Rakkaalla lapsella on monta erilaista nimeä, niin myös tämän tyyppisellä kalamössöllä. Jotain kalaa (lohesta esim graavi-, kylmäsavu-, lämminsavulohi käy), sekaan valkoista (kermaviili, majoneesi, tuorejuusto/maustettu tuorejuusto, creme fraiche) sitomaan kala tahnaksi, halutessaan laittaa jotain ei kalaisaa sekaan keventämään (esim maustekurkku tai omena) ja maustaa seoksen mieleiseksi. Helppo tehä. Hintaa toki kertyy käytettävistä aineista riippuen aika reippaasti.
Tällä kertaa tein lohimössön tällaisilla ainesuhteilla. Ohjeella tehden tulee reilusti kalaisaa mössöä noin 5 dl. Jos haluaa saada isomman määrän edullisemmin tehtyä, kannattaa laittaa esim tuorejuustoa enemmän. Minä tykkäsin tällaisena versiona.
Kylmäsavulohitahna (kylmäsavulohiviettelys)
(ohjeella tehden tulee valmista mössöä noin 5 dl)
200 g kylmäsavulohta
200 g lohgituorejuustoa (tai mausttamatonta tai esim ruohosipulituorejuustoa)
100 g creme fraichea
1 pieni punasipuli (jos ei tykkää raakasta sipulista, pätkä purjoa tilalle tai ruohosipuliaa/kevätsipulia)
1 iso maustekurkku (tai omenakin käy oikein hyvin)
1 rkl sitruunasta puristettua mehua
tuoretta tilliä ihan reilusti
sitruunapippuria (aluksi ½ tl)
Valmistaminen:
Hienonna kala oikein pieneksi (minä leikkasin ihan vaan veitsellä/saksilla). Hienonna kuorittu punasipuli oikein pieneksi. Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi. Sekoita kaikki ainekset ja mausta mieleiseksi.
Kannattaa maistella tahnaa valmiina. Minä lisäsin vähän sitruunamehua antamaan kirpakkuutta.
Tämän mössön söin ihan vaan muiden kalaruokien kanssa joulun aikaan. Suurimman osan saaristolaisleivän päällä. Esim ruisnapeille, tuulihattujen täytteeksi, voileipäkakkuun/voileipäkakkuleivoksiin olen kans samaista viettelystä käyttänyt.
Kommentit