Pitkästä aikaa tein yhden säikeen täytettyä pitkoa. Täytteeksi laitoin omenapalatäytettä, koska sitä vielä on viime syksyltä. Tilalle voi laittaa mitä tahansa paiston kestävää marmeladia. Valkoiseksi raidaksi laitoin vaniljarahkaa.
Alla olevien kuvien kuvakulmat näyttävät vähän pöhköiltä, kun käänsin kuvat vaakaan, ettei tule karmean isoja kuvia, sillä halusin koko pitkon kuvaan.
Pitkoon tarvitaan kohonnutta pullataikinaa.
Siitä hierotaan yksi pitkä ( kolme kertaa halutun pitkon pituinen) hoikka säie, kuten pitkojen teossa konsanaan.
Ja vaikka kuinka yritin tehä taas kapeaa pitkää, niin pulska tuli. Eikös sitä sanota, että pitkoista näkee tekijän muodot 😉.
Säikeestä muotoillaan pitko.
Pitko kohotetaan.
Painetaan liitoskohtiin urat ( esim 2 sormea yhteen ja niillä painaa)
Voidellaan pitko kananmunaseoksella.
Laitetaan uriin täytteet, yleensä jotain marmeladia toiseen ja toiseen vaniljakreemiä.
Koska meillä ei kreemistä kaikki tykkää, laitoin vaniljarahkaa sellaisenaan ( ei siis tartte laittaa kananmunaa sekaan) pullaosalle vielä roesojeria tai paistetun jäähtyneen pitkin voisi koristella sokerivesiraidoin.
Pitko paistetaan hintun verran alle 200 asteisessa uunissa, on ohut, kypsyy nopeasti (15-20 min.) Eikä kannata paistaa kuivaksi kopukaksi.
Sitten pitää vaan malttaa antaa pitkon vähän jäähtyä, niin pääsee maistelemaan.
Kommentit