprikajauhetta (noin ½ tl)

mustapippuria myllystä oman maun mukaan

Valmistaminen

Sekoita pohjan kuivat ainekset sekaisin, lisää rasvasula ja vesi ja pursele taikinaksi. Jaa taikina leivinpaperoidun (minä laitan tähänkin 2 leivinpaperia päällekkäin) uunipellin päälle nokareina ja taputtele/painele käsin tasaiseksi pohjaksi. Nosta myös vähintään 2 cm taikinareunat.

Levitä raakan pohjan päälle noin 2 dl juustoraastetta, savuporomurska, paprikakuutiot ja kevätsipuli. Ripottele loput juustoraasteesta ainesten pinnalle ihan reunoille ja kulmiin asti kaikkia aineksia.

Yhdistä liemen kermaviili, kerma, munat ja mausteet tasaiseksi seokseksi ja kaada se täytteiden päälle ohuena nauhana. Tasoita piirakan pinta paistinlastalla, niin että juustoraaste kostuu joka kohdasta (paistuu tasaisemmin). Jos taikinareunat ovat turhan korkeat, paina ne matalammaksi sormin tai haarukalla.

Paista piirakkaa uunin keskiosassa lähes 200 asteisessa uunissa 30-35 min. Kurkkaa myös pohjalle, että sielläkin on kunnon paistopinta. Tämä pohja paistuu/kypsyy helposti. Älä ylipaista piirakkaa kuivaksi.

Anna piirakan jäähtyä täysin kylmäksi, niin saat leikattua siistejä palasia (sahateräisellä ) terävällä veitsellä.

IMG_20231219_192257_edit_104308395586302

Raakan pohjan päälle ripottelin osan juustoraasteesta, sitten muut täytteet... kevätsipulia ols voinu vaikka olla maullisesti enmmänkin.

IMG_20231219_172822_edit_104419863361156

Tällaista kylmäsavuporoa käytin. Maksaa noin 8 euroa pss. Minusta tästä yhdestä tulee riittävästi ohjeen kokoiseen pellilliseen.

IMG_20231219_192447_edit_104294172747662

Tässä piirakassa laitoin raakan pohjan päälle pari dl juustoraastetta, kun en halunnut pinnalle paksua kerrosta sitä. Täytteet ja loput juustoraastett pinnalle.

Kaikkiaan käytin tähän noin 5 dl juustoraastetta (minulla ihan vaan arkijuustoa)

IMG_20231219_192814_edit_104263613723038

Kun on laittanut valkoisen seoksen pellille, kannatta esim paistyinlastalla tasoittaa pinta, niin kaikki juustoraaste kostuu, paistuu tällöin vähän tasaisemmin. Ite en tykkää sekoittaa kaikkia täyteaineita kulhossa....tasasemmin saa levittymään ainekset ripottelemalla lihat, sipulit yms. Makuasiahan tämäkin toki on.

IMG_20231219_201130_edit_104148280046311

Pakkaamisvaiheessa maisteltiin miehen kanssa itekkin pieni siivu piirakkaa.  Meistä oli hyvää, vaikkei ollakkaan kumpikaan mikään poronlihafani. Suolaisuutta tulee lihasta ja reilusta juustomäärästä, joten sitä ei kyllä tartte enää valkoiseen seokseen lisätä, jos ei tykkää todella täräkästä suolasta. Jääkaapissa on ostettuna samaa lihaa pussillinen ja viimeistään uudeksi vuodeksi teen itellemmekin tällaisen poropiirakan.