Lähiviikkoina on tullut tehtyä aika monta kahvikakkua. Ihan tuttuja makuja, sillä kakut matkasivat viime viikonloppuna siskoni perheelle pakastimeen. Suurimman osan kakkuja pakkasin puolikkaina pakastimeen. Iso kiitos taas ystävälle, jolta sain lainaksi isot kuljetuslaatikot, niin kaikki kulkeutuivat Kuopioon saakka sulamatta.
Suklaa-appelsiinikakku on aina lukeutunut sukumme suosikkeihin, joten sitä piti ilman muuta tehdä viemisiksi.
Hyvin usein teen suklaa-appelsiinikakun tällä vanhalla nesteisen perusmurokakun ohjeella. Ohje on mitoitettu 1,8 litran vuokaan (kuten kuvan kakku), toki sillä voi tehdä myös 2 litran vuokaan, mutta ihan täyteen vuokaa ei silloin saa.
Jos haluaa tehdä hieman isomman suklaa-appelsiinikakun, kannattaa silloin ottaa ohjeeksi tämä ohje.
Näihin kakkuihin laitoin suklaata oikein reilusti, kahteen kakkuun koko taloussuklaa levyn ihan vaan veitsellä hienonnettuna, aika isoina paloina. Joku tykkää laittaa suklaan ihan hienoksi hienonnettuna, sekin on ok.
Yllä olevat appelsiinikahvikakut on tehty 7-minuutin kakun ohjeella. Sokeria laitan nykyisin hieman vähemmän, mitä alkuperäisessä ohjeessa on ja siltikin kakku on vielä ihan riittävän makeaa. Ja tähänkin kakkuun kannattaa laittaa pieni ripsaus suolaa korostamaan muita makuja.
Kyllä kannatti käydä penkomassa ulkovarastossa. Löysin sieltä 2 tällaista pientä kakkuvuokaa. En kyllä muista, mistä nämä olis mulle tullu. Nämä tuntuvat ihan leikkivuoilta, ovat hyvin kevyitä ja joku pinnoitushan näissä on. Mittasin näiden tilavuuden ja litran vetoisia ovat, kuten vanhat pitkulaiset vuoatkin. Kovinkaan voimakkaasti ei kuviot valmiissa kakussa näy, mutta jollakin tapaa tykästyin näihin vuokiin. Taatusti nyt jäävät vakikäyttöön, ihan jo pienen kokonsa takia.
Hapatettua kermaa, mitä käytin hannatädin kakuihin, jäi vielä näihinkin kakkuihin. Olen joulun jälkeen kokeillut aiknakin kahta eri ohjetta kermakakusta/hapankermakakusta, mutta palaan aina takaisin omaan vanhaan ohjeeseen, missä ainemäärät ovat laseina. Mausteita saa laittaa aika reilusti, jos niiden haluaa kunnolla maistuvan.
Minä tein tällä hapankerma/kermakahvikakku-ohjeella yksinkertaisen taikinan ja siitä tuli nämä kaksi litran vetoista kakkua. Mausteiksi laitoin tällä kertaa kanelia 2 tl, inkivääriä 1 tl ja kardemummaa 1 tl. Enemmänkin olisivat mausteet voineet maistua. Tällä ohjeella tehty kakku on kevyen tuntuista, sillä siihen ei tule lisättyä rasvaa ollenkaan, ainoastaan kermasta tuleva. Suolaripsaus tähänkin kakkutaikinaan kannattaa ehdottomasti laittaa, terävöittää makua. Pikkuiset kermammakut kypsyivät noin 40 minuutissa kypsiksi.
Mariannekakku (1 kpl)
(tarvitaan 2 litran vuoka)
250 g voita (tai leivontamargariinia)
3 dl sokeria
4 munaa (isoja)
5 dl vehnäjauhoja (minä laitoin 4½ dl ja olisi pitänyt laittaa vähän enemmän)
2 tl leivinjauhetta
ripsaus suolaa
1 dl maitoa
½ pss marianne crushia ( eli n dl)
Vaahdota rasva ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset sekaisin. Lisää rasvaseokseen puolet munista, puolet maidosta ja puolet kuivista aineista ja sekoita seos koneella sekaisin. ... ja sitten loput ainekset ja taas sekaisin. Älä turhaan vaivaile taikinaa koneella, ettei siihen tule sitkoa. Laita taikina kakkuvuokaan (voitelu + jauhotus, mikäli vuoka vaatii ja jauhottamiseen on tottunut ) Paista kakku 150-160 asteisessa uunissa (tavallisessa uunissa alimmalla tasolla) kypsäksi eli noin 1 tunti. Nosta kypsentämisen loppupuolella hieman paistolämpöä, mikäli kaipaat enemmän paistopintaa kakkuun. Kokeile kakun kypsyys tikulla ( kuiva tikku = kypsä kakku). Anna kakun jääähtyä vuoassa hetken ja kumoa se sitten ritilälle/vadille. Jäähdytä kakku ja nauti.
Tosin minusta tämäkin kakku on parempaa, kun sen antaa tekeytyä muutaman päivän.
Tässä kuvassa on hyvin onnistuneet Mariannekakut, laitettu siis 5 dl jauhoja / kakku, muuten ihan samalla ohjeella mitä ylemmässä kuvassa oleva hieman vähemmällä jauholla tehty kahvikakku.
Kommentit