IMG_20211206_152430.jpg

Monenmoisia valkosipuli/kermaperunoita olen minäkin elämän aikana tehnyt.Yksi vannoo yhden valmistustavan nimeen, toinen toisen. Tokihan esim perunaviipaleiden paisto pannulla, maustaminen ja vasta sitten uuniin ilman lientä tai liemen kera antaa ihanan lopputuloksen, vaan nyt vaihteeksi halusin päästä hieman vähemmällä. Ja toisekseen, tykkään tästä valmistustavasta.

Tällä tapaa valmistetuilla valkosipuli/kermaperunoilla on joku hieno ranskalainen nimikin, vaan en enää muista, enkä rupea ehtimään tietoa mistään.

Ihan hirvittävän tarkkaa valmistusohjetta näihin on vaikea antaa, koska näiden teossa perunan tärkkelyksellä on merkittävä osuus. Näihin ei siis tule sitä lilluvaa ohutta lientä olleskaa. Sipuliakin näihin voisi sekaan laittaa, vaan minä en nyt laittanut. Jos muistan, niin oikeasti näihin pitäsiis laittaa muskottiakin mausteeksi, vaan meillä peruna-kerma-muskotti-yhdistelmä on nou, nou.

Tässäpä summittaista ohjetta.

Valkosipuli- tai kermaperunat hieman eri tavoin valmistettuna

(meillä tästä määrästä tuli vain 3 aikuisten annosta)

550 g kuorittuja perunoita (kuorimaton määrä noin 750 g) Minulla oli ihan vaan yleisperunaa.

sopivasti kermaa/kermamaitoa/ruokakerrmaa (minulla oli noin 3 dl ruokakermaa + 1 dl täysmaitoa)

valkosipuliperunoihin valkosipulia (raastoin yhden kauhean ison kynnen, maistui ihanan reilusti)

suolaa (aluksi ½ tl)

mustapippuria myllystä (/aluksi 5 kierrosta)

(minä laitoin lisäksi paprikajauhetta ripsauksen)

Valmistaminen:

Viipaloi kuoritut perunat, mutta niitä EI saa huuhtoa.

Kuumenna nesteet kattilassa kiehuvaksi  ja lisää mausteet. Minä raastoin valkosipulin.

Lisää huuhtomattomat perunat kiehuvaan seokseen ja sekoita  niin että lientä menee perunoiden sekaan joka väliin. Anna seoksen kuumentua kiehuvaksi, jotta perunoista irtoava tärkkelys saostaa nesteen. Tässä vaiheessa voi vielä huoletta lisätäkkin nestettä, jos tuntuu liian sakealta/kuivalta. Anna perunoiden hautua liemessä ainakin 5 min ja tarkista sitten vielä maku ja laita perunat laakeaan uunivuokaan ja loppukypsymään 200-225 asteiseen uuniin. Tarkkaa kypsymisaikaa on mahdoton antaa, koska se riippuu esim. perunaviipaleiden paksuudesta, perunalajikkeesta, kattilassa kypsentämisajasta.

TAI, tee kuten minä tein tällä kertaa/teen usein

Eli annoin perunaviipaleiden hautua kypsiksi kattilassa, muutaman kerran sekoitin varovaisesti pohjaa myöten. Tarkistin maun ja laitoin perunat vuokaan ja gratinoin lähes 250 asteisessa uunissa vain pintavärin perunoihin. Myös grillivastusta voisi gratinoimiseen käyttää. Skarppina sen käytössä, ettei tule kärvähtäneitä perunoita.

IMG_20211206_144554.jpg

Tässä perunat ovat jo lähes kypsiä. Mulla oli uuni varattuna leipomuksille, niin kypsensin perunat lähes kypsiksi kattilassa ja kaadoin laakeaan uunivuokaan. Sitten vaan vuoka kuumaan uuniin (225 -250) tai jopa grillivastusten avulla pintaan väri. Jospa tämä  kuva kertoisi sen, että uuniin mennessä pitää kosteutta olla näinkin reilusti. Sillä erolla vaan, että se on saostunutta, eikä ihan lirua.

IMG_20211206_152759.jpg

Me syötiin tälleen tehdyt valkosipuliperunat pekoniin käärittyjen lihamurekekääryleiden kanssa.

Kääryleiden  ohje on täällä.

IMG_20211206_152656.jpg

IMG_20211206_150955.jpg

Salaatissa on vihreää salaattia, kurkkua, viinirypäleitä ja perunanakuorimaveitsellä suikaloitua verkkomelonia ja juusto on tätä.