IMG_20220507_151837.jpg

Kaurapuuroa tuli keitettyä turhan paljon, joten tein muiden leipomusten lomassa 4 isoa leipää käyttäen useammanlaista jauhoa taikinaan kaurapuuron lisäksi.

Sekahiivaleipä

(HUOM! ohjeella tulee 4 kpl pitkiä isoja leipiä)

6 dl vettä

4 dl täysmaitoa

50 g tuorehiivaa

3 - 4 tl suolaa (minä laitoin isomman määrän, kun meillä leivässä saa olla suolaa ihan kunnolla)

1 tl sokeria

5 dl kaurapuuroa (minulla oli lähes kokomaitoon keitttyä) tai 2-3 dl kaurahiutaleita

noin 1 dl öljyä (tai rasvasulaa)

2 dl ruisjauhoja

5 dl hiivaleipäjauhoja

5 dl rouheaa sämpyläjauhoseosta

1 litra vehnäjauhoja (voi joutua laittamaan enemmänkin)

Valmistaminen

Lämmitä nesteet 37 asteiseksi. Lisää hiiva, suola ja sokeri ja sekoita kunnes hiiva on liennyt. Lisää nesteeseen öljy, kaurapuurto, ruis-, hiivaleipä- ja sämpyläjauhot ja alusta taikina vehnäjauhoilla pehmeäksi hiivataikinaksi. Anna taikinan tekeentyä lämpimässä paikassa noin 20 min. Muotoile leiviksi käyttäen apuna jauhoja (minä tein pitkulaisia, mutta voihan leivistä tehdä muunkin mallisia tai vaikka vuokaleipää). Kohota leivät hyvin liinan alla. Pistele leivät tai tee niihin viiltoja ja paista 200-225 asteisessa tasalämpöisessä uunissa 20-25 min koosta ja uunin lämpötilasta riippuen. Kypsä leipä tuntuu nostettaessa kevyeltä kokoonsa nähden ja siinä on hyvä paistopinta pinnalla ja pohjalla. Jos haluat pehmeäkuorisia leipiä, peittele leivät liinalla jäähtymisen ajaksi.

original_94b0fa6d-181d-438b-9d94-b2961e5

original_b67305aa-1f9a-491a-a156-a35a5c1original_bf51f8a7-b8eb-4322-9dbc-579a1e5IMG_20220507_151736.jpg

Hyvälle maistui leipä  ja ihanalle tuoksui koti leivänpaiston jälkeen.