Äkkimakeita aleksanterinleivoksia mansikanmakuisella päällyksellä...

 

Aleksanterinleivoksia tehdään parillakin eri tavalla. Joissakin ohjeissa paistetaan pohjat erikseen ja täytetään vasta paistamisen jälkeen ja tietenkin kuorrutetaan.... ja toisissa taasen täyte ( mantelitäyte ja marmeladi) laitetaan kahden raakan taikinalevyn väliin.... lopputuloksena on ihan eri oloiset leivokset. Itse tykkään ehdottomasti  enemmän jälkimmäisellä tavalla tehdyistä... toki on makuasia.

images?q=tbn:ANd9GcR4fRNocp7vAb6tjat7qJj

 

Olen aina tykännyt  Maku-lehden (3/2004) ohjeesta....  Aleksanterin omenaiset leivokset  ... täytteenä on siis omenamarmeladia  ja mantelitäytettä ja päällys tehdään mansikkatomusokerista. Kuorrutusta teen yleensä hieman isomman määrän mitä alkuperäinen ohje kehoittaa, koska en tykkää että pohja kuultaa kuorrutuksen läpi... ja jos tehdään makeaa niin tehdään sitten oikein äkkimakeaa.

 

Täytteeksi omenamarmeladin tilalle kävisi vaikka mansikka-, vadelma- tai luumumarmeladi. Pinnan koristelumallia voit katsoa esim täältä.

 

Aleksanterin omenaiset leivokset

(pellillinen)

Pohja:

500 g voita tai margariinia
2 ½ dl sokeria
1 rkl vanilliinisokeria
1 sitruunan raastettu kuori
2 keltuaista
10 dl vehnäjauhoja

Täyte:

2 valkuaista
2 rkl sokeria
150 g jauhettua mantelia 
300 g omenamarmeladia

Päälle:

300-350 g tomusokeria (mansikkatomusokeria tai osa voisi olla tavallista valkoista tomusokeria, jos haluaa hieman vaaleamman päällyksen)
noin 5 rkl sitruunamehua ( osa voi olla vettäkin)

 

Vaahdota pehmeä rasva ja sokerit. Lisää mukaan sitruunankuoriraaste, keltuaiset ja jauhot. Sekoita vaivaamatta tasaiseksi. Anna taikinan rauhoittua hetki jääkaapissa.

Jaa taikina kahteen osaan ja kauli molemmat palat leivinpaperilla ohueksi levyksi (noin 30x35 cm). Vatkaa valkuaiset ja sokeri kiinteäksi vaahdoksi. Kääntele joukkoon mantelijauhe.

Nosta toinen taikinalevy pellille. Levitä levyn päälle ensin marmeladi ja sitten mantelitahna. Kumoa toinen kaulittu taikinalevy päälle ja poista leivinpaperi. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Sekoita kuorrutus ja levitä se tasaiseksi kerroksesi jäähtyneen levyn päälle. Anna kuorruteen kovettua. Leikkaa levy paloiksi.

... on sitten aika makeaa, joten ei kannata leikata kauhean isoja palasia ( pellillisestä tulee ihan hyvin ainakin 35 palaa)