Porkkanoita oli kertynyt sen verran paljon ja kun on pienet säilytystilat, tein isomman määrän porkkanasosetta mitä olen hyödyntänyt moniin leivonnaisiin ja ruokiin. Ja on siitä Davekin saanut osansa.
Sämpylöitä en ole pitkiin aikoihin tehty, kun ollaan syöty Meriläisen leipomon Toscanasämpylöitä, mutta nyt päätin tehdä porkkanasämpylöitä. Useinmiten laitan porkkanasämpylöihin porkkanan hienona raasteena, kuten tässä ohjeessa, mutta nyt hyödynsin valmista kotitekoista porkkanasosetta.
Yksi asia mitä näissä halusin kokeilla, oli voin paahtaminen ihan kunnolla ennen taikinaan laittamista. Tuntuu nyt olevan olevan trendikästä paahtaa voi vähän joka paikkaan. Tiedä sitten, tuntisinko makueroa, jos olisin laittanut voin vaan sulatettuna/pehmeänä. Tulipahan kokeiltua. Laitoin ohjeen kuitenkin silleen, miten nyt porkkanasämpylät tein, eli paahdoin voin. Vois tietenkin kokeilla vielä paahdettua voita esim ihan vehnäsämpylöihin, että maistuuko se niissä? Ootkos kokeillu paahdettua voita sämpylöissä, ja jos oot, niin kertositko kokemuksia.
Kuvassa olevat porkkanasämpylät valmistuivat alla olevalla ohjeella.
Porkkanasämpylät (porkkanasoseesta, ruskistetulla voilla)
(minä tein tästä 22 sämpylää)
6 dl nestettä (laitoin 3 dl maitoa ja 3 dl vettä)
3½ dl sakeaa porkkanasosetta (keitin porkkanat ja soseutin, ei nestettä seassa)
25 g tuorehiivaa
1 rkl tummaa siirappia (tai hunajaa, sokeria)
2½ - 3 tl suolaa (laitoin isomman määrän merisuolaa ja meille olis saanut olla vieläkin enemmän)
3 dl kaurahiutaleita
50 g voita (minä ruskistin voin, mutta sen voi myös lisätä ihan vaan pehmeänä/sulatettuna)
vehnäjauhoja -> kunnes pehmeä taikina (minulla meni 1,4 litraa)
Valmistaminen:
Mikäli ruskistat taikinaan tulevan voin, tee se ensin. Laita 50 g voita kattilaan ja paahda voi kullanruskeaksi pohjaa myöten sekoitellen esim. lusikalla. Älä polta rasvaa. Lisää paahtuneen rasvan sekaan nesteet ja porkkanasose ja lämmitä kokonaisuus haaleaksi. Siirrä seos takinakulhoon.
Lisää seokseen hiiva, suola, siirappi ja sekoita sekaisin.
Lisää kaurahiutaleet ja sekoita.
Alusta taikina pehmeäksi vehnäjauhoilla. Jos et aio pyöritellä sämpylöitä, voi taikinan jättää aika löysäksi.
Kohota/lepuuta taikinaa lämpimässä paikassa peitettynä noin 15 min.
Leivo/muotoile sämpylöiksi.
Tälläkin kertaa hieroin taikinasta vain 2 tankoa, litistin ne hieman matalammaksi kädellä painaen ja leikkasin suorakaiteen mallisia paloja, mitkä laitoin pellille leivinpaperin päälle.
Kohota sämpylät peitettynä lämpimässä paikassa. Leivinliinan päälle voisi laittaa muovin, niin kohoaminen nopeutuu. Kohoamisaika? riippuu niin monesta asiasta….vähintään 20 min.
Paista sämpylät tavallisen uunin keksitasossa 200-225 asteen lämmössä noin 15 min, kunnes saaneet kauniin värin päältä ja pohjasta ja lastalla nostettaessa tuntuvat kevyiltä kokoonsa nähden.
Sämpylöihin käytettävä porkkanamäärä antaa sänpylöille väriä, mutta maultaan ne eivät paljoa porkkanalle maistu. Sose antaa perunamuusin tavoin kosteutta sämpylöihin. Ihanan pehmoisia nämä olivat.
Kommentit