Jos kaalikääryleiden ohje alkaa PAKASTA KOKONAINEN VALKOKAALI, niin onhan ohjetta heti kokeiltava. Eikös se niin ole, ettei suomalainen usko ennenkuin itse näkee ja kokee....

CIMG9371-normal.jpg

Ennen Emmerdalea tulee kolmosella Mitä tänään syötäisiin- ohjelma ja se tulee monasti katsottua.... joitakin aikoja sitten teki Aki kaalikääryleitä kyseisessä ohjelmassa....siinä vaiheessa kun hän totesi että voi tehdä kuten ohjeessa on TAI PAKASTAA KOKONAISEN VALKOKAALIN, NIIN EI LEHTIEN PEHMITTÄMISTÄ TARTTE MUUTOIN TEHÄ... höristin korviani ja rupesin seuraamaan ohjelmaa ihan ajatuksen kanssa. No, kokeiltavahan tätä heti oli.... vähän kanssasyöjäni kummasteli, kun pyysin häntä laittamaan valkokaalin pakastimeen (kun nyt kerran sattui keittiössä olemaan, niin osallistuipahan tuon verran ruoanlaittoon).... varmistavan kysymyksen jälkeen kaali todellakin pantiin pakastimeen.

Ruoanlaittosuunnitelmat ehtivät sitten jo muuttuakkin ja kaali oli pakastimessa reilun vrk...illalla sitten nostin sen jääkaappiin sulamaan ja seuraavana päivänä valmistin kääryleet....

Pirkan ohjeen ( en uskalla kokeilla nyt linkittämistä, koska lähipäivinä on koko postaus jumittunut linkitysten takia) otin ohjenuorakseni....pienin muutoksin, tietenkin...

Näin minä tein...

Kaalikääryleet

( minulla tuli 17 kpl....alkuperäinen ohje tekee tästä 25 kpl)

HUOM! mikäli teet kääryleet pakastetusta valkokaalista, muista laittaa se pakastumaan ajoissa ja sulaakkin sen pitää ehtiä.

1

iso kaali (= n.1½ kg)
   
½ kpl lihaliemikuutio
1 dl puuroriisiä
3 dl vettä
 
400 g naudan jauhelihaa
1 dl korppujauhoja (ensi kerralla laitan vaan puolet, jos ollenkaan....sillon tietenkin pitää nestemäärääkin pienentää)
1 dl vettä (tai kaalin keitinlientä)
1 dl ruokakermaa
1 iso keltasipuli
1 rkl voita tai margariinia
1½ tl meiramia
1 tl suolaa
  mustapippuria ja paprikajauhetta
Pinnalle  
2-3 rkl tummaa siirappia
1 dl vettä (jouduin lisäämään kypsentämsien aikaan n. dl)
  voinokareita
 

Jos teet perinteiseen tapaan..... Pane vesi kiehumaan isoon kattilaan. Koverra kaalin kova kanta pois. Lisää kiehuvaan veteen suola ja kaali. Keitä kaali kypsäksi.

TAI jos harrastat kokeellista ruoanvalmistusta, KÄYTÄ PAKASTETTU, SULATETTU VALKOKAALI

 
Pane riisit kiehumaan lihaliemikuutiolla maustettuun  veteen ja keitä n.15 minuuttia. Valuta riisit lävikössä. Mittaa kulhon pohjalle vesi ja kerma. Sekoita joukkoon korppujauhot turpoamaan.
 
Hienonna sipuli ja ruskista se kevyesti rasvassa paistinpannussa (pehmensin mikrossa) Lisää korppujauhojen joukkoon jauheliha, riisit ja sipuli. Mausta seos meiramilla, suolalla, paprikajauheella ja mustapippurilla..... kypsennä pieni nokare täytettä ja tarkista sen maku mieleiseksesi. MInä lisäsin vielä lorauksen ruokakermaa ohi ohjeen, sillä mielestäni täyte sai olla hieman perhmeämpää koostumukseltaan.
 
Leikkaa sulatetusta valkokaalista pois kantaosa syvälti.... minusta oli helpompaa leikata kantaosa vasta nyt, kun kaali oli pehmennyt. Irrottele kaalinlehdet ja ohenna veitsellä paksuin lehtiruodin kohta. Levitä kaalinlehdet leikkuulaudalle. Nosta jokaiselle lehdelle reilu ruokalusikallinen täytettä ja kääri tiukaksi kääryleeksi. Lado kaalikääryleet voideltuun vuokaan vieriviereen. Valuta päälle siirappia ja kaada vuokaan vesi. Lisää pinnalle voinokareita.
 

Paista aluksi 225-asteisessa uunissa 10 -15 minuuttia (kunnes ovat kunnolla ruskistuneet) ja laske sitten uunin lämpö 175 asteeseen. Valele välillä paistoliemellä. Paista vielä 50-55 minuuttia. Lisää lientä tarvittaessa kypsentämisen aikana....minä jouduin lisäämään n. 1 dl.  Tarjoa kaalikääryleet puolukkahillon/survoksen  kanssa.

 

CIMG9347-normal.jpg

Sarjatyönä homma hoitua sangen nopeasti....ihan reilu määrä pitää täytettä olla kääryleissä.

 

CIMG9355-normal.jpg

Voinokareita pitää laittaa kääryleiden pällle ennen uuniin laittoa ja ihan reilut lorautukset siirappia...

 

CIMG9373-normal.jpg

Nam, nam....suolaa olisi makuuni saanut valmiissa kääryleissä olla pikkasen enemmänkin, vaikka pelkäsin näistä tulevan jo reilun suolaisia...

 

CIMG9359-normal.jpg

Tähteeksi jäi kaalista tällainen, vaan eipä tämän käyttö ole mikään ongelma. Muiden ainesten seassa esim. keittoon tai pataruokaan tai voisihan tästä tehdä vaikka maitokaalia tai paistella vaikka kaalilättyjä tai hienontaa kasvispihveihin tai jättää täytteestä korppujauhot pois ja hienontaa perinteiseen tapaan tämän täytteen sekaan tai jotain ihan muuta...

Tieteelliset tutkimukset jatkuvat.... tällä ekalla kerralla en kyllä osaisi sanoa mitään eroa rakenteessa onko kääryleiden kaali höyrytetty/keitetty pehmeäksi vaiko pakastettu ja sulatettu... helppoa ja nopeaa oli tällä tapaa kääryleiden teko ja ihan taatusti teen jatkossakin näin.