IMG_20231012_140827_edit_1980770428149.j

Monet tekevät piparpähkinöitä vain jouluksi, mutta meillä niitä tehdään läpi vuoden, jos mieli tekee ja on sellainen fiilis. Nyt tein triplataikinan, koska halusin yllättää muutaman ystäväperheen jollain pikkumakealla ja he kaikki tykkäävät näistä.

Piparpähkinöiden ohje löytyy blogiarkistosta täältä.

IMG_20231012_103639_edit_2237312197218.j

Piparpähkinätaikina on joskus hieman ongelmallinen. Taikina on helppo leipoa, mutta se millainen pinta pikkuleipiin tulee. Aina sanotaan, ettei pikkuleipätaikinoita saisi vaivata pitkään, tulee sitkoa....vaan joskus lopputulos on parempi, kun vaan rohkeasti vaivaa pidempään. Myös uunin paistolämpötilalla on yllättävän suuri merkitys esim piparpähkinän pinnan pienoiseen repeilyyn. Ja minustahan se ei saa repeillä yhtään.

Ylempi peltikuva; vähän repeilyä ja minun silmään ei niin nätti pinta. Vaivasin taikinaa käsin muutaman minuutin ja tein uuden pellillisen. Ja laskin ihan olemattoman verran paistolämpötilaa (tarkoituksena siis pikkuleivän repeilyn estäminen)

IMG_20231013_132636.jpg

Ja tässä tulos.Tämän pellillisen nostin paiston loppupuolella uunin ylöosaan saamaan enemmän pintaväriä.  Nämä menee jo minunkin skaalasta läpi. Tykkään, että piparpähkinä pitää paistaa kunnolla ruskeaksi, ihan kun ruskeat joulupiparit.

Täysin tasaisesti ei uunini paista, mutta otan yleensä koko pellillisen kerralla pois ja pakkaamisvaiheessa valikoin saman väriset samaan pakkaukseen.

IMG_20231012_140802_edit_2062579652493.j

Tässä tarjottimella on 3 x ohjeella tehty taikina eli lähes 250 kpl piparpähkinöitä. Kyllä tästä neljään perheeseen riitti suut makeaksi.