image.jpg

Maanantain lounaalle olin ajatellut lämmitellä viikonlopun ruokien loppuja, vaan onneksi kanssasyöjä jo aamulla kertoi, että olis muitakin syöjiä tulossa. Ruokasuunnitelmat meni siis uusiksi. Jääkaapissa oli Halpahallista tarjouksesta ostettua possun ulkofilettä lähes 2 kg painoinen pätkä, joten siitä jotain. Helpolla halusin päästä ja ruoan piti olla sellaista, että se kypsyy ollessamme Daven kanssa lenkillä, joten tein laatikkoa.

Iso vuoallinen laatikkoa syntyi alla olevilla suhteilla. Tapani mukaan suurustin lientä hieman, vaan jos se ei tunnu omalta, niin skippaa sen vaiheen.

Possu-perunalaatikko

noin 900 g possun ulkofilettä

rasvaa lihojen ruskistamiseen

suolaa, pippuria lihojen maustam,iseen

--------------------------------------

noin 6 dl vettä

lihafondi tai lihaliemikuutio 1- 2 kpl (minä laitoin yhden kumpaakin)

paprikajauhetta (noin 1 tl)

kokonaisia maustepippureita (10 kpl) ja/tai rouhittua mustapippuria....minä laitoin molempia

suolaa (aluksi vajaa 1 tl, lisäilee sitten tarpeen mukaan)

laakerinlehtiä 3 - 4 kpl

(vaaleaa ja ruskeaa Maizenasuurustetta (3-4 rkl yhteensä) TAI 2 rkl vehnäjauhoja + 1 dl vettä)

-------------------------------------

2 isoa keltasipulia

noin 1½ kg  perunoita (kuorimaton paino, minulla oli yleisperunaa)

Valmistaminen:

Viipaloi liha pihvimäisiksi ohuiksi viipaleiksi (joskus painelen lihoja kämmensyrjällä vielä hieman ohuemmiksi). Ruskista lihat oikein kuumalla paistinpannulla (3-4 erässä, pannua ei tartte puhidistaa välillä) molemmin puolin kunnolla ruskeiksi ja mausta lihat heti kuumina. Siirrä lihat syrjään odottamaan.

Laita vesi ja mausteita paistinpannulle, kuumenna kiehuvaksi (ja suurusta kastikemaiseksi.) Maistele lientä/kastiketta.

Pese, kuori ja viipaloi perunat. Minä huuhtelen myös viipaleet kylmällä vedellä.

Kuori ja leikkaa sipulit ohuiksi lohkoiksi tms.

Laita puolet perunaviipaleista uunivuokaan, sitten lado kaikki lihat vuokaan, sipulit lihoille ja toinen perunakerros päälle.

Kaada liemi vuokaan. Ihan kaikkien ainesten ei pitäisi peittyä. Liemimäärä voi tuntua vähältä, vaan kun ruoka hupenee kypsyessään, siitä tulee kyllä riittävän mehevää. Ja ainahan kypsymisen loppupuolella voi hurauttaa vuokaan lisänestettä.

(Minä saatan kypsymisen alkuaikana kerran painaa ruoan pintaa lastalla, jotta päällimmäinenkin kerros saa tasaisemmin kosteutta.)

Kypsennä ruokaa uunissa aluksi 200 asteessa noin tunti. Alenna sitten hieman lämpöä ja jatka kypsentämistä, kunnes perunat tuntuvat halutun pehmeiltä. Minä varaan tällaiselle isommalle määrälle 1½ tuntia kypsymisaikaa ja perunalajikkeesta riippumatta, aina on ehtinyt kypsyä.

IMG_20210816_093343.jpg

Näistä aineksista laatikko syntyi. Lusikoin hieman kastiketta myös liha-sipulikerroksen päälle.

IMG_20210816_094105.jpg

Vuoan tilavuus on 4 litraa. Laatikko menossa uuniin.

IMG_20210816_112948.jpg

Tässä laatikko kypsyttyään lähes 1½ tuntia.

IMG_20210816_114245.jpg

Lisäkesalaatiksi tein tällaisen vesimelonivoittoisen vihersalaatin. Murustetun fetajuuston laitoin kaikelta varalta eri astiaan tarjolle, jos kaikki ei niin siitä tykkäisi.

IMG_20210816_094009.jpg

Jälkiruoakana syötiin mansikka-punaherukkakiisseliä.

Kiisseli  on tälläkin kertaa suurustettu hedelmä-ja marjatärkkelyksellä (on muunnettua perunatärkkelystä). Sen etu tavalliseen perunajuahoon on, ettei tällä suurustettu kiisseli muuta väriään kylmäsäilytyksessä. Harmi vaan, ettei tätä saa vieläkään vähittäiskaupoista. Tai vinkatkaa tietäjät, jos nykyisin jo saa.