Pitkästä aikaa tein maksaruokaa. Ja tällä kertaa en tehnytkään suosikkejamme jauhemaksapihvejä, vaan tällaisen pikaisen kermakastikeversion. Lisämakua maksalle antaa pekoni ja runsas määrä sipulia. Minä maustoin kermakastikkeen meiramilla, mustapippurilla, paprikajauheella ja suolalla, mutta esim sinappi, tomaattipyre, soijakastike, salvia, valkopippuri ja valkosipulikin sopisivat oikein hyvin maustamaan maksakastiketta.,
Naudan maksaa pekoni-kermakastikkeessa
350 g naudan maksaa palana
5 siivua pekonia
1 oikein iso keltasipuli
2½ - 3 dl ruokakermaa +½ dl vettä
mustapippuria myllystä muutama kierros TAI valkopippuria
kuivattua meiramia (aluksi vajaa tl, myös salvia käy maksaruokiin mausteeksi))
paprikajauhetta (aluksi ½ tl)
suolaa (aluksi ½ tl)
Valmistaminen
Puhdista maksasta kalvo ja suonet pois ja leikkaa maksa ranskanperunamaisiksi suikaleiksi.
Suikaloi pekoni. Kuori ja leikkaa keltasipuli puolirenkaiksi/ohuíksi lohkoiksi.
Laita pekoni kylmälle paistinpannulle ja anna ruskistua kunnolla välillä sekoitellen. Nosta pekonipalat lautaselle syrjään ja ruskista maksapalat pekonin rasvassa keskilämmöllä, ettei maksa pala. Lisää myös sipulit pannulle freesaantumaan osittain ruskistuneen maksan sekaan. Kun maksa on ruskistunut, kaada pekoninpalaset takaisin pannulle, lisää kerma, vesi ja kaikkia mausteita ja anna ruoan kypsyä ilman kantta, kunnes maksa on kypsää. Maksa kypsyy nopeasti ja sen kuuluu olla kypsänä pehmeää. Tämän ruoan kypsymisaika on 5-10 min riippuen maksasuikaleiden koosta ja onko ne paistovaiheessa jo kypsyneet kypsiksi. Jos kypsennät maksaa liian kauan, muuttuu se kovaksi.Tarkista ruoan maku.
Tarjoa maksaruoka perunamuusin ja (sokeroidun)puolukkasurvoksen/-hillon kanssa.
Tässä pannulla on koko määrä kypsää ruokaa.
Pitäsköhän seuraavaksi maksaruoaksi tehdä pitkästä aikaa kotitekoista maksalaatikkoa. Edellisestä kerrasta on kulunut jo useampi vuosi.
Kommentit