CIMG9138.jpg

Eilen aamuna tein sämpylöitä pakastimeen "pahan päivän varalle". Viljavalmisteiksi valikoitui taasen sitä mitä kaapeista löytyi; kaurahiutaleita, hiivaleipäjauhoja, vähän ruisjauhoja ja vehnäjauhoja

Sekasämpylät

( noin 50  pienehköä sämpylää = neljälle tavallisen uunin pellille)

1 litra maitoa + vettä (laitoin 7 dl maitoa + 3 dl vettä)

2 pss kuivahiivaa

1 rkl suolaa

2 tl sokeria

1½ - 2 dl öljyä

7 dl kaurahiutaleita

4 dl hiivaleipäjauhoja

vajaa 2 dl ruisjauhoja

vehnäjauhoja (kunnes pehmoinen taikina)

Lämmitä nesteet 42 asteiseksi. Lisää kuivahiiva ruisjauhojen sekaan ja yhdistä nesteeseen. Lisää suola, sokeri ja öljy. Sekoita kunnolla. Mittaa sekaan hiutaleet ja anna olla 5 min. Alusta hiivaleipä- ja vehnäjauhoilla pehmeäksi taikinaksi. Kohota taikina lämpimässä paikassa peitettynä. Leivo halutun mallisiksi sämpylöiksi. Kohota sämpylät hyvin ja paista 200 -225 asteisessa uunissa 10-15 min. Muista tarkkailla uunissa olevia sämpylöitä 10 min jälkeen, ettei tule turhan kuivia sämpylöitä. Maito nesteenä edesauttaa Maillard-reaktion muodostumista = ruskettumista. Minä peitän sämpylät leivinliinalla jäähtymisen ajaksi, koska pinta kuitenkin pehmenee, sillä näistäkin sämpylöistä laitoin suurimman osan pakastimeen myöhempää käyttöä varten.

CIMG9133.jpg

 

CIMG9119.jpg

Ihanasti kohonnut taikina... 50 kpl sämpylöitä tuli tästä taikinavuoresta.

CIMG9125.jpg

Osan sämpylöistä hierasin pyöreiksi ja sitten pikkasen littasin niitä kädellä pellillä ennen kohotusta.

CIMG9123.jpg

Osasta sämpylöitä tein (tarkoituksellako?) tälläisiä jonosämpylöitä...