IMG_20220828_122645.jpg

Kukkakaaligratiini on aina kuulunut omiin lemppariherkkuihin. Tykkään enemmän tästä vanhanajan juustokastikeversiosta, vaikka tekoon meneekin vähän enmmän aikaa. Monet tekevät gratiinit nykyisin kermalla/ruokakermalla ja juustoraasteella, toki tuokin versio on hyvää. Käyttämällä eri juustoja saa kumpaankin versioon eri makuja. Ja tietenkin maustamalla kastikkeen/nesteen eri tavoin. Minun perinteiseen kukkakaaligratiiniin kuuluu mausteeksi vain suola ja jauhettu valkopippuri.

Alkuperäinen ohje tähän kukkakaaligratiiniin löytyy täältä.

Minuin tekemä kukkakaaligratiini valmistui alla olevalla ohjeella.

Kukkakaaligratiini (juustokastikkeinen)

1 iso kukkakaali (noin 800 g)

vettä kaalin keittämiseen

suolaa keitinveteen

Juustokastike

2 rkl voita

2 rkl vehnäjauhoja

4 d täysmaitoa

2 dl juustoraastetta (minulla oli pitsajuustoraastetta)

½ tl suolaa (kannattaa maistella kastiketta)

pieni ripsaus jauhettua valkopippuria (tai mustapippuria, jos siitä tykkää enemmän)

Pinnalle: noin 1 dl juustoraastetta

Valmistaminen

Paloittele kukkakaali kukinnoiksi ja poista samalla lehdet. Keitä kukinnot suolalla maustetussa vedessä lähes kypsiksi (pitää siis tuntua vielä napakalta). Nostele kukinnot heti pois kuumasta vedestä tai kaada valumaan siivilään.

Valmista rasvasuurusteinen juustokastike: Sulata kattilassa rasva ja sekoita siihen jauhot. Kaada joukkoon maito hyvin sekoittaen. Keitä kastiketta noin 5 minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon 2 dl juustoraastetta ja mausteet  ja sekoittele kunnes juustoraaste on sulanut. Maistele kastiketta pienen kukkakaalikukinnon kanssa. Minä lisäsin vielä vähän suolaa.

Pane valutetut kukkakaalit laakeaan uunivuokaan ja kaada juustokastike päälle. Ripottele pinnalle  juustoraaste. Paista 225-asteisessa uunissa keskitasossa 15-20 minuuttia tai kunnes pinta on mieleisen värinen.

IMG_20220828_110224.jpgIMG_20220828_113256.jpg

Meillähän minä saan tälläkin herkutella ihan yksin, kun ei tämä kuulu kanssasyöjän lemppareihin.