ja juu-u, tämä on ihan oikeasti tehty kanasta eikä broilerista...

CIMG9852-normal.jpg

Meinaspa käydä ohrasesti eilen ruoanlaittopuuhissani...

Pakastimessa on muutaman viikon ajan ollut ostettuna luomukana...juu, kyllä minä luin että luomukana, vaan kun aivot eivät asiaa rekisteröineet missään vaiheessa...kana, broileri, kana.... otin pakkauksen sulamaan edellisenä iltana jääkaappiin...ajatuksena valmistaa ihanaa kokonaista/aukaistuna kypsytettyä broileria reiluilla mausteilla....

Eilen aamupäivällä sitten rupesin laittamaan ruokaa uuniin, uuni päälle, astia valmiiksi, maustepurnukat esille.... ja vasta siinä vaiheessa aivoni suostuivat ymmärtämään minun ostaneen KANAN eikä BROILERIA....reilu 2 tuntia ruoka-aikaan, joten eipä ehtisi millään kypsyä tämä KANA. No, laitoin sen sitten kuitenkin kiehumaan maustettuun veteen ja rupesin kattelemaan jääkaapista jotain muuta ainesta mistä laittaa ruokaa, ettei tartte soittaa kanssasyöjälle, jotta nyt tuli "ulkoruokintapäivä"

Miksikö vuodatan omaa mokaani teille kaikille?

Puhekielessä yleisesti puhutaan kanaruoista ja suurin osa puhujista tarkoittaa kuitenkin broileriruokia. Kana ja broileri on todellakin ihan eri asia ruoanlaitossa. Siksi.

Hieman tuunasin sunnuntailta jäänyttä ruokaa sen päivän lounaaksi, vaan siitä tuonnempana.... palataanpas tähän KANAruokaan.

CIMG9864-001-normal.jpg

Kypsäksi keitetystä kanastahan saa tehtyä vaikka mitä ruokaa. Pajuniemen-sivuilla kävin katsomassa, josko olisi jotain uutta idistä kanaruokaan.... vaan en oikein mitään mieleistä löytänyt, joten tein aikoinaan työpaikkaruokalamme ruokalistoilla ollutta kuorrutettua kanaa....tai jotain sen tapaista, mistä oli mukavat makumuistot.

 

Juustokastikkeella kuorrutettu kana

(3-4:lle syöjälle)

1 raaka kana (minulla oli Pajuniemen luomukana)

suolaa

vettä (niin että kana peittyy ihan kunnolla)

kokonaisia valkopippureita 10 kpl

 

Kastike

n. 20 g rasvaa

n.3/4 tl currya

3 rkl vehnäjauhoja

2 dl ruokakermaa (maitokin käy)

1½ dl kanan keitinlientä (rasvaa poistettu pinnalta)

1½ dl juustoraastetta

suolaa

sitruunan mehua

rouhitua valkopippuria

ripsaus sokeria

(päälle ½ dl juustoraastetta, ei välttämätön)

Keitä kana kypsäksi maustetussa liemessä...aikaa menee vähintään 2½ tuntia.... kun lihat irtoavat luista helposti, on kana kypsää.... minä hauduttelin lintusta reilun 3 tuntia, eikä sitenkään ollut ylikypsää. Nosta kana liemestä, siivilöi liemi ja jäähdytä se ja poista pinnalla killuvaa rasvaa kauhalla.(osan voit käyttää tähän soosiin ja osan pakastaa myöhempää käyttöä varten) Jäähdytä kana haaleaksi ja puhdista siitä kaikki lihapalat erilleen. Leikkaa rintapalat yms isommat pienemmiksi suupaloiksi.... tähän asti ruoan voisi tehdä jo edelisenä päivänä/iltana tai ainaskin muiden töiden ohella...kukapa nyt malttais vahata kolmea tuntia lihan kypsymistä....

Laita lihat uunivuokaan ja tee päälle kuorrutuskastike. Sulata rasva kattilassa, lisää sekaan curry ja jauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää ruokakerma (tai maito) ja keitinliemi ja kuumenna kastike kiehuvaksi koko ajan sekoitellen. Anna soosin hautua muutamia minuutteja. Ota pois liedeltä ja lisää sekaan juustoraaste ja loput mausteet. Tarkista maku....ota lihapala lusikkaan, päälle soosia ja sitten maistelet kokonaisuutta. Kaada makoisa kastike lihojen päälle uunivuokaan. Ripottele vielä juustoraastetta päälle (jos haluat...ilmankin on hyvää) ja gratinoi ruoka 225 asteisessa uunissa kunnes pinta saa kauniin värin.... aikaa nemee n. 20 min. Kannattaa tsekata, ettei tule liiankaan tummaa ja kuivaa. Muutoinhan ruoka onkin jo kypsää, pelkkä pinnan ruskistaminen riittää ja samalla ruoka kuumenee.

Tarjoa kuorrutettu kana keitetyn riisin. pastan tai vaikka ihan vaan perunoiden kanssa.

 

CIMG9845-normal.jpg

Kuorrutettu kana on tässä uuniin menossa....tuosta yhestä kanasta ei todellakaan tule paljoa lihaa. Kuten uunivuoasta näkee, ruoasta tule oikein lihaisaa ja kastiketta on vaan kuorrutuksena. Tällaisenaan tästä ottaa korkeintaan 4 syöjää (3, jos isoruokaisia), joten jos haluaa enemmän kastikkeellista, kannattaa kastikeosuus tehdä puolitoista kertaisena.

Kuorrutuskastikkeeseen passaisi oikein hyvin lisätä maustamisvaiheessa 1-2 raakaa kananmunaa, vaan kun meillä ei ollu yhtään munia...karmeeta, niitähän meillä on aina, vaan jollekin tuli kauhea hinku kokeilla eilen iltamyöhällä yks uus kahvikakku, mihin sitten meni huushollin 4 viimeistä munaa.

CIMG9858-001-normal.jpg

Nam, nam....tykkäsin kovasti. Juusto maistui reilusti ja kunnolla paistunut pintakin antoi lisämakua.