Minä, vannoutunut munamaitoisen kaalilaatikon puolestapuhuja olen ruvennut tykkäämään kaalilaatikosta ilman munamaitoa...pitäsköhän tästä jo savolaisten sukujuurien huolestua....
Kaalilaatikko valmistui suurin piirtein näin...
Kaalilaatikko
1,3 kg valkokaalia + 3-4 dl vettä + lihaliemikuutio
400 g naudan jauhelihaa
suolaa (aluksi 1 tl...tarvittaessa lisää)
1 tl aromat-seosta
2 tl kuivattua meiramia
1 tl paprikajauhetta
2 maustemittaa rouhittua mustapippuria
n.½ dl siirappia ( käytin vaaleaa kun ei tummaa siirappia sattunut olemaan)
2 isohkoa sipulia
1 dl raakaa puuroriisiä + vettä keittämiseen -> keitettyä riisiä n. 3 dl
(tarvittaessa lisää vettä nesteeksi)
Korppujauhoja + voinokareita pinnalle ... ei välttämätöntä
Hienonna valkokaali ( jätä kova kantaosa pois) ja pehmitä sitä kattilassa vesi-lihaliemiseoksessa kannen alla välillä sekoitellen 10 - 15 min. Keitä samanaikaisesti riisi lähes kypsäksi toisessa kattilassa vedessä.... tai voisihan riisinkin laittaa samaan kattilaan kaalin kansa kypsymään... Paista jauheliha ja sipulit paistinpannulla. Yhdistä kattilaan kaaliseoksen sekaan lihaseos, keitetyt riisit (ei haittaa vaikka lientä vähän mukana) ja kaikki mausteet. Sekoita seos hyvin ja maistele sitä ... kun on mieleistä kaada se uunivuokaan. Tasoita pinta... nestettä pitäisi olla vuoassa sen verran ettei ihan kaikki kiinteät aineet peity... halutessasi ripsauta korppujauhoja pinnalle ja laita muutamia voinokareita antamaan lisämakua. Kypsennä laatikkoa vähän yli 200 asteisessa uunissa n. 40 min... tarkkaile ettei kuivu liikaa. (Jos laatikko tuntuu kuivalta, voi siihen vielä tässäkin vaiheessa laittaa vettä/lihalientä lisänesteeksi.)
Hämäräperäinen epäonnistunut kuva....vaan jospa tästä olisi jollekin apua hahmottaa paljonko ohjeella tulee ruokaa... kaikki kypsästä laatikosta otetut kuvat olivatkin ihan karseita...kameran säädöt olivat päin honkia... hyvä minä!
Kommentit