CIMG1368.jpg

Vaihteeksi kalaruokaa. Samalla periaatteella voi tietenkin tehdä paistettua kalaa myös muista kaloista/kalafileistä. Jonkun mielestähän sei ei edes ole kalaa, vaan meillä siitä tykätään. Tähänkin kun laittaa mausteita leivitykseen ja pankojauhot antavat ihanan rapsakan pinnan kalalle, niin meistä tämä oli ihan mukiinmenevä arkilounas.

Pankojauhojen tilalle käy ihan tavallinen korppujauho rai ruiskorppujauhoa. Mausteita vaihdellen, saa näistäkin eri makuisia tai erilaisilla kylmillä lisäkekastikkeilla esim tzatsiki, kermaviili-piparjuuri tai tillikastike jne. Minä en tehnyt erillistä kastiketta, sillä tein kostean kasvislisäkkeen porkkanasta ja sipulista ja se ajoi meillä kastikkeenkin virkaa.

Leivitykseksi voi tehdä joko yksinkertaisen tai kaksinkertaisen leivityksen.

Yksinkertainen leivitys = leivitettävä kastetaan raakaan kananmunaseokseen ja sitten korppujauhoon/pankojauhoon tms.

Kaksinkertainen leivitys = leivitettävä kastetaan ensin vehnäjauhoihin (tämän tarkoitus on edistää kananmunaseoksen tarttumista leivitettävään), sitten kananmunaseokseen ja viimeisenä korppujauhoon/pankojauhoon tms.

Kaikkien leivitettyjen tuotteiden kannattaa antaa herken kuivahtaa leivityksen jälkeen ennen kypsentämistä. Tämän sanotaan auttavan leivityksen kiinnipysymisessä.

Mausteet voi laittaa joko jauhojen tai korppu/pankojauhojen sekaan.

 

Paistettu kala (meillä sei, leivitetty pankojauhoilla)

pakasteseitä (kohmeisena/sulatettuna 400 g pkt) tai muuta mieleistä kalaa annospaloina/fileinä

Leivitykseen:

1. vehnäjauhoja 3/4 dl + mausteita (suola vähän vajaa 1 tl, sitruunapippuri vähän vajaa 1 tl)

2. kananmuna, rakenne rikottuna

3. pankojauhoja kukkura 1 dl (tai korppujauhoja) + ripsaus paprikajauhetta ja suolaa

Pannulla paistamiseen: rasvaa (käytin öljyä + voita)

Tarjoiluun: sitruunalohkoja

Valmistaminen

Leikkaa kohmeinen kala annospaloiksi, jos se ei ole jo paloina. 400 g kalasta leikkaa kyllä 4 annospalaa, minä leikkasin tällä kertaa vain kolme palaa TAI ostaa jo valmiiksi sein annospaloina.

Tee kaksinkertainen leivitys; eli laita jauhot + mausteet yhdelle lautaselle, toiselle raaka kananmuna vispattuna rakenne rikki ja kolmanteen astiaan (maustetut) pankojauhot. leiivtä kalapalat tuossa järjestyksessä ja anna niiden hetkinen kuivahtaa ennen paistamista. Ei saa laittaa päällekkäin.

Sulata voi paistinpannulla, lisää öljyä ja anna rasvan ruveta kevyesti ruskistumaan, laita sitten leivitetyt kalat kypsymään pannulle. Lämpö ei saa olla liian kuuma, ettei leivitys pala. Kun kala on paksuna annospalana, menee kypsymisessä noin 4 min/puoli. Käännä kalapalat kertaalleen. Älä painele kaloja paistumisen aikana. Lisää tarvittaessa rasvaa pannulle kalojen kääntämisen jälkeen. Jos kala on ohuina fileinä, kypsyy se nopeammin. Tarjoa kala heti, ettei leivityksen rapsakkuus kärsi. Tarjos lisänä sitruunalohkoja antamaan lisäkirpeyttä kalalle.

CIMG1359.jpg

Ainakin tämän näköisessä pakkauksessa on pankojauhoja myytävänä. Pankojauhot ovat japanilaisia korppujauhoja, mitkä passaavat oikein hyvin kaikenlaiseen leivittämiseen ja kuorruttamiseen. Ovat kevyitä, vaaleita, karkeita ja niiden pitäisi imeä rasvaa vähemmän mitä tavis korppujauhojen, siksikin pinnasta tulee rapsakka.

CIMG1354.jpg

CIMG1363.jpg

Haudutettu porkkana- sipulilisäke

 2-3 rkl rasvaa (laitoin öljyä)

1 iso keltasipuli ohuina lohkoina

1 pullea valkosipulin kynsi raastettuna

4 isoa porkkanaa karkeana raasteena

suolaa

rouhittua mustapipppuria

2 dl (ruoka)kermaa

(tuoretta persiljaa hienonnettuna)

Valmistaminen:

Sulata kattilan pohjalla rasva ja lisää sipulit kuullottumaan pariksi minuutiksi.

Lisää sekaan porkkanaraaste freesaantumaan muutamaksi minuutiksi.  Sekoittele pohjaa myöten.

Lisää mausteet ja (ruoka)kerma ja hauduta juuresraaste kypsäksi 10-15 min. Varo ettei ylikypsy.

( Lisää hienonnettu persilja sekaan ja tarkista vielä maku.)

CIMG1364-002.jpg

Minä lasken tämän tyyppisessä porkkanalisäkkeissä yhden ihan hyvän kokoisen porkkanan/annos. Miesväki söi lisäksi aterialla vielä perunaa. Oispa ollu persiljaa tai rucolaa porkkanan pinnalle ja sitrunalohko kalalle, vaan kauppaan en niiden takia lähtenyt, joten näin oli kelvattava. Ja kelpaskin.

Täältä löytyy hyvä ohje kotitekoisten kalapuikkojen (seistä) valmistamiseen, näissäkin leivityksessä käytetään pankojauhoja.