CIMG6234.jpg

Leipää tulee harvemmin kotona tehtyä mitä sämpylöitä, vaan kun näin täällä kaura-vehnäleivän kuvan, oli sitä ihan pakko minunkin tehdä. Saman päivän aikana tulikin tätä tehtyä kahteenkin kertaan. Jos ohjeella tekee vain yhden leivän, tulee siitä todella muhkea leipä. Vaan yksi leipä mahtuu siis tavallisen uunin pellille paistumaan.

Kaura-vehnäleipä

(1 hyvin kookas leipä)

5dl vettä
2½ dl kaurahiutaleita
1pss kuivahiivaa
2 tl suolaa (laitoin ihan vähän enemmän)
1rkl sokeria
8-10 dl vehnäjauhoja (minä laitoin siis enemmän mitä ottamassani ohjeessa oli)

Leivän voiteluun vettä ja pinnalle vähän vehnäjauhoja ripoteltuna

Lämmitä neste 42 asteiseksi ja lisää sinne hiiva ( kuivahiivan sekaan voi sekoittaa vähän jauhoja, mutta voi sen laittaa ihan sellaisenaankin), suola ja sokeri ja sekoita hyvin. Seuraavaksi lisää kaurahiutaleet nesteeseen ja anna niiden turvota siellä hetki. Lisää sitten jauhoja vähän kerrallaan, kunnes saat sellaisen taikinan mistä pystyy kädellä pyörittämään pöytää vasten palleron.... tätä kannattaa ihan oikeasti kokiella, koska jokainen mittaa jauhot vähän eri tavalla. Kun taikina on sopivaa, laita se kohoamaan astiassa liinan alle puoleksi tunniksi lämpimään paikkaan. Kun taikina on kohonnut, kaada se jauhotetulle pöydälle ja vaivaa siitä ilmat pois ja muotoile leiväksi. Kohota leipä uudemman kerran hyvin pellillä liinan alla. Tee kohonneeseen leipään  viillot terävällä veitsellä ja voitele sen jälkeen leipä kylmällä vedellä sekä lisää jauhoja pinnalle koristeeksi. Paista leipää 200-225 asteisessa uunissa 20-25min. Tarkkaile kypsyyttä....minulla leipä oli uunissa lähes puoli tuntia, sillä halusin siihen oikein kunnolla ruskistuneen pinnan. Leipä on kypsää kun leivän pohjasta koputtaa ja ääni kuulostaa ontolta. Kypsä leipä tuntuu myös kevyeltä, kun sitä nostaa esim. leivinlliinan  avulla,... tosin kyllähän leipurin sormet yhen leivän kuumuuden kestävät ihan ilman liinaakin. Jos haluat leivän rapean pinnan säilyvän, jäähdytä leipä ilamn liinaa, vaan jos haluat leipään pehmoisen pinnan, kannattaa se peittää leivinliinalla.

CIMG6224.jpg

Minä tein ohjeen taikinasta yhden ison leivän, vaan voisi tuosta tehdä 2 pikkuistakin leipää....jolloin tietenkin paistoaika lyheneisi.

CIMG6246.jpg

Vaan kylläpä olikin ihanan pehmoista maukaskuorista leipää. Myös ystäväperhe sai leipää maisteltavakseen ja hvyin oli maistunut heillekkin.