CIMG7819.jpg

Nisut tuli leivottua, vaikkakin aika myöhäiseen näiden teko eilen meni. Lähettiin vielä iltapäivällä Daven ja ystäväkoiran kanssa käymään koirapuistossa, niin saivat kaverukset juosta sielunsa kyllyydestä. 

Iltasella tein litran pullataikinan ja siitä muutamaa sorttia pikkuisia nisuja ja pellillisen kokoisen mustikkapiirakan. Kanelipullasta tykätään niin meillä kuin ystäväperheissämmekin, joten niitä taasen tein suurimmasta osasta taikinaa. kaikki alla olevat pullat tuli siis 1 litran taikinasta. Reilulla suolalla, sokerilla ja voilla.

CIMG7811-001.jpg

Tämä pullamalli on edelleen yksi suosikkejani. Aika hitaita ovat tehdä, mutta minusta ovat kauniita. Malli on lähtöisin herkkupullien ohjeesta.

Vaan voihan tällä mallilla muitakin pullia tehdä. Aluksi meinaa aina tulla liian isoja pullia. Tuon täytetyn kolmisäikeisen osion korkeus ei tarvitse olla kuin 12 -15 cm, niin tulee ihan hyvän kokoinen pulla. Riippuu tietenkin miten isoja pullia on tekemässä. Kolmella pitää osata letittää näiden pullien tekemisessä. Ja sitten kun letin muotoilee pullaksi taittaen molemmat päät pullan keskiosan alle, niin kannattaa kunnolla nipistää liitoskohta kiinni ja omalla kämmenellä vielä muotoilla/painaa kädellä pellillä olevaa pullaa, jotta pulla pysyy pystyssä.

Joka tykkää kookoksesta, niin aivan ihania pullia tulee niin maultaain kuin muodoltaankin tehden tähän tapaan ja täytteeksi laittaa voisulaa, sokeria + kookoshiutaleita.

Ihan normaalisti pullien hyvä kohotus pellillä, munaseoksella voitelu + sokeria pintaan. paisto 200-225 asteisessa tavallisessa uunissa keskitasossa 15-20 minuuttia pullien koosta ja halutusta tummuudesta riippuen.

CIMG7822-002.jpg

Maistuisko? Mikähän tämän pullamallin nimi olisi?

CIMG7815.jpg

Omenatäytteisiä silmäpullia.

Kohonneeseen pikkupullaan tein muutamalla sormella pienen syvennyksen keskelle, voitelin reunat kananmunaseoksella, täytin ja ripottelin vielä raesokeri reunoille. Paisto 200-225 asteisessa tavallisessa uunissa keskitasossa 15-20 min.

Näihin pulliin halusin täytettä vain silmiksi, eli näiden ei ole tarkoituskaan olla pieniä piirakoita, kuten nämä ovat.

CIMG7833-002.jpg

Makeuden takia ei näihin ole välttämätöntä laittaa sokeria reunoille, kun täytteessä on makuja. Minä laitoin näihin täytteekis omenapalatäytettä, mitä maustoin vielä lisää kanelilla. Kotitekoinen omenaosose on ihan yhtä hyvä täyte. siihen vaan sekaan peruna- tai vehnäjauhoja, että pysyy silmä paikoillaan. Jauholisä on tarpeen ainakin silloin, jos sose on löysää. Hillo-marmeladisokerilla tehty pysyy paremmin mitä hillosokerilla tehty. 

CIMG7857.jpg

CIMG7849.jpg

Kanelikierrepullia.

Tein pullat tällä kertaa niin, että kaulitsin kohonneesta pullataikinasta suorakaiteen mallisen levyn, levitin voisulaa koko alueelle ja kanelia + sokeria vain puolelle korkeussuunnassa, Sitten käänsin taikinalevyn kaksinkerroin, niin että täyte jäi väliin. Taputtelin pitkulaista taikinalevyä vähän käsin, jotta täyte tarttuu kiinni. Sitten vaan leikkasin veitsellä (tai taikinapyörällä) suikaleita, kiersin ne kierteille ja muotoilin pullaksi.

Pullien kohotuksen jälkeen voitelin ne kananmunaseoksella, laitoin raesokeria päälle ja paistoin 225 asteisessa uunissa 12 min ->, kypsyvät nopeasti, koska ovat matalia pullia. Ei kannata ylipaistaa kuiviksi.

922356.jpg

Tässä toinen tapa tehdä kanelikierrepullia. Ja muitakin tapoja varmasti on...

CIMG7894.jpg

Pullataikinapohjainen mustikkapiirakka, ilman taikinaristikoita päällä.

Mustikkapiirakassa on ohut pullataikinapohja, kohotin pohjan vielä pellillä. Voitelin pullareunat kananmunaseoksella.. Pistelin koko pohja-osan tiheään haarukalla, ettei se nousisi paiston aikana paksuksi. Täytteenä on mustikkahilloa (edelleen sitä mystistä, mitä on ilmestynyt meidän pakastimeen) 2 pientä rasiaa ja sekaan laitoin pakastemustikoita sulaneena lähes litran. Sulaneena siksi, että halusin nähdä täytteen löysyyden. Makeutta ei seos tarvinnut, mutta perunajauhoja laitoin varalta summan mutikassa 2 kertaa1 tl nostaen, vähän kukkuroita luasikallisia. Ihan vahingossa täytteestä tuli paistettuna ja jäähtyneenä minusta passeli, pehmeä, mutta ei selkeästi valuva. Paistoin piirakan viimeisenä vähän alle 200 asteisessa uunissa keskitasossa noin 20 minuuttia. Pullataikinaa oli ohut levy, niin kypsyi nopsaan. Täyte oli vielä hieman "hyllyvä", kun otin piirakan pois uunista. En enää iltamyöhällä jaksanut odotella piirakan jäähtymistä kokonaan, vaan laitoin haalean piirakan päälle toisen pellin nurinpäin suojaksi ja siihen päälle pari leivinliinaa. Ei ollut yön aikana tapahtunut mitään katastrooffia ja aamulla sain piirakan leikattua ja pakattua ihan siististi.