CIMG0746.jpg

Viime kesänä tuli useampaankin kertaan tehtyä tätä helppoa jätskiä eri makuisina, vaan näköjään en blogiin asti ohjetta ole saanut. Tänä kesänä olen tehnyt suklaista, vaniljaista ja kinuskista daimjäätelöä. Kaikki ovat olleet meistä hyviä. Netissä on paljon ohjeita millaisilla ainesuhteilla itse kukin tämän jätskin tekee. perusohje lienee 6 dl vatkautuvaa kermaa + 1 prk kondensoitua maitoa + makua antava aines + glukoosisiirappia (kaikki eivät tätä käytä, vaan minä laitan...tosin en niin paljoa mitä jotkut...määrä vaihtelee aina ½ dl -2 dl) Glukoosisiirappi vaikuttaa kotijäätelön rakenteeseen myönteisesti.

Meillä kun ei tykätä niin kauhean makeasta, laitan yleensä kermaa 7 dl tuohon annokseen ja suklaita vähemmän mitä monet. Jätskiseosta kannattaa maistella ennen pakastamista, jotta saa makeudesta käsityksen. Jotkut korvaavat myös osan kondensoidusta maidosta ihan tavallisella maidolla (esim 1 dl) ja kirjoittavat seoksen olleen oikein hyvä semmoisenaan. Netistä löytyy semmoisiakin ohjeita missä laitetaan vain 3 dl kermaa + muuten samat...semmoista versiota en ole koskaan edes maistellut....on varmaankin aika makeaa.

Tässäpä ohje millä minä tämän daimjäätelön tein...

Daimjäätelö

(valmista jäätelöseosta tulee noin 2 litraa)

7 dl vatkautuvaa kermaa

1 prk (=397 g) kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa

2 kpl isoja Daim-patukoita (voi laittaa enemmänkin, jos tykkää makeasta... 1 patukka painaa 56 g)

½ dl glukoosisiirappia

(vaniljaa, jos kaipaa lisämakua

ihan pieni suolaripsaus taittamaan makeutta....tätä kokeilen ensi kerralla, kunhan vaan muistasin)

 
Laita kerma ja maito kulhoon ja vatkaa vaahdoksi. ( voi toki vatkata ensin kerman yksistäänkin vaahdoksi ja lisätä sitten maidon ja jatkaa vaahdottamista....olen tehnyt kummallakin tapaa, eikä eroja lopputuloksessa ole).
Lisää vaahtoon glukoosisiirappi, rouhitut daimit (osan voi halutessaan jättää jäätelön pinnalle ripoteltavaksi) ja sekoita kunnolla. Maistele makeus. Vaniljaa voi laitta lisämausteeksi. Ja sen pikkasen suolaripsauksen... Laita seos rasiaan, muortteihin...mihin nyt haluaakaan laitta. Kansi päälle, muovipussiin tms hyvä suoja, ettei ota makuja muista pakastimessa olevista aineksista. Pakasta seos väh. 6 tuntia...minä teen jätskin aina viimeistään edellisenä päivänä mitä on tarkoitus tarjota.  Hyvin suojattuna säilyy viikkoja pakastimessa.
Kun käyttää glukoosisiirappia, ei jätskiä ole ainakaan minun tarvinnut ottaa pehmenemään. Pallojen teko on onnistunut ihan suoraan pakstimesta otetusta jäätelöstä. jos seos kuitenkin tuntuu liian kovalta, anna sen pehmetä hetkinen jääkaapissa/huoneenlämmössä. Tarjoa jätski vohveleista palloina tai paloiteltuna kulhosta..
 
Joskus olen laittanut seoksen pakastumaan pitkulaiseen leipävuokaan, kumonnut sen tarjolle ja leikannut viipaleiksi/kuutioiksi. Toimii niinkin...isommalle syöjäporukalle saa nopeammin tarjolle.
 

CIMG0329.jpg

Kun ei ollut kahden litran rasiaa käytettävissä, laitoin puolentoista litran rasian täyteen ja loput pakasterasiaan, mikä matkasikin eräälle ystävälle maistiaisiksi. san daimrouheesta voisi toki ripotella pinnalle.... minä laitoin kaiken seokseen.

CIMG0333.jpg

Tällainen on siis tuo valmiiksi kinuskiksi tehty kondensoitu maitotölkki ulkonäöltään... joskus olen laittanut tähän jäätelöön puolet ei kinuskiksi keitettyä tavallista kondensoitua maitoa. Jos ei tätä onnistu kaupasta saamaan, voi toki ostaa tavallista kondensoitua maitoa ja keittää itse sen kinuskiksi. Jos et ole tehnyt sitä aikaisemmin, löytyy siitä tekstiä esim tästä banoffee ohjeestani.

Mikäli pienennät ohjetta tai muokkaat sitä esim käyttäen maitoa osaksi kondensoitua maitoa, voi lopun kondensoidun maidon pakastaa rasiassa seuraavaa kertaa varten.

CIMG0730.jpg

Kunnollisella jätskikauhalla onnistuu pallon teko hyvin.

CIMG0742-001.jpg

Namskis!

Esim Suklaapossun ja Tarun blogeistä löytyy ihania jätskiohjeita. Suklaapossun blogissa on ohje kotitekoisen kondensoidun maidon tekoonkin ja suklaisena versionakin.  Näin saisi tehtyä kondensoitua maitoa laktoosittomana versionakin. Käykääs lukemassa noitakin ohjeita.