Muutama jo parhaat päivänsä nähnyt omena nökötti pöydällä, joten päätin tehdä niistä omenapiirakan. Pintamuruun laitoin mantelijauhetta, jotta tulee joululta jääneet käytettyä pian pois.
Minusta tämän piirakan pohjataikina on hyvä pohja muunkin makuisiin piirakoihin. Halutessaan jättää kardemumman taikinasta pois. Postauksen piirakka on tehty alla olevalla ohjeella.
Omenapiirakka mantelimuruseoksella
(ohjeella tulee pellillinen, nyt käyttämäni pellin mitat ovat 34x36 cm ja ohjeella tehden tulee paksuhko piirakka)
Pohjataikina:
4 isoa kananmunaa
3 dl sokeria (tällä määrällä ei tule kauhean makeaa piirakkaa)
2 dl sulatettua voita (eli noin 190 g)
2 dl maitoa
6½ dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
ripsaus suolaa
1 kukkura tl jauhettua kardemummaa (jos ei tykkää, niin jättää vaan pois)
Taikinan päälle: 3 - 4 kpl isoja omenoita + kanelia kukkura 1 tl + sokeria 1-2 rkl
Mantelimuruseos
75 g huoneenlämpöistä voita (tai sulatettua) + 1½ dl vehnäjauhoja + 1½ dl mantelijauhetta + 3/4 dl sokeria (jos tykkäät reilun makeasta, laita vähän enemmän sokeria)
Valmistaminen
Valmista ensin taikina: Sekoita munat (ei siis travitse vatkata vaahdoksi) ja sokeri hyvin sekaisin (minä sekoitan koko taikinan pallovatkaimella). Lisää sekaan voisula, maito ja keskenään sekoitetut kuivat ainekset. Kaada löysä taikina leivinpaperoidulle (minulla 2 paperia päällekkäin) pellille ja levitä taikina tasaiseksi koko pellin alueelle ihan kulmiin asti.
Pese, kuori ja kuutioi omenat. Minulla oli 4 isoa ja piirakkaan tuli aika reilusti omenaa kts kuva. Sekoita omenakuutioiden sekaan kaneli ja sokeri. Ripottele omenaseos tasaisesti raakan piirakkapohjan päälle.
Valmista muruseos sekoittamalla kaikki ainekset ryynimäiseksi/tahnamaiseksi seokseksi ja ripottele muruseos piirakan pinnalle. Muruseos on aika pehmeää, mutta siitä vaan pienen pieninä nokareina levittää piirakan pinnalle.
Paista piirakka uunin keskitasossa tasalämmöllä (ihan vähän alle) 200 asteisessa uunissa 25-30 min. Katso, että piirakka on kypsää myös pohjalta. Piirakan kypsyyden voi todeta kokeilemalla keskeltä peltiä puutikulla. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, on piirakka kypsää. Älä paista liian kuivaksi.
Puolittamalla ohjeen määrät, saa tehtyä piirakkavuoallisen piirakkaa.
Minä laitoin 4 isoa kuorittua omenaa pieninä kuutioina, joten omenaa tuli piirakkaan reilusti. Pintamuru tulee aika pehmeää käytettäessä mantelijauhetta, mutta kyllä sen saa ripoteltua pieninä nökäreinä omenakuutioiden päälle.
Tästä kuvasta näkee hyvin, että uunimme paistaa pohjasta reilun ärtsysti, vaikka käytän aina piirakoiden alla kaksinkertaista leivinpaperia. Ei ole liian tumma, mutta tummempikaan ei saa olla.
Ei niin nätti pakkaus, mutta tälleen minä' pakastan osan piirakasta. Nuo kertakäyttölautaset imasee rasvan, sioksi muovipussi pohjalla. Tästäkin piirakasta saavat ystäväperheet osansa.
Saman oloisen (tosin eri pohja-ohje) omena-persikka-piirakan ohje mantelimurulla löytyy täältä.
Kommentit