CIMG8609.jpg

Kinkkupiirakka rukiisella rahka-voitaikinalla on yksi meidän perheen ja ystävienkin lempipiirakka.

Piirakan täytteet vaihtelevat jääkaapin sisällön ja fiiliksen mukaan. Nykyisin teen tällaiset piirakat hieman vähemmällä "valkoisella päälyksellä." Aika usein laitan jotain maustettua tuorejuustoa valkoiseen päälykseen kermaviilin, maidon tms kanssa. Tuon valkoisen päällyksen voi koota mistä vaan, jos ei muuta ole, niin vaikka ihan maito-munaseoskin käy. Tokihan piirakka on sitten hieman eri makuista. Täytteeseen en nyt laittanut meetwurstia ollenkaan. Jotain makeaa hedelmää laitan piirakkaan lähes aina, nyt se oli säilykeananas. Jos ei tykkää makeasta suolaisessa piirakassa, voi sen vaan jättää pois, hyvää piirakkaa tulee niinkin.

Tässäkin ohjeessa piirakan täyte tehdään niin, että kaikki ainekset sekoitetaan keskenään, mutta jos on tottunut tekemään ns vanhalla tavalla, eli laittamaan päälykset kerroksittain, niin sekin käy. Eli pohja, kinkku, paprika, ananas, juustoraaste ja kermaviili-muna-mausteseos.

Kuvan mukainen pellillinen kinkkupiirakkaa ruis-rahkavoitaikinapohjalla syntyi alla olevalla ohjeella. Halutessaan voi pohjataikinan tehdä jo edellisenä päivänä jääkaappiin.

Kinkkupiirakka ruis-rahkavoitaikinapohjalla kinkku-ananastäytteellä

(pellillinen, minulla pellin koko n. 34x37 cm, pohjataikina riittäisi hieman isommallekkin pellille tai kahteen pyöreään piirakkavuokaan)

Rukiinen rahkavoitaikina

250 g voita

3 dl vehnäjauhoja

1½ dl ruisjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 maustemitta suolaa

250 g maustamatonta maitorahkaa

Täyte
3 isoa kananmunaa

75 g chili-paprikaituorejuustoa

2 dl kermaviiliä tms.

1 dl maitoa (tai kermaa)

n.5 dl juustoraastetta 

jauhettua valkopippuria ripsaus

suolaa ( n.½ tl huomioiden kinkun suolaisuus)

250 g savupalvikinkkua (mitä vaan kokolihaleikkelettä)

150 g pippurikinkkua (leikkelettä)

½ isosta punaisesta suippopaprikasta

3-4 säilykeananas viipaletta (pienessä purkissa on 4 viipaletta/kiekkoa)

 Valmistaminen

Nypi keskenään (huoneen lämpöinen, ei sulateta) voi ja kuivat aineet. Lisää sekaan rahka ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa turhaan, sitkoa ei haluta taikinaan. Jaa taikina pieniin osiin pellille leivinpaperin päälle, ripsauta jauhoja palasten päälle ja painele taikina käsin (voi myös kaulita) pellin kokoiseksi levyksi, nosta myös tasaiset (noin 2 cm korkuiset ) reunat, ettei päällys pääse valumaan pohjalle, eikä piirakka näin ollen paistuisi pohjalta kunnolla. Tekovaiheessa pohjataikinaa tuntui olevan vähän turhankin paljon, vaan valmiissa piirakassa pohja oli hyvän paksuinen, joten kannattaa vaan taputella koko taikinamäärä pellille.

Valmista täyte: Hienonna lihaleikkeleet ja paprika pieniksi kuutioiksi. Sekoita ne kermaviilin, tuorejuuston, munien, hienonnetun ananksen, mausteiden ja juustoraasteen kanssa sekaisin. Maistele täytettä. Kaada täyte pohjan päälle ja levitä tasaiseksi, ihan reunoille/kulmiin asti. Tasoita täytteen pinta lastalla.

Paista piirakka vähän alle 200 asteisessa uunissa noin ½ tuntia tavallisen uunin keskitasossa.  Tarkkaile piirakkaa kypsymisen loppupuolella, ettei mene liian tummaksi. Pohjakin  ottaa väriä yllättävän helposti.

CIMG8614.jpg

Piirakan kinkku-persikkaversion ohje löytyy täältä ja täältä löytyy 2 pellillisen ohje kinkku meetwursti-persikka-paprikaversiona.