IMG_20221113_164857.jpg

Tämän broileriaterian kastike herätti kysyntää ohjeesta Instagramin puolella ja lupasin väsätä ohjetta miten olen sen tehnyt.

Alla suuntaa antava ohje kastikkeeseen. Määrät eivät ole ollenkaan niin nökön nuukat. Parasta on ottaa lusikka käteen ja maistella kastiketta tekovaiheessa. Juustosta tulee sakeus ja keittämällä kastiketta kasaan saa lisäsakeutta. Käytettävä kermakin vaikuttaa kastikkeen sakeuteen paljon. Tosin minulle käy yleensä juustoisten kastikkeiden kanssa niin, että niitä saa löysyttää lopussa. Jos kastikkeeseen ei halua käyttää noin paljon ruokakermoja, voi osan korvata maidolla ja suurustaa kastiketta hieman.

Meillä alla olevilla määrillä tehty kastike piisasi kolmeen annokseen.

Paprikainen pippurijuustokastike

nokare voita (tai tilkka öljyä)

½ oikein isosta punaisesta suippopaprikasta pieninä kuutioina

2 säilykeananaskiekkoa oikein pieniksi hienonnettuna + pieni loraus ananaslientä

1 oikein pullea valkosipulin kynsi raastettuna (jos ei tykkää valkosipulista, jättää vaan pois)

2 dl ruokakermaa (minulla 15 % maustamatonta)

1 dl juustokermaa

noin puolet (eli 50 g) mustapekkatuorejuustosta (minulla oli tätä juustoa)

paprikajauhetta

suolaa

persiljaa (minulla oli kuivattua, mutta tietenkin tuore hienonnettu olisi kauniimman väristä)

(tarvittaessa kastikkeen löysytykseen maitoa tai vesilorauskin käy)

Sulata rasva kattilassa, lisää paprikakuutiot, valkosipuli, ananaspalat ja freesaa muutama minuutti. Lisää kermat, loraus ananasmehua ja tuorejuusto kattilaan ja kuumenna seos sekoitellen kiehuvaksi. Anna hautua noin 5 min. Lisää mausteet. Tarkista kastikkeen maku ja sakeus. Huomio, että tuorejuuston takia kastike paksunee, kun se hieman jäähtyy. Jos kaipaat kastikkeeseen kirpakkuutta, pieni loraus sitruunamehua passaa siihen oikein hyvin.

IMG_20221114_075059.jpg

Pienellä paikkakunnalla ei ole aina itsestäänselvyys, että kaupoissa on kaikkea mitä kysytään. Näin kävi myös orzon/jyväpastan kohdalla. Oulaisten K-Supermarkettiin sitä kuitenkin tarjouduttiin tilaamaan.  Kiitos. Monet eivät ozosta/jyväpastasta tykkää, mutta minun sydän on aina sille sykkinyt. Varmaankin, koska sitä Kreikassa ekan kerran olen aikoinaan syönyt. Vuosikymmeniä sitten orzoa tuotiin Kreikasta, kun matkustettiin kotosuomeen.

IMG_20221113_162440.jpg

Tällaiset salaatit syötiin aterialla. Kasviksia, oikeaa fetaa murustettuna, viinirypäleitä ja sitrusmarinoitua punasipulia.

IMG_20221113_164848.jpg

Atrian rapeat kanan fileet kuumensin vaan airfryerissä (noin 5 min täysillä). Broileri on kypsä kaupasta ostettu tuote. Noita tuli ostettua useampi pkt, kun olivat tarjouksessa HalpaHallissa hintaan 2.99 pkt, kun normi hinta on yli 5 e. Pakkauksessa on 3 lihaa.

Myös tämä samantyyppinen currylla maustettu suurustettu kastike on edelleen yksi lempikastikkeistamme. Tästä löytyy kuvia täältä.

Kermainen curry-ananas-paprikakastike

40-50 g voita

vajaa 1 tl currya

vajaa 1 tl paprikajauhetta

1 keksikokoinen keltasipuli

1 oikein pullea valkosipulin kynsi (minä raastan valkosipulin)

4 pientä suippopaprikaa (niitä minikokoisia) tai 1 pienehkö tavallinen suippopaprika

3 – 4  kiekkoa säilykeananasta ilman lientä (myös ananasmurska kävisi -> 1 pieni prk valutettuna)

2 kukkuraa rkl vehnäjauhoja

3 dl (ruoka)kermaa

noin 2 dl maitoa

ripsaus sokeria

sitruunapippuria (tai mustapippuria)

suolaa

kuivattua persiljaa

Valmistaminen

Hienonna sipuli oikein hienoksi, kuutioi paprika pieniksi kuutioiksi ja hienonna ananakset ohuiksi paloiksi (voisi käyttää myös murskaa hyvin valutettuna)

Sulata rasva kattilassa ja lisää sipulit ja ananakset freesaantumaan 3-4 min. Lisää curry, paprjauhe ja vehnäjauhot. Sekoita, jotta jauhot kostuvat. Lisää kerma ja maito ja kuumenna kastike kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä vähintään 5 min. Saa hautua kauemminkin. Mausta kastike ja tarkista maku ja sakeus. Jos kastike tuntuu liian sakealta makuusi, löysytä sitä maidolla. Sakeammaksi kastikkeen saat keittämällä’ sitä ilman kantta, jotta nestettä haihtuu.

IMG_20221113_161744.jpg

Ruoanlaittojuoma/ruokajuomakaan ei ollut pöllömpää. Tämäkin viini oli ystävältä saatu.