IMG_20220914_192725.jpg

Jauhelihalasagne lukeutuu nykysellään lempiruokiimme, eikä asia todellakaan ole aina ollut niin. Harvemmin tulee kauhean tarkkaan mitattua aineksia, kun tekee ruokaa, mutta lasagnen kohdalla olen ruvennut mittailemaan, niin tietää millaista tulee. Ehken vielä pikkasen voisi kosteutta olla enemmän ruoassa, varsinkin jos sen tekee valmiiksi esim seuraavaksi päiväksi, kuten minä tämän tein. Vastapaistettuna, hetken tekeydyttyään oli oikein passelin pehmoista/mehevää, mutta seuraavana päivänä lämmitysvaiheessa katsoin tarpeelliseksi hurauttaa hieman maitoa sekaan antamaan lisäkosteutta ruoalle.

Jauhelihalasagne

Jauhelihakastike

400 g naudan jauhelihaa (minulla 10 %)

1 tlk (= noin 400 g) tomaattimurskaa (minulla mutti murskaa)

2 isoa keltasipulia

3-4 valkosipulin kynttä (laitoin 3 oikein pulskaa kynttä raasteena ja maistui valmiissa yllättävänkin paljon)

2 isoa porkkanaa

3 - 4 dl vettä + 1 lihafondi (tai liemikuutio) Nyt laitoin 3 dl vettä, ens kerralla laitan isomman määrän

suolaa (noin 1 tl)

mustapippuria myllystä

kuivattua oreganoa tai basilikaa (2-3 tl, laitoin oreganoa 3 tl)

ripsaus sokeria

Juustokastike

50 g voita

1 dl vehnäjauhoja

1 litra täysmaitoa

300 - 350 g juustoraastetta 

jauhettua valkopippuria ripsaus

suolaa  (noin ½ tl)

____________________

300 g lasagnelevyjä

Lisäksi halutessaan voi pinnalle laittaa pieniä tomaatteja puolitettuina

Valmistaminen

Jauhelihakastike: Ruskista jauheliha ja hienonnettu sipuli pannulla. Lisää kaikki muut kastikkeen ainekset, porkkanat karkeana raasteena ja jätä kastike kiehumaan siksi aikaa, kun teet juustokastikkeen. Tarkista kastikkeen maku.

Juustokastike: Sulata voi kattilassa, lisää vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää maito kylmänä yhdellä kertaa ja kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen pohjaa myöten (esim pallovatkaimella). Kypsennä pari minuuttia. Ota kattila liedeltä ja lisää juustoraasteesta suurin osa, jätä osa pinnalle laitettavaksi. Anna juuston sulaa kastikkeeseen. Sekoita tasaiseksi. Mausta ja maistele kastiketta.

Lasagnen kokoaminen vuokaan ja kypsentäminen: Levitä laakeaan vuokaan kumpaakin kastiketta kerros. Lado lasagnelevyjä vierekkäin täysi kerros. Tee 3-4 samanlaista kerrosta. Muista jättää juustokastiketta pinnalle laitettavaksi. Levitä päällimmäisen lasagnelevykerroksen päälle kunnon paksu kerros  juustokastiketta. Ripottele tomaatin puolikkaat pinnalle ja juustoraaste. (tähän olen näköjään kuvan perusteella laittanut vielä mustapippuriakin myllystä pinnalle) Jos vuoka on aika täysi, nosta se pellin päälle kypsymään, niin ei tule uuniin puhdistamista. Kypsennä lasagnea  noin 175 asteisessa uunissa uunin alaosassa 50-60 min. Tarkkaile paiston lopussa, ettei ruoka ota liikaa väriä tai pitääkö lämpöä hieman nostaa kunnollisen pintavärin takia. Anna lasagnen vetäytyä 5-10 min ennen syöntiä.

IMG_20220914_181120.jpg

Tämän näköisenä lasagne meni minulla uuniin. Pikkutomaatteja oli paljon käytettäviksi, niin laitoin niitäkin tähän pinnalle antamaan väriä. Ja näköjään oon laittanut vielä mustapippurirouhaisuja myllystä.

IMG_20220915_124939.jpg

Tämä kuva on lämmitetystä lasagnesta. Meillä syödään lähes aina lasagnen kanssa kaupan kurkkusalaattia.

IMG_20220916_211749_696.jpg

Yhden paprikan sain pelastettua pakkasöiden jälkeen muutama viikko sitten. Se nökötti keittiön pöydällä reilun viikon muuttuen noin kauniin keltaiseksi ja sitten se pääsi meidän salaattiin. Oli kyllä ihanan makea ja hyvä paprika.