Parin päivän nettipimento ja sen lisäksi muita hidasteita, niin blogitauko venyikin hieman pidemmäksi mitä tarkoitus oli, vaan nyt taas olen koneen äärellä ....

CIMG1902-normal.jpg

Vappu tuli ja meni. Siman teossa ollaan aika usein liikkeellä aika myöhään ja aika monena vuotena ollaankin tyydytty kaupan simaan. Tänä vuonna kanssasyöjä yllätti ja toi viime lauantaina sitruunoita kotitekoisen siman toivossa... laskeskelin päiviä...  ehtiikö simä tämän vuoden vapuksi. Parin päivn käymisen jäkkeen siirsin siman kylmään ja niin meilläkin nautittiin oikein kunnolla käynyttä simaa vappuaattona. Siman tein niinkuin aina ennenkin..perussimaa vanhanaikaisella tavalla,  vaikka monet muutkin simat ovat todella hyviä esim. vadelmasta tehty tai vaikkapa rapaerperisima....vaan voihan niitä tehdä muuloinkin kun vapuksi. Hellekesää odotellessa, voi suunnitella niiden tekemistä.

Ohje millä yleensä teen näyttää olevan sama kun Dansukkerin sivuilla, paitsi että minä en koskaan purista sitruunasta mehua, vaan viipaloin koko hedelmälihan sekaan (niin kuin meillä on synnyinkodissani aina tehty) ja ilman muuta keltainen kuoriosa kuluu simaan mukaan ja se valkonen kuoriosa on tietty otettava pois, sehän antaa vaan kitkerää makua simalle....

Perinteinen sima

4 litraa vettä

250 g fariinisokeria

250 g tavallista hienoa sokeria (joskus laitan vähän enemmänkin)

2 sitruunaa ( keltainen kuori siivuina, valkoinen kitkerä osa pois ja hedelmäliha viipaleina)

tuoretta hiivaa pieni pala (ohjeissa on yleensä herneen kokoinen pala/8 litraa nestettä, vaan minä laitan vähän enemmän...tähän laitoin noin ½ tl)

Lisäksi tarvitaan pullotusvaiheessa rusinoita ja vähän sokeria

Kuumenna 2 litraa vettä kiehuvaksi. lisää siihen sokerit. Pese sitruunat oikein hyvin ja kuori keltainen kuori esim perunankuorimisveitsellä. Poista sitruunasta keltainen kitkerä kuoriosa. leikkaa puhdas hedelmäliha (siemenet eivät haittaa ) viipaleiksi. laita sitruunat sokeri-veteen. Lisää loppu vesi kylmänä seokseen. tarkista lämpötila...on oltava vain haaleaa lisättäessä hiiva. Hiivan voi liettää ensin pieneen määrään simaa ja sitten vasta sen sekoittaa isoon määrään. Anna siman käydä 1päivä huoneenlämmössä ( meillä oli nyt poikkeuksellisesti 2 päivää huoneenlämmössä). Siivilöi sima ja pullota/tölkitä se. Laita jokaiseen astiaan muutama rusina ja vielä noin 1 tl sokeria/pullo herättelemään hiivatoimintaa. Siirrä sima-astiat kylmään. Sima on valmista, kun kaikki rusinat ovat nousseet pintaan eli siihen menee kylmässä ... aikaa siihen menee kylmässä 4-6 päivää.

 

Meillä valmistui siis pikasimaa....käymään laitettiin lauantaina 15.00 ja sima kävi huoneenämmössä peitettynä maanantaihin 20.00 ja sitten laitoin sen kylmään siivilöitynä ja hyvää simaa oli keskiviikkona... kaiken kaikkiaan siis neljä päivää sima valmistui.

 

CIMG1876-normal.jpg

Tässä sima on vasta laitettu  käymään....pitkin lauantai iltaa sitä seurailtiin ja hyvin lähtikin käyminen alkuun...välillä kun vielä sekoittelee, niin se vaan yltyy.... kuuluu sihinää ja pihinää, pinnalla nousee hieman valkoista vaahtoa ja seos poreilee.... sillon on siman suhteen asiat ok.

CIMG1896-001-normal.jpg

Kun en hyvää vappua ehtinyt blogissa kävijöille toivottelemaan, niin toivottelenpa sitten oikein mukavaa vapun jälkeistä aikaa teille kaikille.