CIMG7077.jpg

Nyt kun olen ollut siinä kunnossa, että olen voinut keittiöhommeleita tehdä, olen leiponut sämpylöitä lähes joka viikko. Ihan vaan perusjuttuja eri jauhoja/hiutaleita käyttäen välillä lisäten taikinaan perunaa/perunasosetta tai juustoa. Meillä ei tykätä mausteisista sämpylöistä, mutta jotka tykkäätte esim aniksen tai fenkolin mausta, sopivat ne oikein hyvin maustamaan sämpylöitäkin.

Kaura-vehnäsämpylät

(todella isoja sämpylöitä 35 kpl)

1 litra lämmintä nestettä (tällä kertaa laitoin ½ litraa vettä ja ½ litraa piimää)

50 g pala tuorehiivaa

1 rkl suolaa

2 tl sokeria

100 g sulatettua/pehmeää voita (tai margariinia tai öljykin  1 dl käy)

1 litra kaurahiutaleita

hiivaleipävehnäjauhoja (noin 5 dl)

vehnäjauhoja (kunnes pehmoinen taikina)

Lämmitä nesteet 37 asteiseksi. Lisää hiiva, suola ja sokeri ja sekoita tasaiseksi. Lisää hiutaleet ja jätä seos noin 10 minuutiksi lämpimään paikkaan, jotta hiutaleet turpoavat. Lisää sitten taikinaan hiivaleipäjauhot. Alusta vehnäjauhoilla pehmoiseksi taikinaksi...lisää rasva alustamisen aikana taikinaan. Jätä taikina pehmeäksi.

Jos on aikaa, kohota taikina lämpimässä paikassa.... tai leivo se heti sämpylöiksi ja kohota sämpylät oikein hyvin enen paistoa. Tällä kertaa leivoin sämpylät tähän tapaan. Toki sämpylät voidaan pyöritellä palloiksi tai väkertaa vaikka minkä mallisiksi solmuiksi, kierteiksi,

Paista hyvin kohonneet sämpylät 200-225 asteisessa uunissa 15 min molemmin puolin sämpylöiden koosta, käytetystä nesteestä ja uunista riippuen.

CIMG7073.jpg

Rustiikkisen näköisiä sämpylöitä, mutta hyviä olivat...