Pitkästä aikaa tein kirsikkapullia ilman kirsikkaa tai kahvikehrien nimellähän ohje useinmiten on ja sillä minäkin sen nyt tänne tallennan. Ohje on pysynyt samana vuosikymmenet, ainoastaan suolalisäyksen teen taikinaan ehdottomasti nykyisin. Monia muitakin nimiä näillä nypitystä taikinasta tehdyilla pullilla on. Minulla on vuokana taas pullavuoka, mikä on hieman isompi/laakeampi ja matalampi mitä normi muffinssivuoka (näihinkin teen usein)
Kahvikehrät (kehräpullat)
(Tästä annoksesta tulee noin 25 vuokapullaa normi muffinssivuokiin tehtynä. Kuvan pullissa on vuokina Fredmanin pullavuoka ja annoksesta taikinaa leikkasin 22 kpl pullia)
Taikina
150 g voita (tai leivontamargariinia )
6 dl vehnäjauhoja (eikä tästä määrästä kannata kyllä yhtään vähentää)
2 kananmunaa
2 rkl sokeria
1 dl kylmää maitoa
50 g tuorehiivaa
Lisäys: nykyisin lisään aina taikinaan vähän suolaa (noin ½ tl) ja pullista tulee vieläkin herkullisempia
Täyte
100 g voita (tai leivontamargariinia )
100 g tomusokeria (=2 dl)
1 rkl vaniljasokeria (kyllä vanilliinisokerikin käy)
Voiteluun kananmunaa
(menee puolisko muna...joskus olen ajatellut etä tämän pienen voitelumunan nipsaisisi tuohon taikinaan tulevasta munamäärästä, vaan empä muistanut nytkään tehdä)
Koristeeksi raesokeria ennen paistamista tai tomusokeria valmiille jäähtyneille pullille
Valmistaminen
Nypi tai hiero kaksin käsin kämmenten välissä (on paljon helpompaa) jauhot ja paloiteltu kova rasva ryynimäiseksi seokseksi
Vatkaa munat, sokeri ja suola niin että rakenne rikkoontuu ( ei siis vaahdoksi)
Liota hiiva kylmään maitoon….juu, kyllä se liukenee.
Yhdistä jauho-rasvaseokseen munasokeriseos ja hiivamaitoseos ja sekoita käsin tasaiseksi taikinaksi, älä vaivaa taikinaa paljoa, jotta ei tule sitkoa. Taikinan on tietenkin oltava yhtenäistä ja tasaista.
Jätä taikina kohoamaan huoneenlämpöön peitettynä siksi aikaa kun teet täytteen
Valmista täyte: vatkaa pehmeä rasva (minä pidän monasti ihan muutaman sekunnin mikrossa, ei saa sulaa kuitenkaan) vaahdoksi ja lisää sokerit ja jatka vaahdottamista kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Ensin hitaalla nopeudella, ettei tomusokeri pöllyä pitkin keittiötä.Täytteen on oltava notkeaa, kuohkeaa, pehmeää, jotta sen saa levitettyä pehmeälle taikinalevylle.
Levitä paperiset muffinssivuoat pellille. Vähemmällä peltien pesulla pääset kun laitat vuokien alle pellille leivinpaperin, koska paiston aikana täyte voi joskus hieman pursuta pellille asti. Jätä kohaoamisvaraa. Minä jaoin pullavuoat kahdelle pellille.
Kaulitse taikinasta jauhotetulla alustalla suorakaiteen muotoinen ( tavallisiin muffinssivuokiin noin 25 cm x 80 cm ) levy ja levitä kaikki täyte sille ja rullaa levy rullaksi ja nipistele liitoskohta kiinni. Jos käytät isompia vuokia, silloin pitää tehdä pulskempi rulla. Näissä pullissa levyn mitat olivat 35x70 cm.
Leikkaa rulla noin 2-3 cm pätkiksi ja nosta ne paperisiin leivos/muffinssivuokiin leikkauspinta ylöspäin ja jätä pullat kohoamaan peitettynä huoneenlämpöön. Jos sattus käymään niin, että pullan koko onkin turhan pieni suhteessa vuokaan, niin leikkaa pidempiä pätkiä ja painaa pullan matalammaksi vuoassa) Minä laitan ekan pellillisen aina kohoamaan liesien päälle, missä on lämpimämpi paikka, koska uuni on jo kuumenemassa, eikä sitä lopputuloksesta huomaa. Kuvan pullat kohosivat noin 40 min peitettynä.
(Yleensä siis sanotaan, ettei nypitystä taikinasta tehtyjä leivonnaisia suositella kohottaqmaan lämpimässä paikassa, ihan rakenteen takia, vaan tämäkin taitaa olla niitä asioita, että näin on joku joskus kirjoittanut. Minähän kyseenalaistan kaikkia asioita, mitkä eivät tunnu maalaisjärrkeen passeleilta)
Tsekkaa pullien kohoamista, ettet ylikohota niitä, muuten tulee reikäisiä pullia paistuneena. Tosin ei se pullien reikäisyys makuun vaikuta.
Voitele kohonneet pullat kananmuna (ja tilkkanen vettä) seoksella ja pane jokaiseen pullaan koristeeksi raesokeria. (tai paista pullat ilman raesokeria ja siivilöi paistettujen jäähtyneiden pullien pinnalle tomusokeria)
Paista pullat 200 - 225 asteisessa uunissa keskitasossa tasalämmöllä kauniin ruskeiksi (15-20 min pullien koosta ja uunin lämpötilasta riippuen ja toki oma mieltymyskin vaikuttaa. Minä paistan pullatkin aika ruskeiksi)
Anna pullien jäähtyä. Tällainen pulla missä on paljon hiivaa ja vähän sokeria, ei ole koskaan parhaimmillaan lämpimänä, kuten tavallisesta pullataikinasta tehty pulla on.
Kommentit