IMG_20210717_164523.jpg

Tämä kinkkupiirakka vietiin kanssasyöjän äidin 90-vuotis kahveille viime sunnuntaina. Tein piirakan lauantai-iltana ja se tekeentyi jääkaapissa leikattuna yön yli. Koska kaikkien syöjien makutottumuksia ei niin tiedetty, sovittiin että piirakasta tehdään ihan peruspiirakka, ei laiteta kummoisempia aineksia. Jotain kumminkin kinkun ja juuston lisäksi täytteeseen halusin laittaa ja minusta pikkuiset tomaattiviipaleet passasivat oikeinkin hyvin lisätäytteeksi. Ja kun niitä ei tuhottomasti laita, eivät ne piirakan leikkaamista haittaa.

Kinkku-juustopiirakka

(ohjeella tulee pellillinen, pellin koko 34x37 cm)

Pohja:

250 g voita (tai 80% leivontamargariinia)

1 tl suolaa

1 tl leivinjauhetta

5 dl vehnäjauhoja

2 dl kermaviiliä

Täyte:

400-450 g savukinkkua (minulla oli palvikinkkua ja sikabaarin ylikypsää kinkkua)

250 g juustoraastetta (= noin 5 dl)

kirsikka/miniluumutomaatteja viipaleina ( noin 15 kpl, minä leikkasin jokaisen tomaatin 4 viipaleeseen)

_______________________

2 dl kermaviiliä

2 ½ dl maitoa (tai kermaa)

4 isoa kananmunaa

ripsaus jauhettua valkopippuria

suolaa? riippuen kinkun suolaisuudesta, laitoin ½ tl

Valmistaminen:

Tee ensin pohjataikina; Mittaa kova voi, suola, leivinjauhe, vehnäjauhot kulhoon ja nypi ne tasaiseksi ryynimäiseksi seokseksi. lisää kermaviili ja sekoita ihan tasaiseksi taikinaksi. Laita reunalliselle pellille leivinpaperi ja jaa taikina pieninä kökköinä tasaisesti pellille. Ripottele hieman jauhoja taikinapalasten päälle tai kasta kättä jauhoissa ja taputtele taikina käsin tasaiseksi levyksi. Noista taikinasta myös reunat.Hienonna kinkku ja levitä se tasaisesti raakan pohjan päälle, ihan reunoille asti. Jaa tomaattiviipaleet kinkun päälle ja ripottele sitten juustoraaste ihan reunoille asti.

Sekoita kermaviili, maito, munat ja mausteet tasaiseksi seokseksi ja kaada (tai kauho esim. soppakauhalla) seos ainesten päälle pellille. Tasoita vielä pinta paistinlastalla, niin että juustoraaste kostuu joka paikasta (näin pinta paistuu tasaisemmin)

Paista piirakka ihan vähän alle 200 asteisessa tavallisessa uunin alatasolla (jotta pohja ehtii kypsyä) 30-35 min. Tarkkaile paistumista jo 25 minuutin kuluttua, uunit kun paistavat niin eri tavalla.

IMG_20210717_150845.jpg

Oman uuninsa tuntien, kannattaa piirakkaa tarrkkaila poiston aikana. Minun pitää paistaa ihan alimmalla tasolla, jotta pohjakin ehtii kypsyä kunnolla. Joskus nostan piirakan pariksi minuutiksi ylemmäksi saamaan pintaväriä.

IMG_20210717_164836.jpg

Pakkasin piirakan leivoslaatikkoon. Joka kerroksen väliin laitoin muovipussin, niin palat pysyivät suht siisteinä.