Kaalirullan nimeksi ehdotettiin esim. jättiläisen kaalikäärylettä ja kaali-jauhelihakäärötorttua.... minä nimesin sen vaan tylsästi kaalirullaksi...

Sekä kaalirulla että kaalikääryleet on tehty samoista aineksista. Tein 1 aika isosta valkokaalista ja yksinkertaisesta täytteestä kaalirullan ja 10 tavallista kaalikäärylettä.

1892305.jpg

Kaalirulla/kaalikääryleet

1 iso valkokaali

vettä

täyte:

1 dl puuroriisiä (tai rikottuja ohrasuurimoita)

n.2½ dl vettä riisin keittämiseen

400 g jauhelihaa

1 iso sipuli

n. 2 tl suolaa

2-3 tl meiramia

1/4 tl jauhettua valkopippuria

1/4 tl jauhettua mustapippuria

4-5 dl hienonnettuja kaalinlehtiä

kaalin keitinlientä

Päälle: 4-5 rkl siirappia

Haudutusliemi: n. 4 dl kaalin keitinlientä + mausteita ( tai kasvisliemikuutio)

Kaalin kantaa kannattaa kovertaa pois ennen kaalin keittämistä. Syyskaali kypsyy aika tasaisesti mutta talvikaalista kannattaa irrottaa uloimpia lehtiä sitä mukaa kun ne pehmenevät. Tarvittaessa  jäähtyneistä lehdistä ohennetaan lehtiruotia. hennukset ja sisimmät pienet lehdet hienonnetaan jauhelihatäytteen sekaan. Riisit keitetään lähes kypsiksi ja täytteen kaikki ainekset sekoitetaan . Täytettä kannattaa kypsentää pieni pala mikrossa tai paistinpannulla  jotta saa maun tarkistettua. Kaalin keitinlientä lisätään tarvittaessa täytteeseen, täyte saisi olla läöysähköä ja ihan topakasti maustettua. Täyte jaetaan pehmitetyille lehdille ja kääryleet kääritään paketiksi ( ensin etureuna täytteen päälle, sitten sivut keskustaa kohti ja sitten rullataan).

Minä tein 6 isosta kaalinlehdestä ja täytteestä kuvan mukaisesti ison kaalirullan eli levitin täytteen koko lehtialueelle ja rullasin käärötortun tapaan.

Kääryleiden päälle kaadetaan siirappia ja ne kypsennetään ensin 200-225 asteessa kunnes ne ovat ruskistuneet. Joku kääntää kääryleet ja ruskistaa molemmin puolin, minä ruskistan yl. vaan toisen puolen. Ruskistumisen jälkeen pannulle/astiaan lisätään haudutuslientä ja lämpötila alennetaan  160-170 asteeseen ja kääryleitä kypsennetään 1½-2 tuntia. Minä annoin hautua tuon ison kaalirullan vieläkin pidempään... tykkään myös laittaa folion kääryleiden päälle hautumisen ajaksi ja paistumisen välillä satan valelen liemellä muutamaan kertaan kääryleitä.... riippuu millaisessa astiassa ovat kypsymässä.

1892296.jpg     1892297.jpg

Kaalirullan tein 6 kaalinlehdestä                     .... ja tavallisen kääryleen yhdestä lehdestä

1892301.jpg 1892300.jpg 1892302.jpg

1896213.jpg

Me söimme viipaloitua kaalirullaa perunoiden, valkoisen sipulikastikkeen ja sokeroidun puolukkasurvoksen kera.