Liharuoka aikuiseen makuun....

CIMG3854-normal.jpg

Tätä oluessa haudutettua aromikasta lihapataa syötiin jo joskus viime syksynä, vaan on jäänyt laittamatta blogiin..

Muutenkin venähti tuo pyhien ajan blogitauko pidemmäksi mitä oli tarkoitus....nyt sitten urakalla postausten kimppuun, jos vaan kunto sallii. Aikaahan kyllä olisi, sillä olen vielä keväänkin vuorotteluvapaalla, vaan mikä siinä on ettei aina huvita istuskella koneen äärellä..

Naudanlihasta en niinkään enää välitä, vaan tämä oli sen verran makoisaa, jotta tulee varmaan tehtyä uudemmankin kerran. Ohjeen otin aikoinaan täältä, tosin muutoksia siihen tein, joten alla ohje miten minä kipollisen lihapataa tein.

Oluessa haudutettua naudanlihapataa
500 g naudan (sisä)paistia
2 keskikokoista keltasipulia
1 pieni tlk olutta
4 - 5 dl vettä (lisää tarvittaessa kypsymisen aikana)
3-4 valkosipulin kynttä
2 -3 rkl tomaattipyrettä
2 tl paprikajauhetta
2 tl sokeria
1 tl suolaa (hieman enemmän?)
mustaapippuria myllystä
2 rkl Worcestershire-kastiketta
2 rkl vehnäjauhoja + tilkka vettä

Ota liha noin ½ tuntia aikaisemmin huoneenlömpöön.

Leikkaa lihasta suupalan kokoisia kuutioita.... jos eivät ole jo valmiiksi leikattuja.

Paista liha kahdessa tai kolmessa erässä kuumalla pannulla kunnolla ruskeaksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja laita pataan/uunivuokaan odottamaan.

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit paistinpannulla ja lisää nekin pataan.

Kaada olut pataan ja lisää aluksi noin puolet vedestä.

Lisää sekaan tomaattipyre, paprikajauhe, Worcestershire-kastike, sokeri, suola ja mustaapippuria myllystä. Sekoita lihat ja muut ainekset hyvin. Vettä pitäisi olla niin että lihat kunnolla peittyvät.

Laita pata 175 - 200 asteeseen uuniin kansi päällä kypsymään noin kahdeksi tunniksi. Kurkkaa välillä pataan ja lisäile vettä mikäli siltä näyttää.... minun piti lisäillä vettä ja käytin ohjeessa mainitsemani lähes 5 dl kaiken kaikkiaan. Minä kypsensin pataa tunnin 200 asteisessa uunissa ja sitten pienensin lämpöä ja hauduttelin vielä toisen tunnin. Kokeile esim haarukalla, että liha on oikein pehmeää, mureaa.

Kun liha on kypsää, kaada vehnäjauho-vesisuurus sekaan ja kuumenna pataa vielä uunissa, kunnes jauhot kypsyvät. Muutaman kerran välillä sekoitellen. Kastikeosuuden suurustamisvaiheen voi tietenkin tehdä myös liedellä, mikäli ruoan on kypsentänyt padassa. Maun ja kastikemäärän tarkistus on tarpeen....minä tein padan aika vähään liemeen/kastikkeeseen. Harkitsin myös suurusteen jättämistä pois kokonaan, vaan laitoinpa sitten kuitenkin..

Tarjoa lihapadan lisukkeena keitettyä riisiä, kasviksia tai perunaa jossakin muodossa.

CIMG3841-normal.jpg

Tässä kipposessa on siis ohjeella tuleva määrä oluelle maistuvaa lihapataa. Maku on aika tuhti ja aromikas.