Meidän tämän hetken suosikki pääruokasalaatti on kasvis-broileri-salaatti. Joskus laitan vielä jotain juustoa sekaan. Kastikkeeksi yleensä jotain sinappipohjaista kastiketta, ihan kaupasta ostettuja tai kotitekoisia, kuten alemmassa salaatissa on.
Kuinkas moni muistaa vanhan sanonnan, mikä ei ole niin mairitteleva meille naisille. Nainen taikoo vaikka tyhjästä kolme asiaa; salaatin, riidan ja hatun. Pitääköhän sanonta paikkansa?
Yläkuvan salaatissa on: vihreää salaattia, broilerin filesuikaleita pannulla paistettuna ja reilusti maustettuna ja jäähdytettynä, juustopallosia, s-persikkaa, paprikaa, viinirypäleitä, kurkkua, basilikaa ja persiljaa ja kastikkeena on Salosen Pimeäpullo sinappi salaatinkastike.
Liitän tähän postaukseen myös muutaman vanhan/ikivanhan salaatinkastikkeen ohjeen. Nuo kastikkeet ovat sellaisiä, että niitä tulee tehtyä itselläni aika ajoin. Yleensä silloin kun kaupan valmiskastikeet rupeavat kyllästyttämään. Taivaallista (tai paholaisenkastiketta) käytetään kesän aikana grilliruoilla useinkin.
Etualalla olevassa minun salaatissa on enemmän vihreää ja taempana oleva kanssasyöjän salaatti on lihaisampaa vähemmällä vihreällä. Kastikkeena on kotitekoinen sinappikastike, tehty alla olevalla ekalla ohjeella.
Sinappikastike
(ohjeella tulee noin 1½ dl valmista kastiketta)
3 rkl sinappia
1 rkl sokeria (tai hunajaa)
pikkusen suolaa ja jauh. valkopippuria
1 rkl viinietikkaa (ihan puna- tai valkoviinietikka käy)
½ dl öljyä
½ dl vettä ( tai mehua esim.appelsiini/ananas)
Sinappi, sokeri, mausteet ja viinietikka sekoitetaan ja siihen lisätään öljy ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Kastike ohennetaan vedellä (tai mehulla). Kastike säilytetään jääkaapissa suljetussa astiassa.
Myös tämä kastike on edelleenkin kestosuosikkimme. Sopii melkeimpä mihin salaattiin vaan.
Talon salaatinkastike (aikoinaan julkaistu S-kaupan lehtisessä)
½ dl sinappia
2 dl öljyä
3/4 dl punaviinietikkaa
3/4 dl appelsiinimehua
2 rkl HP-kastiketta
½ tl suolaa
3 rkl sokeria
1 maustemitta jauhettua mustapippuria
2 tl kuivattua rakuunaa (hienonna kämmenellä)
Vatkaa öljy sinapin sekaan pienissä erissä ihan voimakkaasti vatkaten. Voit lisätä vähän punaviinietikkaa aina välillä, niin öljyn sitoutuminen helpottuu. Lisää kaikki muut ainekset ja vatkaa tasaiseksi. Kastike säilyy lasipurkissa/pakasterasiassa tms suljetussa astiassa jääkaapissa useita viikkoja.
Tämä ohje on julkaistu joskus kauhean kauan ( ainakin 30 vuotta ) sitten S-Marketin ruokalehtisessä.
Sopii oikein hyvin ihan kasvissalaatteihin, pasta-ja riisipohjaisiin salaatteihin tai vaikkapa savustetulle kalalle kostukkeeksi.
Ja tässä toinen pikkasen eri makuinen talonkastikeohje.
Talon salaatinkastike
½ dl punaviinietikkaa
½ dl sinappia
3/4 dl sokeria
1 dl appelsiinimehua
2 rkl Worcestershire-maustekastiketta
2 rkl HP-Sauce-maustekastiketta
rouhittua mustapippuria (1 maustemitta)
1-2 valkosipulin kynttä murskattuna
suolaa (1kukkura maustemitta)
4 dl (rypsi)öljyä
Mittaa kaikki muut ainekset paitsi öljy monitoimikoneeseen/syvään kulhoon/tehosekoittimeen ja vatkaa hyvin sekaisin. Lisää öljy ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti vatkaten/sekoittaen. Tarkista kastikkeen maku....joskus on tehnyt mieli ripsauttaa suolaa lisää... kastike käy hyvin erilaisille liha-, kala- ja kasvissalaateille.
Kuvakaappaus omasta vanhemmasta postauksesta. Taivaallista kastiketta käytetään meillä grilliruokienkin/tortillojen/tacojen lisänä ja mies lorauttaa tätä myös joskus kebabkastikeeksi
Taivaallinen salaatinkastike
(valmista kastiketta tulee 5-6 dl)
1 punainen paprika
1 pieni keltasipuli tai pala isommmasta
1-3 valkosipulin kynttä ( jos et tykkää, voi jättää poiskin, minä laitan usein vaan yhden kynnen)
3-5 rkl sokeria (laita ensin pienin määrä ja lisää tarpeen mukaan maisteluvaiheessa)
½ dl sinappia
3/4 dl viinietikkaa ( puna- tai valkoviinietikkaa)
1 maustemitta jauhettua mustapippuria
1 tl suolaa
1-2 tl basilikaa + kirveliä ( muita yrttejä?)
70 g tomaattipyrettä
3 dl ruokaöljyä (minä käytän rypsiä tai rapsia )
Valmista monitoimikoneen leikkuriterällä TAI sauvasekoittimella TAI tehosekoittimella.
- hienonna kuorittu sipuli, valkosipuli ja puhdistettu paprika soseeksi
- lisää kaikki mausteet seokseen
- lisää öljy pienissä erissä voimakkaasti vatkaten/koneen ollessa käynnissä
- tarkista vielä maku, (minä laitoin lisäksi kuivattua persiljaa)
- kastike säilytetään hyvin suljetussa purkissa/pullossa jääkaapissa.
Myös tällä Annin uunin sinappivinegrettiohjeella teen usein salaatinkastiketta.
Tässä broilerisalaatissa on: Kahta eri vihreää salaattia, pannulla paistettuja broilerin filesuikaleita reilusti maustettuina + jäähdytettyinä, s-ananasta, viinirypäleitä, paprikaa, pikkutomaatteja, kurkkua, basilikaa, persiljaa ja sinappikastiketta
Kommentit