IMG_20231209_114244_edit_135344234348994

Onpa arki tai pyhä, niin jonkin sortin pullaa pitää meillä olla.

Jo hyvissä ajoin ennen joulua leivoin yhtenä päivänä 1,6 litran taikinasta erilaisia pikkupullia. Pääasiassa kanelipullia, mutta muutaman pellillisen tein piparipullia jouluksi. Minun taikinakone jaksaa pyörittää max tuon kokoisen taikinan.

Pullataikinan tein näillä suhteilla

1,6 litraa täysmaitoa + vettä (puolet ja puolet)

150 g tuorehiivaa

6 dl sokeria

4 ½ tl suolaa (hienoa merisuolaa)

3½ rkl kardemummaa

3 kpl kananmunia

300 g sulatettua haaleaa/pehmeää voita

vehnäjauhoja ( vajaa 3 kg)

 

IMG_20231209_073029_edit_111346890947315

Minä vaivaan taikinaa koneella 10-15 min, ja sitko on tällöin hyvä. Sitten taikinan pieni lepuutus 10-15 min (sitähän ei varsinaisesti tarvitse kohottaa) ja pullien leipominen pääsee alkamaan.

IMG_20231209_104735_edit_135689005061206

Näissä piparipullissa on hyvin kohonnut pyöreä pikkupulla (kannattaa painaa pikkasen littanaksi, kun laittaa kohoamaan), munalla voitelu ja päälle piparitaikinasta tehty pienehkö tähti ja pullat paistumaan 200-225 asteiseen uuniin.

Facen leivontaryhmissä kyseltiin ennen joulua useissa aloituksissa, että missä vika, kun pikkuleipä halkeilee pullan päällä? Kaikenlaisia asioita siellä ehdoteltiin. Ja tokihan tällaisten pullien tekemisessä on se toinen tapa, että pullaa paistetaan ensin vähän ja sitten vasta laitetaan pikkuleipä pullan päälle, tällöin pikkuleipä ei repeä. Kumpi sitten onkaan nätimpi/mieleisempi. Minusta on ihan kivan näköinen, kun pikkuleipä pikkasen repeilee pullan pinnalla. Enkä kyllä nykyisellään ainakaan isompia määriä viitti enää tehdä tuolla toisella tapaa.

MInä oon huomannut ainakin tällaisia vaikuttavia asioita pikkuleivän repeilyyn pullan päällä:

- pitää olla pehmeä pullataikina ja hyvin, siis todella hyvin pitää olla pullan noussut/kohonnut pullana

- pyöreä pulla kannattaa painaltaa hieman littanaksi, kun sen laittaa kohoamaan

- jos pikkulelipä on kauhean iso suhteessa pullan kokoon, repeilee pikkuleipä helpommin

- pikkuleivän paksuus? ei sais olla liian paksu, eikä liian ohut.

- pikkuleipätaikinaa kannattaa vaivata ihan kunnolla (tästähän aina vanhat ohjeet varottelevat, että ei sais tehä, ettei tule sitkoa taikinaan, mutta nyt se olis hyväksi), ennen kun siitä ottaa pikkuleivät

- oman uuninsa tuntien, pitää käyttää sopivaa paistolämpötilaa.

IMG_20231209_111042_edit_135629401422583

Minä käytin näihin pulliin ihan kaupan valmispiparitaikinaa. Vaivasin sitä vaan käsin oikein kunnolla lisää, että sain sen tasaiseksi. Pikkuleivät tein valmiiksi pullien kohoamisen aikana.

IMG_20231209_112549_edit_135567105996409

Lehti-, kiekko- ja korvapuustien täytteenä on ihan perustäyte: voisulaa, paljon kanelia ja kohtuudella sokeria.

IMG_20231209_112658_edit_135448470406506

IMG_20231209_112604_edit_135535700578296

Näillä pullilla aloitellaan tammikuukin ystäväperheiden kanssa. Sitten taas tehään pikkunisuja.