CIMG3172.jpg

Vatruskoiden tekeminen on ollut jo pitkään mielessä ja viimeinkin muutamia viikkoja sitten sain aikaiseksi ruveta niiden tekemiseen. Ilomantsilaisethan vatruskat tahtovat omia, mutta kyllä nämä kuuluvat karjalaiseen ruokaperinteeseen ihan muiden karjalaisten piirakoiden ohella.

Tein tarkoituksella perunamuusia ison kattilallisen, mistä tuli pariin ruokaan ja jäi vielä reilu kg vatruskoihinkin. Jos ei ole kauhean kranttu, kelpaa näihin pakastettu perunamuusi tai jauheesta tehty. Mutta kyllähän ite tehty, on aina parasta.

Pohjaksi vatruskoihin tulee siis ihan tavallista jämäkkää perunamuusia TAI keitettyjä perunoita mitkä rastetaan kylminä. Jauhoja pitää laittaa maltillisesti taikinaan, ettei tule liian kovia vatruskoita. Minä lopetan jauhojen lisäämisen taikinaan, kun tuntuu että se on ihan liian löysää. Taikinaa kannattaa sekoittaa vaan sen verran että se on tasaista, ettei tule sitkeitä vatruskoita.

Perunamuusin (tai keittää perunat) ja riisitäytteen voi siis tehä jo edellisenä päivänä valmiiksi, niin vatruskoiden tekeminen on yllättävänkin nopeaa. Tekovaikeessa voi hieman ärräpäät lennellä tms, jos ei ole pehmeää perunataikinaa tottunut käsittelemään, mutta pitää vaan tehä ohjeen mukaan (mistä sitten olet ottanutkaan ohjeen) ja luottaa hyvään lopputulokseen. Maku tarkaisee.

Muutamia netistä löytyviä ohjeita vertailin. Eroja on lähinnä taikinan ainesuhteissa, tehdäänkö taikina keitetyistä perunoista (mitkä keitetään kuorineen tai kuorittuina ja raastetaan kylminä) vai perunamuusista. Täytteen isoin ero on siinä, että huuhdotaanko puuroriisit keittämisen jälkeen ja vasta sitten maustetaan. Minä en ole tottunut huuhtelemaan, vaan täyteainekset kaikki kattilaan ja keitetään napakan kypsäksi. Ei täysin mössöksi. Joissakin ohjeissa vatruskat käsketään voitelemaan kananmunaseoksella ennen paistamista, tällöin niihin tulee pikkasen eri näköinen pinta. Minä en käytä kananmunaa.

Tämän pitkän sepustuksen lopussa on linkki Marttojen tekemään lyhyeen videoon vatruskoiden tekemisestä. Jos leivonnaisen tekeminen on sinulle vierasta tai se tuntuu hankalalta, kannattaa kurkata video, jos se selventäisi paremmin tekemistä, mitä minun sepustus. Näiden tekeminen ei ole hankalaa, vaikka moni niin luulee.

Minä valmistin vatruskat alla olevalla ohjeella.

Vatruskat

Huom! ohje on aika iso. Minä tein 26 kpl isoja vartuskoita alla olevalla ohjeella)

Taikina

1,3 kg perunamuusia/sosetta

4 rkl voita (tämä määrä ei ole niin nökön nuuka)

1-1½ tl suolaa (riippuen perunasoseen suolaisuudesta, minä laitoin isomman määrän)

2 isoa munaa

5-7  dl vehnäjauhoja (määrä riippuu perunamuusin jämäkkyydestä)

Täyte

2½ dl puuroriisiä

7½ dl vettä

3 rkl voita

1-1½ tl suolaa (laita ensin pienin määrä ja maistele kypsää täytettä)

Lisäksi tarvitaan

voita kypsien vatruskoiden voitelemiseen

Valmistaminen

Tee ensin täyte jäähtymään.  Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää täytteen muut ainekset ja keitä niin kauan aikaa välillä sekoitellen, että vesi on imeytynyt riiseihin ja riisit ovat pehmeitä. Hyvä kypsyys on kun riisi on vielä napakkaa. Aikaa menee määrästä riippuen 15-20 min. Maistele täytettä. Saa olla hieman ylisuolaista ja purutuntumaakin pitää olla. Täyte on sakeaa puuromaista, ei kuitenkaan ihan mössöä. Jäähdytä täyte ihan kylmäksi ja silloin se on ihan tönkköä. Täytteen voisi tehdä vaikka jo edellisenä päivänäkin kylmään.

Valmista taikina. Sekoita kylmään perunamuusiin taikinan muut ainekset. Taikinan kuuluu olla pehmeää, joten lisää jauhoja maltillisesti. Älä vaivaa taikinaa paljoa, ettei tule sitkoisia vatruskoita. Maistele taikinasta suolaisuus.

Leivo taikinasta jauhojen avulla pötkylä ja jaa se noin 26 palaan (tulee isoja vatruskoita).

