Jos kaalikääryleiden ohje alkaa PAKASTA KOKONAINEN VALKOKAALI, niin onhan ohjetta heti kokeiltava. Eikös se niin ole, ettei suomalainen usko ennenkuin itse näkee ja kokee....
Ennen Emmerdalea tulee kolmosella Mitä tänään syötäisiin- ohjelma ja se tulee monasti katsottua.... joitakin aikoja sitten teki Aki kaalikääryleitä kyseisessä ohjelmassa....siinä vaiheessa kun hän totesi että voi tehdä kuten ohjeessa on TAI PAKASTAA KOKONAISEN VALKOKAALIN, NIIN EI LEHTIEN PEHMITTÄMISTÄ TARTTE MUUTOIN TEHÄ... höristin korviani ja rupesin seuraamaan ohjelmaa ihan ajatuksen kanssa. No, kokeiltavahan tätä heti oli.... vähän kanssasyöjäni kummasteli, kun pyysin häntä laittamaan valkokaalin pakastimeen (kun nyt kerran sattui keittiössä olemaan, niin osallistuipahan tuon verran ruoanlaittoon).... varmistavan kysymyksen jälkeen kaali todellakin pantiin pakastimeen.
Ruoanlaittosuunnitelmat ehtivät sitten jo muuttuakkin ja kaali oli pakastimessa reilun vrk...illalla sitten nostin sen jääkaappiin sulamaan ja seuraavana päivänä valmistin kääryleet....
Pirkan ohjeen ( en uskalla kokeilla nyt linkittämistä, koska lähipäivinä on koko postaus jumittunut linkitysten takia) otin ohjenuorakseni....pienin muutoksin, tietenkin...
Näin minä tein...
Kaalikääryleet
( minulla tuli 17 kpl....alkuperäinen ohje tekee tästä 25 kpl)
HUOM! mikäli teet kääryleet pakastetusta valkokaalista, muista laittaa se pakastumaan ajoissa ja sulaakkin sen pitää ehtiä.
1 |
iso kaali (= n.1½ kg) |
½ kpl | lihaliemikuutio |
1 dl | puuroriisiä |
3 dl | vettä |
400 g | naudan jauhelihaa |
1 dl | korppujauhoja (ensi kerralla laitan vaan puolet, jos ollenkaan....sillon tietenkin pitää nestemäärääkin pienentää) |
1 dl | vettä (tai kaalin keitinlientä) |
1 dl | ruokakermaa |
1 | iso keltasipuli |
1 rkl | voita tai margariinia |
1½ tl | meiramia |
1 tl | suolaa |
mustapippuria ja paprikajauhetta | |
Pinnalle | |
2-3 rkl | tummaa siirappia |
1 dl | vettä (jouduin lisäämään kypsentämsien aikaan n. dl) |
voinokareita |
Jos teet perinteiseen tapaan..... Pane vesi kiehumaan isoon kattilaan. Koverra kaalin kova kanta pois. Lisää kiehuvaan veteen suola ja kaali. Keitä kaali kypsäksi.
TAI jos harrastat kokeellista ruoanvalmistusta, KÄYTÄ PAKASTETTU, SULATETTU VALKOKAALI
Paista aluksi 225-asteisessa uunissa 10 -15 minuuttia (kunnes ovat kunnolla ruskistuneet) ja laske sitten uunin lämpö 175 asteeseen. Valele välillä paistoliemellä. Paista vielä 50-55 minuuttia. Lisää lientä tarvittaessa kypsentämisen aikana....minä jouduin lisäämään n. 1 dl. Tarjoa kaalikääryleet puolukkahillon/survoksen kanssa.
Sarjatyönä homma hoitua sangen nopeasti....ihan reilu määrä pitää täytettä olla kääryleissä.
Voinokareita pitää laittaa kääryleiden pällle ennen uuniin laittoa ja ihan reilut lorautukset siirappia...
Nam, nam....suolaa olisi makuuni saanut valmiissa kääryleissä olla pikkasen enemmänkin, vaikka pelkäsin näistä tulevan jo reilun suolaisia...
Tähteeksi jäi kaalista tällainen, vaan eipä tämän käyttö ole mikään ongelma. Muiden ainesten seassa esim. keittoon tai pataruokaan tai voisihan tästä tehdä vaikka maitokaalia tai paistella vaikka kaalilättyjä tai hienontaa kasvispihveihin tai jättää täytteestä korppujauhot pois ja hienontaa perinteiseen tapaan tämän täytteen sekaan tai jotain ihan muuta...
Tieteelliset tutkimukset jatkuvat.... tällä ekalla kerralla en kyllä osaisi sanoa mitään eroa rakenteessa onko kääryleiden kaali höyrytetty/keitetty pehmeäksi vaiko pakastettu ja sulatettu... helppoa ja nopeaa oli tällä tapaa kääryleiden teko ja ihan taatusti teen jatkossakin näin.
Kommentit