IMG_20211006_161529.jpg

Muutamien makeiden piirakoiden ohjeita on ollut jemmassa kokeilua varten. Eilen tultuani akupunktiosta, oli virtaa sen verran reilusti, että kokeilin alla olevalla ohjeella tehdyn omenapiirakan. Menee ehdottomasti meillä jatkoon, vaikka vatkainta tarvitaankin pohjan teossa.

Tässä ohjeessa omena laitetaan raasteena raakan pohjan päälle ja sitä olisinkin voinut laittaa hieman runsaammin. Suolaa lisäsin taikinaan, muutoin tässä olikin makuina jo kardemummaa taikinassa ja kanelia kauramuruseoksessa. Jos ei tykkää kauramuruseoksessa, niin pinnalle voi tietenkin tehdä muruseoksen vehnäjauhoista. Sokeria vähensi sekä taikinasta, että täytteestä ja meistä tässäkin oli makeutta ihan yllin kyllin.

original_a837f368-733e-469d-8b68-b8d4f69

Tämän näköisenä piirakka meni uuniin tehtynä alla olevalla ohjeella. 

Omenapiirakka (pinnalla kauramuruseos)

(pellillinen, mulla oli pellin koko 32x34 cm ja tuli aika paksu piirakka kts kuva)

Taikina

4 kananmunaa

3 dl sokeria (alkuperäisessä ohjeessa 4 dl)

2 dl kermaa (laitoin ruokakermaa)

2 dl maitoa

2 dl voisulaa

3 tl kardemummaa

½ tl suolaa

5 tl leivinjauhetta ( määrä tuntuu isolta, mutta laitoin ja oli ok)

7 dl vehnäjauhoja

Raakan taikinan päälle  4-5 isoa omenaa raasteena

Muruseos pinnalle

1 dl voisulaa

3 dl kaurahiutaleita (pieniä)

2 rkl vehnäjauhoja

1dl sokeria (alkuperäisessä ohjeessa 1,5 dl)

2 tl kanelia

2 tl vaniljasokeria

Valmistaminen

Vaahdota munat ja sokeria, lisää maito/kerma ja voisula. Sekoita taikinan kuivat ainekset sekaisin ja lisää munaseokseen nostellen esim pallovatkaimerlla. Sekoita vain sen verran, että taikinasta tulee tasaista.

Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja levitä tasaiseksi.

Lisää karkeaksi raastettua (kuorittua) omenaa pinnalle. Omenaa saa laittaa ihan reilusti.

Sekoita kauramuruseoksen aineet ja ripottele omenaraasteen pinnalle, ihan reunoille kans.

Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa keskitasossa  25-30 min. Tarkkaile kypsymistä, uunit kun paistavat niin eri tyavalla. Vaikka tekemäni piirakka oli aika paksu, kypsyi se mielestäni yllättävän nopeasti. Ohuempi piirakka kypsyy nopeammin.

 IMG_20211006_171028.jpg

Tämän piirakan pohjaa tulen taatusti käyttämään muunkin makuisissa piirakoissa mitä omppupiirakassa.

Itseasiassa seuraavaksi kokeiltavien listalla on puolukkapiirakka ja siinä näyttää olevan prikulleen samat pohjan ainesuhteet.