IMG_20240327_101537_edit_124498549702350

Isojen kahvikakkujen ohjeiden perään on tullut kyselyjä, joten laitanpa tämänkin ohjeen tänne näkösälle. Ite teen näillä suhteilla monenmoisia kahvikakkuja tuohon 2.6 litran vuokaan. Perusohje on sama, makua antavan aineen vaan aina muutan.

Minä olen jo vuosikymmenet tehnyt ja aikoinaan työelämässä ollessani myön teettänyt murotaikinakahvikakut tälleen, miten ohjeissani on. En siis lisää munia yksitellen rasva-sokerivaahtoon. Kun murotaikinan/nesteisen murotaikinan tekee koneella rivakasti, ei jauhot ennätä muodostaa sitkoa.

Postauksen lopussa on linkkejä blogista löytyviin muihin isoihin (2,4 - 2,6 litran vuokiin) kakkuohjeisiin

Kuvan iso appelsiinikahvikakku on tehty alla olevalla ohjeella. Sitruunaisen version kakusta saa vaihtamalla appelsiinin tilalle sitruunan mehua ja kuorta.

Iso appelsiini-suklaakahvikakku

(vuoakani on 2,6 litran)

325 g voita (tai leivontamargariinia)

3,9 dl sokeria

(ripsaus suolaa)

5 isoa kananmunaa

7 dl vehnäjauhoja

3 tl (=1 rkl) leivinjauhetta

yhden oikein ison/kahden pienemmän appelsiinin kuori (pese appelsiini hyvin ja raasta oranssi kuori hyvin ohueksi raasteeksi)

1 dl appelsiinista puristettua (siivilöityä) mehua

½ dl maitoa (tai tämäkin määrä appelsiinimehua)

Valmistaminen

  1. Vaahdota huoneenlämpöinen pehmeä (jos rasva on otettu suoraan jääkaapista, voi sitä pehmittää miksrossa ihan pikku hetken, sulaa se ei saa) rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi (vaaleaa, pehmeää)
  2. Lisää puolet munista, puolet kuivista aineista ja puolet nesteestä. Sekoita koneella sekaisin.
  3. Lisää kaikki loput aineet ja sekoita taikina tasaiseksi….edelleenkin koneella iahn rivakasti sekoittaen. Varmista pohjaa myöten sekoittaen, että taikina on tasaista.
  4. Laita kakkutaikina voideltuun (ja jauhotettuun, käytin vehnäjauhoja) kakkuvuokaan. Tasoita pinta ja halutessaan lusikalla voi tehdä uran keskelle kakkuosaa, niin sen pitäisi estää kakkua repeämästä pinnalta.... minä en tähän kauheasti usko.
  5. Paista kakku +160 asteisessa tavallisessa uunissa tasalämmöllä alimmalla tasolla tunti- toista tuntia. Tämä kakku paistui 70 min ja lopussa nostin hieman uunin lämpötilaa. Huomioi että vuoan materiaali ja muoto vaikuttaa kypsymisaikaan. Kokeile tikulla kypsyys kakkuosan keskeltä. Kun tikkuun ei tartu kosteaa taikinaa = kypsä kakku. Älä usko siihen, että kakku on kypsä, kun se irtoaa reunoista. Ei se sieltä reunoilta raakaksi koskaan jää, vaan kakkuosan keskeltä. Uunit paistavat niin eri tavalla, joten tarkkaile paistumista.
  6. Anna kakun jäähtyä vuoassa muutama minuutti ja kumoa se sitten varovaisesti ritilälle tms 

GridArt_20240327_163449526.jpg

Ihan pikkasen kakku repeää pinnalta, mutta en ole halunnut rakenteen takia vähentää jauhomäärää. Minnuu ei haittaa tuo repeäminen, ei se näy, kun kakku on kumottu.

IMG_20240327_101506_edit_124537490965720

Kakun pinta kiiltelee, kun on kuvattu lähes heti kumoamisen jälkeen.

Jäähtyneen kakun voi halutessaan koristella sokeri-vesikuorrutuksella tai vaikkapa sulatetulla suklaalla pursottaen. Tai siivilöi kakun pinnalle tomusokeria. Meillä tämä akkku lähtee ihan tällaisenaan mukaan, katsotaan ennen kakun syöntiä koristellaanko mitenkään.

Tässä linkkejä muihin isoihin kahvikakkuihin, mitä löytyy blogiarkistostani.

Ison appelsiini-suklaakahvikakun ohjeen löydät täältä.

Ison tiikerikakun ohjeen löydät täältä.

Iso (2,4 litran vuoka) mandariini (tai appelsiini) -kardemummakahvikakku ohje on täällä.

Iso pahkinä/manteli-kookos-kirsikkakakku ohje täällä.

Iso minttukrokanttikahvikakun ohje on täällä.  (ohje tuli 2,4 litran sydänvuoan mukana) Huom! Postaus on ajalta, milloin Vuodatus hävitti kaikki en blogien kuvat useammalta vuodelta. Ohje on silti hyvä ja toimiva, vaikka ei kuvia olekkkaan. Minttukrokanttisuklaan tilalla voi käyttää mitä tahansa suklaata.