IMG_20220110_092617.jpg

Pakkasaamu alkoi perunarieskojen paistolla.

Perunamuusia jäi aterioilta, niin päätin tehdä niistä perunarieskoja. Me ei tykätä ihan kauhean olemattoman ohuista rieskoista, joten jätin rieskat hieman paksummiksi, kun kuitenkin hupenevat paiston aikana. Minä tykkään jatkaa perunamuusia vähän maidolla/vedellä, vaikka monet tekevät rieskat ihan pelkkään perunamuusiin. Kananmuna ei ole välttämätön taikinassa, vaikka meistä monet sitä laittavatkin. Jauhoiksi laitoin tällä kertaa vähän kaura- ja vehnäjauhoja ja suurin osa jauhoista oli ohraa. Tästä tuli siis sellaista sekaperunarieskaa.

Perunarieska

(minä tein tästä määrästä taikinaa 10 kpl pieniä rieskoja /pellille 4 kpl)

noin 8 dl perunasosetta

maitoa/vettä löysykkeeksi noin 5 dl

2 kananmunaa

suolaa 2-2½ tl (muusin suolaisuus?)

kaurajauhoja noin 2 dl

vehnäjauhoja noin 2 dl

ohrajauhoja -> kunnes taikina on löysän puuron paksuista

Valmistamienn:

Sekoita kaikista aineksista tasainen löysä puuromainen taikina. Maistele taikinan suolaisuus.

Muotoile rieskoiksi taputtelemalla suoraan pellille missä jauhoja (tai leivinpaperin päälle, kuten minä. leikkaan aina ylimääräisen leivinpaperin pois) Kättä kannattaa kastella jauhoissa taputteluvaiheessa. Pistele rieskat ja paista mahdollisimman kuumassa uunissa. Mulla kiertoilma 300 asteinen  uuni, niin pelti missä 4 rieskaa maistui 6 minuuttia. Jos uunin max-lämpö on 250 astetta, sielläkin rieskat paistuvat ihan hyvin. Rieska on valmis, kun se on ruskeatäplikkäinen ja paistopintaa on myös pohjalla. Jos käyttää leivinpaperia/uunista riippuen, voi rieskan joutua kääntämmän ylösalaisin, jotta pohjakin paistuu hyvin. Pinoa rieskat kuumina päällekkäin ja anna niiden pehmitä peitettyinä liinalla (ja muovinkin voi vielä laittaa liinan päälle)

IMG_20220110_092652.jpg

Näistä rieskoista riittää lämpimäisiä ystävillekkin jaella.