CIMG2808.jpg

Käyttämäni ohje löytyy jo täältä, vaan laitan alle hieman muokkaamani ohjeen.

 

Kentakilainen kahvikakku

huom! ohje on hyvin ison kakun ohje, joten minä teen aina kaksinkertaisesta ohjeesta 3 kpl kakkuja 2 litran vuoassa

kirjoitan tähän kuitenkin yksinkertaisen hyvin ison kakun ohjeen.

200 g rasvaa

4 dl sokeria

3 munaa

6½ dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2½ dl kermamaitoa (eli puolet maitoa ja puolet kermaa)

1 tl vanilliinisokeria

1½ dl rusinoita (tai korintteja)

1½ dl hienoa mantelirouhetta (jos kaupan valmista rouhetta, on sitä vielä hienonnettava lisää)

Kuorrutus jäähtyneelle kakulle:

100 g voita tai margariinia

1 dl kermaa (vispi- tai kuohu)

2 rkl sokeria -> paahda teräskattilassa

300 g siivilöityä tomusokeria

Koristeeksi: mantelirouhetta tai paahdettuja mantelilastuja

Valmistaminen

Vatkaa rasva ja sokeri hyväksi vaaleaksi löysäksi vaahdoksi.

Lisää munat, neste ja keskenään sekoitetut kuivat ainekset rasva-sokerivaahtoon ja sekoita kunnes taikinasta tulee tasaista....isossa määrässä esim. puolet kaikista ensin, sekoitus ja sitten loput ja taasen sekoitus tasaiseksi. Koneella koko ajan saa vatkata. Turhan kauan ei kuitenkaan kannata sekoittaa koneella, taikinaan ei haluta sitkoa.

Paista kakku (pinnoitetussa) vuoassa kypsäksi (150-160 asteinen uuni, alin taso ritilän päällä tavallisessa uunissa, arvioitu kypsymisaika n. 1 tunti....tarvittaessa lopussa lämpöä hieman isommalle. Kypsyyttä kannattaa kokeilla pistämällä puutikulla  kakkuun -> kuiva tikku = kypsä kakku). Anna kakun jäähtyä muutama minuutti ja kumoa se sitten esim. leivinritilälle.

Valmista kuorrutus: kuumenna ensin kerma ja rasva kattilassa kiehuvaksi ja paahda sokeri toisessa teräskattilassa siirappimaiseksi  VARO POLTTAMASTA SOKERIA LIIAN TUMMAKSI

Yhdistä kerma-rasvaseos paahtunen sokerin sekaan -> kuohuu aluksi, varo polttamasta itseäsi.

Seos voi klönttääntyä, mutta kun keität sitä se tasoittuu, jäähdytä seosta 2-3 min ja yhdistä sitten se siivilöidyn tomusokerin sekaan tasaiseksi kuorrutukseksi sekoittaen esim. pallovatkaimella -> kuorruta kakku, käytä apuna esim.  ihan tavallista ruokaveistä tai ohukaislastaa

Oikeasti kentakilaisen kuorrutus on ohut, lähes läpikuultava, jolloin kakku kannattaa laittaa ritilän päälle, jotta ylimääräinen kuorrutus valuu alla olevan vuoan päälle ja sen voi käyttää...

VAAN MINÄ TYKKÄÄN PASUMMASTA KUORRUTUKSESTA, JOTEN ANNAN KUORRUTUKSEN JÄHMETTYÄ KULHOSSA KYLMÄSSÄ SEURATEN SITÄ...JA KUN SE ON LÖYSÄN PUURON OLOISTA RUPEAN LEIVTÄMÄÄN SEN KAKULLE...JA HETI KOSTEALLE PINNALLE KORISTEET.

Koristele kakku haluamallasi tavalla joko vain yläosasta tai vaikkapa koko kakkuosa.

-> minä tykkään eniten paahdetuista mantelilastuista tai kuorellisesta mantelirouheesta

Anna kakun jähmettyä kunnolla...ihan huoneenlämpökin käy.

Jos pakastat kakun kuorrutettuna (se siis onnistuu vallan mainiosti), kääri se ensin folioon ja sitten muovipussiin, ettei ota vieraita makuja muista pakasteista.

Kentakilainen kakku ei ole koskaan parhaimmillaan vasta tehtynä, vaan sen pitää tekeytyä muutama päivä kylmässä/viileässä.... maut tasaantuvat ja rakenne tiivistyy. Jos kentakilainen pitää saada nopsaan käyttökuntoon, kannattaa kakku pakastaa ja sulattaa= pikatekeytyminen/kostuu meheväksi/rakenne tiivistyy.

Säilyy kylmässä hyvin suojattuna vaikka useita viikkoja

CIMG2814.jpg

Joulukukkia kentakilaisen muodossa.