CIMG3509.jpg

Viime viikolla tein pitkästä aikaa pitkopullaa. Letitettyjä ja täytettyjä... täytettyjen kohdalla tuli kokeiltua itselle muutamia uusia malleja. Esittelen lettimalleja parissa eri postauksessa, niin löytyvät helpommin myöhemminkin.

Pullataikinan ohjeen löydät esim täältä. Litran taikinasta tulee 8 kpl tavallisessa kotiuunissa paistettavia inhimillisen kokoisia pitkoja.

5 säikeellä letitettyjä.... kuvassa vasemmalla

ja neljällä säikeellä letitettyjä....  kuvassa oikealla

Täältä löytyy helppo kieritettävä malli neljällä "letityksestä".

CIMG3471.jpg

Saksilla leikatuista kanelipitkoista minulla tulee tehtyä useinmiten tätä mallia... vaan kun sen ulkonäkö voi aina paistettaessa muuttua vaikka miksi, on tässä helpompi malli. Samalla tavalla tehdään tämäkin, mutta keskelle ei laiteta saksilla leikattua osiota.

Tähän kaulitaan siis ihan tavallisesti suorakaiteen mallinen levy (saa olla pidempi mitä haluaa valmiin pitkon olevan, koska pitko menee kasaan kun se muotoillaan), siihen pehmeää/sulatettua rasvaa ja sokeria (tai fariinisokeria) + kanelia oman maun mukaan. Rullataan pidemmaltä sivulta pötköksi (ei liian kireä, eikä löyhä), nipistetään liitoskohta kiinni ja laitetaan se keskelle alas. Sitten vaan leikellään kuvan mukaisesti saksilla osiot ja laitetaan ne vuoroteelen oikealle ja vasemmalle. Saksilla leikkaus on rohjettava tehdä riittävän syvältä, jotta siivun saa käännettyä kunnolla sivulle...

CIMG3473.jpg

Kun siivut on leikannut ja kääntänyt sivuille...minä leikkaan yl 2 osiota ja käännän ne ja vasta sitten taas lisää... Pitkoa pitää vielä muotoilla ihan reilusti käsin sekä sivuilta että päältäpäin, jotta päät tarttuvat kiinni...tämä edesauttaa muodon pysymista kohoamisvaiheessa ja paiston aikana.

Hyvin kohonnut pitko voidellaan munalla (rakenne rikottu) ja koristellaan perinteiseen tapaan esim. raesokerilla. Pitkot paistetaan 175-200 asteisessa uunissa 20-30 min riippuen pitkon koosta/pulleudesta/mallista ja uunista.

CIMG3503.jpg

Ihan vatupassisuora ei etualalla näkyvästä pitkostani tullut, mutta eipä se syöntiä haittaa. Jos pitko meinaa levahtaa paistona aikana, voi sen muotoa korjata varovaisesti esim paistinlastalla/veitsellä painaen  ja lämpöä vähän isommalle, niin tulee paistopinta ja se pitää pitkon muodossaan..

CIMG3514.jpg

Osa pitkoista/leetoista meni rotinoihin, osa ystäville maistiaiksiksi ja yks pitko jäi meillekin syötäväksi.