CIMG3488.jpg

Röpörieska, ryynirieska, piimärieska ja millä muilla nimillä tällaista rieskaa nyt eri puolilla suomea nimitetäänkään. Muutamia kertoja olen röpörieskaa aikaisemmin tehnyt, mutta mikään vakirieska se ei meillä ole. Jakaa varmasti mielipiteitä, niin rakenne kuin makukin. Paistettua puuroa, sanoi eräs vieraani vuosia sitten, kun laitoin röpörieskaa pöytään. Silloin oli jopa munavoitakin tarjolla tehtynä karjalanpiirakoita varten, vaan hyvin se maistuu röpörieskankin kanssa.

Minä tein röpörieskan tällaisella ohjeella.

Röpörieska (ohraryynirieska, ryynirieska)

(ohjeella tulee uunipannullinen, minulla syvän uunipannun mitat ovat 34x37 cm ja ohjeella tulee pikkasen turhan paksu rieska)

5 dl kylmää vettä

4 dl ohrasuurimoita (minulla oli esikypsytettyjä kokonaisia)

1 litra piimää

2 tl suolaa (tällä määrällä tulee jo ihan hyvä suolaisuus)

2 kananmunaa

1 dl vehnäjauhoja tai ohrajauhoja (laitoin vehnäjauhoja)

noin 1 dl sulatettua voita

Valmistaminen

1. Laita vesi ja suurimot kulhoon ja jätä turpoamaan huoneenlämpöön 2-3 tuntia.

2. Lisää sekaan kaikki muut ainekset ja sekoita taikina sekaisin.

3. Kaada taikina uunipannulle leivinpaperin päälle. Minulla on pannun koko 34x37 cm ja tällä taikinalla tulee pikkasen turhan paksu röpörieska.

4. Kypsennä rieskapallillistä 200-225 asteisessa uunissa keskitasossa 40-50 min. Tarkkaile paistumista, uunit ovat niin erilaisia ja rieskan paksuuskin vaikuttaa paistoaikaan.

5. Anna rieskan jäähtyä edes vähän ja leikkaa se sitten annospaloiksi. On aika tuhtia rieskaa, joten kannattaa leikata kohtuu pieniä paloja. Tarjoa lisänä voita tai munavoita.

CIMG3482-001.jpg

Tästäkin rieskasta piisasi kolmeen huusholliin syötävää.