CIMG9539.jpg

Tuttu wilhelmiina ohje, mikä monissa lähteissa kerrotaan toimivan hyvin tietyllä gluteenittomalla jauhoseoksella. No ei toiminu, mulla ainakaan. Onneksi paistoin koekakun. Jauhoja lisäsin kahteen otteeseen ja sitten taikina oli ok.

Tässäpä ohje. Jos tykkäät jouluisista mausteista, niitäkin voisi tähän taikinaan lisätä.

Gluteenittomat wilhelmiinat

200 g voita (tai 80 % leivontamargariinia)

1½ dl sokeria

1 - 2 rkl tummaa siirappia

1 keltuainen (jos tarvitset munattomia pikkuleipiä, tämän voi vaan jättää pois)

5 - 6 dl Semper mix jauhoseosta (minä jouduin käyttämään isomman määrän ja ehken olisin vieläkin voinut laittaa vähän jauhoja lisää?)

1 rkl vanilliinisokeria

ihan pieni ripsaus suolaa

2 tl ruokasoodaa

Valmistaminen:

Vatkaa voi, siirappi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keltuainen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinan joukkoon. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi.

Muotoile taikinasta lyhyt koetanko ja paista se ohjeen mukaan. Malta paistaa aina koepikkuleipä ja sen pitää olla sen mallinen, mitä aiot leipoakkin. MInulla ei eka koekakku ollut hääppöinen kts kuva. Lisäsin taikinaan jauhoja ja paistoin uuden koekakun ja senkin jälkeen lisäsin vielä jauhoja ja sitten rupesin leipomaan tangot. kaiken kaikkiaan lisäsin jauhoja 1 dl.

(Koekakun paiston jälkeen, taikinaa voi pitää noin tunnin jääkaapissa jähmettymässä. Minä en pitänyt)

Jaa taikina 4-5 osaan (riippuen siitä miten leveitä pikkuleipiä haluat) ja leivo osat pyöreiksi tangoiksi jauhotetulla pöydällä/jauhotetuilla käsillä. Jätä pellille reilusti tilaa tankojen väliin ja päihin, sillä tangot leviävät uunissa paljon.

Paista tangot 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia (eli kunnes pikkuleipätangot ovat kauniin vaaleanruskeita). Leikkaa tangot heti lämpiminä vinoneliöiksi  tai voi ne leikata ihan suoraankin. Anna pikkuleipien jäähtyä kylmiksi tasaisella alustalla.

CIMG9515.jpg

Tässä minun eka koekakkuni kyseisestä taikinasta pienemmällä jauhomäärällä. Tässä vielä ihan ok, mutta hetken päästä humpsahti laskeutua, eikä enää kypsynyt kypsemmäksi. Jauhoja ohjeessa mainittu määrä, eikä lähimainkaan riittänyt minulla. Lisäsin vähän jauhoja, paistoin uuden koekakun ja vielä lisäsin jauhoja ja sitten rupesin tekemään. Kaiken kaikkiaan lisäsin jauhoja 1 dl ja kenties pikkasen enemmänkin olisin vielä voinut laittaa?

CIMG9531.jpg

Ylhäällä oikealla eka koekakku leikattuna, ei pysynyt kasassa ja laskeutui huimasti. Onneksi en tuosta taikinasta tehnyt koko määrää tangoiksi paistumaan. Taas kerran hyvä opetus itsellenikin, että koekakku pitää aina malttaa paistaa pikkuleipätaikinasta, olkoon kuinka kehuttu ohje/tuttu ohje tahansa.