Ystävä antoi mustikoita, niin pitihän sitä eka tuoreista marjoista tehtävä mustikkapiirakka paistaa. Tein vaan piirakkavuoallisen, niin tämä tuli välleen syötyä. Varsinkin kun annoin mustikanantajalle palan maisteltavaksi.
Pohjana tässäkin piirakassa on mamman mainio marjapiirakka. Siis se mihin tulee pohjaan grahamjauhojakin. Jos ei grahamin mausta tykkää, voi senkin määrän laittaa vehnäjauhoja. Minä en nykyisin enää vatkaile rasva-sokerivaahtoja tällaisissa piirakoissa, vaan sulatan rasvan ja sekoitan vaan kaikki aineet. Ja edelleenkin väitän, ettei sitä lopputuloksessa huomaa. Täytteeseen laitoin rahkan ohella maitoa, niin valkoinen osuus tuntuu hieman kevyemmältä mitä pelkällä rahkalla tehty.
Vadelmaversio tästä piirakasta löytyy täältä.
Pyöreä mustikkaversio piirakasta ihan pikkasen eri suhteilla löytyy täältä.
Ja vielä 1 pikkasen erilaisella täytteellä oleva mustikkapiirakkaohje on täällä.
Tämän postauksen mustikkapiirakka valmistui alla olevalla ohjeella.
Mustikkapiirakka (Mamman mainio mustikkapiirakka)
(piirakkavuoallinen, halkaisija noin 27 cm)
Pohjataikina:
100 g sulatettua voita (tai margariinia)
0,75 -1 dl sokeria (laitoin isomman määrän)
1 iso kananmuna
1 dl grahamjauhoja (tai tämäkin määrä vehnäjauhoja)
1,75 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Lisäksi tarvitaan
marjoja 3 - 4 dl (pakastemarjoja jäisinä tai tuoreita marjoja)
(jos pakastemarjoja laittaa reilusti, kannattaa niiden sekaan sekoittaa perunajauhoja noin 1 rkl, minä en laittanut tässä piirakassa, koska käytin tuoreita mustikoita)
Valkoinen täytekerros
250 g maitorahkaa
1 dl maitoa
2 kpl isoja kananmunia
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Valmistaminen:
Pohja: Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina painellen voideltuun piirakkavuokaan tai laita vuokaan rypistetty leivinpaperi, kuten minä laitoin. Näin piirakan saa halutessaan kokonaisena ehyenä helposti liuuttamalla pois vuoasta, jos piirakan tarjoaa vuoasta, silloin on parempi paistaa ilman paperia. Minä nostan taikinasta joskus reunatkin, mutta moni laittaa nykyisin pohjataikinan vain pohjalle, niin tein minäkin nyt.
Sekoita kaikki valkoisen täytekerroksen ainekset sekaisin. Älä vatkaa seosta voimakkaasti, ettei siihen tulisi ilmakuplia. Kaada täyte piirakkavuokaan tasaisesti joka paikkaan.
Ripottele tuoreet mustikat täytteen päälle tasaisesti, niin että valkoista seosta näkyy väleistä.
(Huom! jos tekisin mustikkapiirakan pakastetuista mustikoista, sekoittaisin niihin perunajauhon ja levittäisin marjaseoksen pohjan päälle ja vasta sitten laittaisin valkoisen täytekerroksen. Toki nämä on makuasioita, kumpi tulee ensin marjat vai valkoinen seos. Ite en tykkää, kun pakastemarjoihin sekoitetaan perunajauhoja ja marjat laitetaan päälimmäiseksi, voi valmiissa piirakassa näkyä valkoista perunajauhoja marjojen pinnalla.)
Kypsennä piirakkaa 175 asteisessa uunissa (ihan himpun verran enemmän, uunista riippuen, monissa ohjeissa paistolämpötila on 200 astetta, mutta se on uunissani liikaa) alimmalla – toiseksi alimmalla tasolla ritilän päällä noin 35 min. Piirakan kypsymiseen vaikuttaa piirakkavuoan materiaali (tykkään käyttää Pyrex-vuokia) ja uunin lämpötila. Tarvittaessa paiston loppupuolella nostan piirakan keskítasoon. Älä paista piirakkaa pohjaltaan liian tummaksi!
Anna piirakan jäähtyä kunnolla, niin täyte jämäköityy.
Piirakka on säilytettävä kylmässä.
Tuplaamalla annoksen, saat tehtyä pellillisen piirakkaa.
Piirakka on säilytettävä kylmässä.
Kommentit