IMG_20210220_145858.jpg

Viikolla keittelin mannapuuroa iltapuuroksi ja samalla tein sitä reilusti ajatuksena paistaa pitkästä aikaa ahvenanmaan pannukakkua. Ahvenanmaan pannukakku voidaan toki tehdä myös riisipuurosta, vaan ite tykkään mannaisen rakenteesta enemmän. Pannukakun teko voisi alkaa siitäkin, että kiehautetaan puuro ja siihen suoraan jatketaan taikinan teko. Minä yleensä teen tämän ns tähdepuurosta. Ja jos ei halua keitellä puuroa ite, niin ihan kaupan versiokin tähän kelpaa. Puuron määrä ei ole niin nökön nuuka. Vähemmälläkin tulee hyvä pannari, tällöin kannattaa jauhoja laittaa pikkasen enmmän.

Ahvenanmaan pannukakku (mannapuurosta)

(minulla vuoan koko oli 25x32 cm ja pannarista tulee hyvän paksu valmiina)

Taikina

400 g (noin 4 dl) valmista mannapuuroa (tai riisipuuroa)

4 dl maitoa

½ - ¾ dl sokeria (laiotin isomman mukaan)

3 isoa kananmunaa

2 dl vehnäjauhoja (puolikarkeita)

1 hieman kukkura tl kardemummaa

½ - 1 tl suolaa (minä laitoin 1 tl)

40 - 50 g voita sulatettuna

Valmistaminen

Laita mannapuuro kulhoon ja sekoita sekaan kaikki pannaritaikinaan tulevat ainekset.

Laita uunivuokaan leivinpaperi(rypistele se ensin) tai voitele vuoka hyvin. Ota rasva taikinaan tulevasta rasvasta.

Kaada löysä taikina vuokaan ja paista pannukakkua 175-200 asteisessa tavallisessa tasalämpöuunissa  alaosassa 45-55 minuuttia. Minulla pannari oli hyvin paksua, joten paistolämpötila on lähemmän 175 lähes koko ajan. Lopussa nostin hieman lämpöä pintavärin takia. Minulla pannari oli uunissa täyden 55 min.

Anna pannukakun tekeentyä rauhassa, niin rakenne jämäköityy.

Leikkaa annospaloiksi ja nauti hillon ja kermavaahdon kera tai ihan sinällään, kuten me useinkin. Makua tässä piisaa ilman lisäkettäkin.

IMG_20210220_141455.jpg

Tässä vaiheessa vielä aattelin että niinköhän pysyy kasassa vai hajoaa kokonaan, mutta kun laskeutuu hieman jäähtyessään, olikin minusta oikein passelin paksu. Muutaman kerran olen ruottin puolella pannaria syöny ja siellä se ainakin oli aika paksua/tuhtia.

IMG_20210220_145909.jpg

Minä paistoin pannarin siis ihan tavallisesa uunivuoassa, mihin teen yleensä ruokia. Tavalliseen pyöreään piirakkavuokaan tämä ei mahu paistumaan. Tykättiin, vaikka ekan kerran otettiin niin, ettei ollut ehtinyt kunnolla jäähtyä. Minusta tämä on ehottomasti parempaa ihan kylmänä.

Täältä löytyy aikaisempi postaukseni pellillisen kokoisesta ahvenanmaan pannarista.

Esim. Valion ohje, mikä alkaa ihan puuron keittämisellä, löytyy täältä.