Taputtele palat lätyiksi, halkaisija noin 10 cm. Kuoren voi myös tehdä piirakkapulikalla/kaulimella varovaisesti tehden. Käytä jauhoja apuna ja varmista lastalla etteivät lätyt tartu pöytään kiinni. Tee sarjatyönä muutamia pohjalättyjä eteesi ja täytä ne sitten. Laita jokaiselle lätylle kukkura rkl-2 rkl täytettä. Minä tykkään levittää täytteen puolikuun malliseksi (ei ihan reunoille asti, jotta vatruskan pystyy ummistamaan), niin reunapuraisussakin saa täytettä, eikä vaan keskeltä. Ummista lätty puolikuun malliseksi lastaa apuna käyttäen.... siitä vaan rohkeasti lasta/leipurin lasta täyttämättömän puolen alle ja humpsauttaa täytteen päälle. Jos vatruska on keskeltä korkeampi, voi sitä käsin hieman tasoittaa. Ummista vatruska. Tapoja on monia. Minä ummistin nyt reunasta haarukalla painaen, koska tällä tapaa reunasta tulee mielestäni koristeellisempi. Kasta haarukkaa jauhoissa, ettei se tartu taikinaan. Ummistamisen voi tehdä myös painamalla lautasen reunalla tai jos tekee pieniä vatruskoita, niin reunan voi painaa kiinni lasilla. Eikä haittaa mitään, vaikka vatruska olisi päältä jauhoinen. Jotkut tykkäävät sivellä pullasudilla jauhoja pois, minä en moiseen rupea. Nosta vatruskat lastalla pellille.

Paista vatruskat 250 asteisessa uunissa noin 15 min. Vatruskassa saa olla kunnon paistopinta, ruskeita länttejä ja pohjankin pitää olla kunnolla paistunut. Tarkoitus ei ole kuitenkään polttaa vatruskoita, joten vahi niitä uunissa, noin kuumassa uunissa kärvähtää äkkiä.

Voitele vatruskat heti kuumina sulatetulla voilla, myös pohjapuolelta. Anna vatruskoiden tekeentyä hetkinen paperilla ja liinalla suojattuna.

CIMG3140.jpg

Tässä on käsin taputeltuja lättyjä ja täytteenkin olen näihin jo levittänyt. Täytettä saa olla reilusti, mulla mittana oli kirpparilta ostettu iso rkl kukkurana. Kannattaa kokeilla yhdellä vatruskalla mimmonen lopputuloksesta tulee. 

Kuten näätte kuvasta, saa/pitää jauhoja käyttää tekemisessä ihan reilusti. Joku olis varmaan siiputtanu jauhot väleistä pois ja ottanut vasta sitten kuvan. Vaan tällaista näiden tekeminen on, joten en nytkään kaunistellut kuvaa. Ihan reunaan asti ei täytettä saa levittää, jotta pystyy haarukalla painelemaan reunan kiinni. Eikä tuonne ummistettavaan reunaan tartte ruveta lääräämän vettä tai kananmunaa, kyllä vatruska pysyy kiinni, kun vaan ummistettavassa reunassa ei ole jauhoja, eikä täytettä.

CIMG3142.jpg

Eivät ole kaikki samasta muotista, mutta kotitekoisuus saa näkyä. Jauhoja on pinnalla, mutta en niitä ottanut pois. Kyllä nämäkin vatruskat kaunistautuvat paistamisen ja voitelun vaikutuksesta. Jos epätasainen reuna häiritsee, voi sitä tyrkkiä lastalla tasaisemmaksi tai oikein tarkat leikkaavat taikinapyörällä tai veitsellä reunan tasaiseksi. Minä en katso sitä tarpeelliseksi.

CIMG3152.jpg

Pohjapuolen voitelusta voi pinnata, laittaa paperille sulatettua voita ja siihen vatruskan ja voitelee vaan päältäpäin. Vähän jäähtyneinä voi vatruskat jo laittaa limittäin. Vatruskat kyllä pehmenevät ilman peittelyäkin, vaan vanhan tavan mukaan laitan aina leivinpaperin ja liinan niiden päälle voitelun jälkeen.

CIMG3177.jpg

Yhteispotretti kaikista 26 vatruskasta. Näitäkin saivat ystäväperheet maistiaiseksi. Itse nautiskelin vatruskasta viimeksi eilen illalla. Sulaneena ihan pieni lämmitys, niin oli kuin ihan vasta tehty.

Marttojen tekemä lyhyt video vatruskoiden tekemisestä löytyy täältä.

Heidän ohjeessa taikina tehdään keitetyistä perunoista ja riisit huuhdotaan keittämisen jälkeen, joten täyte on irtonaista. Älä siis hämmenny, tekotapoja on monia.

Tekeepä millä ohjeella tahansa, niin minulle ainakin maistuvat, sillä nykyisin tykkään yhä enemmän leivonnaisista mihin ei tule lihaa tai kalaa.