Kun on tottunut laittamaan perunalaatikoihin/linttilaatikoihin muna-maitoseoksen nesteeksi, niin koville on ottanut tottua laatikossa lihaliemeen/veteen/maitoon nesteenä. Eräässä ruokaryhmässä esiteltiin niin simppeliltä tuntuva perunalaatikko, että pakkohan sitä oli kokeilla. Laatikossa on lihana naudan kokoliha, eikä lihapaloja ruskisteta, kuten aina ennen olisin tehnyt. Nesteeksi laitetaan maito-vehnäjauhoseos, eikä sitäkään kuumenneta. Tämän asian tarkistin vielä henkilöltä, joka laittoi oman laatikkonsa näytille ryhmään. Kyllä minä sen verran omasta lapsuudestani muistan, että jauhoja käytettiin laatikossa antamassa sakeutta, kun ei munia ollut/ei raaskittu käyttää.Tämän laatikkoruoan tekemisessä minulla olikin kyllä paljon poisoppimista.
Me söimme laatikon jo joitakin päiviä sitten ja vasta nyt katselin netistä millaisia vastaavia ohjeita sieltä löytyy. Lähes poikkeuksetta nesteeksi laitetaan vesi/lihaliemi ja vehnäjauho suurukseksi. Pitää tuo lihaliemiversio kokeilla sitten toisen kerran.
Pieni vuoallinen liha-perunalaatikkoa syntyi alla olevalla ohjeella.
Naudanliha-perunalaatikko (nesteenä maito-vehnäjauhoseos)
noin 800 g kuorittuja perunoita viipaleina (1,1 kg kuorimatonta)
350 - 400 g naudan paistia oikein ohuina lastumaisina pieninä viipaleina (ulko- tai kulmapaistikin käy, jos ei mureampaa sisäpaistia halua käyttää)
1 oikein iso keltasipuli ohuina lohkoina
suolaa (noin 1 tl kaikkiaan) ja mustapippuria myllystä lihoille
muita mieleisiä mausteita (minä en nyt laittanut lisämakuja, mutta ensi kerralla laitan)
5 dl täysmaitoa (käytin laktoositonta)
2 rkl vehnäjauhoja
(ensi kerralla laitan vähän pekonia päällimmäisen perunakerroksen päälle antamaan lisämakua)
Valmistaminen
Lado perunat ja raakat lihaviipaleet kerroksittain laakeaan uunivuokaan. Mausta lihakerros suolalla ja pippurilla ja laita lihojen päälle myös sipulit. (toki muitakin mausteita voi laittaa) Laita päällimmäiseksi perunakerros. Sekoita maito ja vehnäjauhot ja kaada vuokaan. Ripottele vähän mausteita päällimmäisen perunakerroksen pinnalle. Kypsennä laatikkoa 200 asteisessa uunissa tunti ja laske sitten lämpötila 175 ja anna laatikon hautua vielä ainakin ½ tuntia, mieluummin pidempäänkin. Laita vuoalle tarvittaessa folio päälle. Tosin ne rapsakat tummiksi paistuneet perunaviipaleet ovat monen mielestä parhaimpia.
Päällimmäisen perunakerroksen ei tarvitse ihan peittyä nesteeseen.
Tässä liha-perunalaatikko hauduttuaan uunissa 2 tuntia.
Keitettyjä punajuuria.
Jo edellisenä päivänä keitin raakoja punajuuria suolalla maustetussa vedessä napakan kypsiksi oikein isossa kattilassa, ettei punainen keitinvesi sotkisi koko liettä. Punajuuria oli lähes 3 kg ja ne kypsyivät noin 2 tuntia hiljaisesti poreillen. Kaadoin keitinveden pois ja laitoin tilalle kylmää vettä ja puristin kuoret pois punajuurista. Erilaisiin ruokiin on tarkoitus keitettyjä punajuuria käyttää ja jos näyttää siltä, ettei kaikkia tule lähiviikkoina käytettyä, laitan loput pakastimeen. Voipa sitten jouluksi tehdä esim aura-punajuurivuokaa.
Punajuuriraasteessa on keitettyjä punajuuria karkeana raasteena ja sekaan raastoin kotimaista omenaa + kosteudeksi laitoin ihan vähän säilykepunajuurien lientä. Punajuuriraasteen kaverina tykkäämme syödä paistettua halloumia tai tätä ihanaa grillimaisterin grillijuustoa, minttu. (Lidlistä ostettu). Juuston erotin 2 viipaleeksi, ihan käsin vaan, siihen ei tarvita edes veistä. Paistoin juuston kuumalla paistinpannulla ilman rasvaa sitten vasta kun kaikki muu oli aterialle valmista, jotta sen saa kuumana tarjolle, jolloin on ihanan pehmeää. Suolaistahan tuokin juusto on, mutta ah niin hyvää.
Tällä kertaa tällaista laatikkoa ja salaattia, ens kerralla tehään taas toisenlaista...
Kommentit