CIMG9197.jpg

Minä keittelin tätä ruokaa varten ihan tarj´koituksella jo aamuaskareiden aikana jauhoisista perunoista perunamuusia. Lihapullia tein pari päivää aikaisemmin isomman erän ja kehittelin niistä 2 ateriaa ja vielä jäi napostelulihapulliksikin miesväelleni. Minun lihapullat ovat vähän köllykkä lihapullia, vaan halutessaan tekee pienempiä, sirompia.

Muusin sekaan voisi laittaa vielä ruohosipulia, sipulin vihreitä varsia tms antamaan lisämakua ja väriä.

Vuoallinen lihapulla.perunamuusivuokaa syntyi näin:

Lihapulla-perunasosevuoka

800 g perunamuusiperunoita (kuorellinen paino)

vettä keitinvedeksi (kunnes perunalohkot peittyvät) + suolaa

---------

ruokakermaa (noin 2 dl tai maitoa)

voita, mustapippuria ja suolaa

noin 2 dl juustoraastetta (= noin 100 g)

(ruohosipulia, sipulin vihreitä varsia tms niin halutessaan)

---------

kypsiä lihapyöryköitä/lihapullia (minulla oli isoja kotitekoisia lihapullia 13 kpl)

pieniä tomaatteja kokonaisina (laitoin 12 kpl miniluumutomaatteja)

--------

juustoraastetta pinnalle (noin 1 dl)

Valmistaminen

Tee perunoista ihan tavallinen perunamuusi: Eli kuori perunat, lohko ne, huuhtele hyvin kylmällä vedellä ja keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta vesi pois. Muusaa perunat (minä käytän tupperin perunasurvinta, ennen käytin sähkövatkainta) lisää nestettä, suolaa, mustapippuria myllystä ja voita oman maun mukaan. Muusi saa olla hieman löysempää mitä tavallinen lisäkemuusi on. Lisää kuumaan muusiin juustoraaste ja sekoita niin että juusto sulaa. Maistele muusia ja lisää tarvittaessa makuja.

Laita muusi (voideltuun) laakeaan uunivuokaan kts. kuva.

Painele kypsät lihapullat muusin sekaan, niin että pullat vähän näkyvät (laitoin 13 isoa lihapullaa)

Painele väleihin kokonaisia pieniä pestyjä tomaatteja (minulla miniluumutomaatteja 12 kpl)

Ripottele pinnalle juustoraastetta.

Kypsennä vuokaa 200 asteisessa uunissa 25-30 min. Seuraile, ettei pinta tummu liikaa.

CIMG9162.jpg

Jos ei tykkää kypsennetyn tomaatin mausta ja rakenteesta, niin eihän niitä tietenkään mikään pakko ole laittaa. Minä halusin väriä ja jotain muutakin sekaan mitä lihapullia. Parsakaalin kukinnotkin olis kauniita tai mitkä kasvikset vaan. Pari lihapullaa enemmän olis muusin sekaan mahtunut, vaan minä laskeskelin, että tästä tulee meille riittävästi. Meillä tästä määrästä tuli 5 annosta, osa pieniruokaisia.

CIMG9169.jpg

Ja vielä juustoraastetta vuokaan ja sitten uuniin kuumenemaan ja ruskistumaan. periaatteessahan tässä on kaikki kypsiä aineksia, joten kauaa ei tartte olla, kun laakea vuokakin. Minulla oli uunissa paria minuuttia vaille puoli tuntia, vaan vähän lyhyempikin aika piisaisi.

CIMG9198.jpg

Kyllä tuolla vuoassa reuempanakin on lihapullia, tokihan sinne muutama enemmänkin olisi mahtunut.

CIMG9228.jpg

CIMG8920-002.jpg

Lihapullat: 500 g jauhelihaa (minulla oli poikkeuksellisesti sika-nautaa) + ½ dl korppujauhoja + 1½ dl maitoa + kuivattua sipulia noin ½ dl + suolaa aluksi vajaa 1 tl, mustapippuria paljon, paprikajauhetta 1 tl + sipulijauhetta 1 tl, ripsaus jauhettua valkopippuria + 1 iso kananmunaa +1 tl perunajauhoja.

Sekoitin murekeseoksen. Kypsensin maistelupalan mikrossa ja lisäsin vähän makuja. Pyörittelin kastellen käsiä lämpimässä/kuumassa vedessä isoja pyörykoitä. Paistoin pyörykät aika tummiksi 225 asteisessa uunissa lähes 20 min.

CIMG8924-002.jpg

Kuin on tottunut käyttämään naudan jauhelihaa lihapulliinkin, niin kyllähän sikä-nautajauhelihasta tehdyt ihan tällaisinaan maistuivat niin erilaiselle, vaan äkkiä makuun tottui.