IMG_20220725_110201.jpg

Reissusta ollaan kotiuduttu ja reissukuviakin on tulossa, mutta uusi viikko alkoi leipomuksten suhteen maitorieskan teolla, joten laitanpa sen ensin tänne sinä aikana kun pitkotaikina hieman lepää.

Maitorieskaa teen usein, mutta monasti upotan siihen kaikenlaisia jämiä, vaan nyt hillitsin itseni, enkä laittanut kun vaan maidon, suolan, ohrajauhon ja vähän vehnää = ylivieskalainen maitorieska ja pohjanmaan maitorieskana myös tunnetaan.

 Monet tekevät maitorieskan aika napakasta taikinasta. Minä tykkään tehdä tämänkin rieskan pehmeämmästä taikinasta suoraan pellille rieskan käsin taputellen.

Tälleen tein kuvan maitorieskat.

Maitorieska

(minä teen tästä yleensä 3 oikein isoa rieskaa, niin että 1 rieska mahtuu pellille minkä mitat ovat 34x47 cm)

1 l maitoa (minulla laktoositonta täysmaitoa)

1 rkl suolaa (=3 tl) Lisätty: jos tykkäät hyvin vähäsuolaisesta vähennä määrää.

900 g -1 kg ohrajauhoja (punnitsin 1 kg, vaan taikinaan laittamatta jäi 2-3 dl)

2 dl vehnäjauhoja

Valmistaminen

Sekoita kylmään maitoon suola, vehnäjauhot ja ohrajauhot. Älä humpsauta kaikkia ohrajauhoja kerralla, vaan sekoita taikinaa ja katso milloin taikina on paksua puuroa. Useat tekijät laittavat tämänkin rieskataikinan hyvinkin paksuksi/kimmoisaksi taikinaksi, vaan minä tykkään tehdä pehmeämmästä taputtelemalla rieskat suoraan pellille. Puhdas pelti ja siihen vähän jauhoja rieskan alle tai rieskan kokoinen pyöreä leivinpaperi, kuten minulla. Leikkaan aina pois ylimääräisen paperin, ettei syty palamaan. Minä laitan vähän jauhoja leivinpaperin päälle, nostan siihen soppakauhalla taikinaa, jauhoja pinnalle ja käsin taputtelen rieskan. Kättä voi aina tarpeen vaatiessa kastella ohrajauhoissa. Rieskan kuuluisi olla reunoiltaan yhtä paksua kuin keskeltä.Taputtele rieska noin 1 cm paksuiseksi, pistele esim. haarukalla ja paista mahdollisimman kuumassa uunissa. Mulla se tarkoittaa 300 astetta ja kiertoilma päälle. Paistan vain yhden pellin kiertoilmasta huolimatta, ettei tartte paikkoja vaihdella. Nämä rieskat paistuivat uunin keskitasossa noin 7min/pelti. Valmis rieska on pinnalta rusketäplikkäinen ja pohjallakin pitäisi olla paistopintaa. Jos pohjalle ei meinaa tulla paistopintaa, voi rieskan kääntää pohjapuoli ylöspäin muutamaksi minuutiksi paistumaan. Kapaloi rieska heti uunista oton jälkeen = laita leivinliina + muovipussi päälle ja vielä toinenkin liina/pyyhe päälle ja anna ola vähän aikaa, niin rieska pehmenee. Parasta maitorieska on heti lämpimänä hetken pehmittyään.

IMG_20220725_100601.jpg

Suoraan pellille jauhoripsauksen päällekkin rieskan voi tehdä, mutta minä tykkään laittaa leivinpaperin rieskan alle.

IMG_20220725_101520.jpg

Rieska paistuttuuaan meidän uunissa 300 asteessa kiertoilma päällä 7 min uunin keskitasossa. Valmis on. Meille saap olla reilusti paistoväriä.

IMG_20220725_110111.jpg

Rieskat päällekkäin laitettuna ja hyvin liinalla ja muovilla peitettynä. Usein laitan vielä toisen liinan muovipussin päälle, ettei lämmöt karkaa.